Καλωσορίσατε στην σελίδα μας! | contact@deok.org.cy | 77772070

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπόθεση Πέτρου Αγαθαγγέλου: Ανοικτή επιστολή στον ΠτΔ

ff

αγαθαγγελου1Ημερ. 26 Ιουλίου 2022

Προς:

Α.Ε. Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Κύριο Νίκο Αναστασιάδη

 

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

 

Απευθυνόμαστε σε εσάς, με μοναδικό σκοπό να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια και την κάθετη διαφωνία μας στην απαράδεκτη απόφαση που εσείς και το Υπουργικό σας Συμβούλιο λάβατε και αφορά το διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ.

Οι 14 Οργανώσεις που αποτελούν την «Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ» και εκπροσωπούν τις δεκάδες χιλιάδες των μελών τους, σας μεταφέρουν την απαρέσκεια τους για την ενέργεια αυτή της Κυβέρνησης σας και απαιτούν την ανάκληση του εν λόγω διορισμού χωρίς άλλη καθυστέρηση.

- Ο ΠΙΣ βάσει νόμου διαβουλεύεται με τον ΟΑΥ για ζητήματα που αφορούν τους γιατρούς. Ο κ. Αγαθαγγέλου, ως Πρόεδρος του ΠΙΣ, δεν μπορεί από τη μια να διεκδικεί για λογαριασμό των γιατρών και από την άλλη να αποφασίζει για αυτά που διεκδικούν οι γιατροί.

-Ο Νόμος ορίζει ότι κανένας πάροχος υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΑΥ. Αν και ο ίδιος ο κ. Αγαθαγγέλου δεν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ, ως Πρόεδρος του ΠΙΣ διαβουλεύεται για γιατρούς που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, πάροχους του Συστήματος δηλαδή.

- Πέραν αυτών, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ, δίνει το μήνυμα ότι δεν συμφωνεί με το συγκεκριμένο Σύστημα, ως εκ τούτου δημιουργούνται ερωτηματικά για το κατά πόσον θα ενεργεί προς όφελος του ΓεΣΥ, των παρόχων και των δικαιούχων.

-Τέλος, οι μέχρι προ μερικών μηνών τοποθετήσεις του κ. Αγαθαγγέλου αλλά και η στάση που τήρησε στη Βουλή υποστηρίζοντας προτάσεις (πχ συνταγογράφηση εντός ΓεΣΥ από εκτός ΓεΣΥ γιατρούς), οι οποίες πλήττουν την αρχιτεκτονική του Συστήματος, μας προκαλούν έντονο προβληματισμό σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του.

Ο Yπουργός Υγείας, έχει προβάλει ως επιχείρημα για τον εν λόγω διορισμό το ότι βάσει νόμου, όπου τίθεται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων σε υπό συζήτηση στο ΔΣ του ΟΑΥ θέμα, ο κ. Αγαθαγγέλου θα μπορεί να το δηλώνει και να απέχει από τη συνεδρία. Σαφέστατα και υπάρχει η ρύθμιση αυτή. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι ως επί το πλείστο στο ΔΣ συζητούνται θέματα που αφορούν έμμεσα ή άμεσα τους γιατρούς, όπως: οι αμοιβές τους, οι διαγνωστικές εξετάσεις τις οποίες, συνταγογραφούν οι γιατροί, τα φάρμακα τα οποία επίσης συνταγογραφούν οι γιατροί κα.

Ως εκ τούτου, πραγματικά αδυνατούμε να αντιληφθούμε με ποιο τρόπο η συμμετοχή του θα είναι επωφελής για το ίδιο το ΔΣ. και πότε τελικά ο κ. Αγαθαγγέλου θα συμμετέχει στις συνεδρίες, ώστε να μπορέσει να συμβάλει εποικοδομητικά, όπως η Κυβέρνηση σας υποστηρίζει, μέσω της συμμετοχής του, αφού σχεδόν σε όλα τα θέματα τα οποία θα συζητούνται θα υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

Αν και πρόκειται για έναν διορισμό ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβρη, θέση μας είναι ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πρόφαση για τη νομιμοποίηση μιας λανθασμένης απόφασης η οποία ανοίγει πόρτες και σε άλλους φορείς οι οποίοι βασιζόμενοι στον εν λόγω διορισμό δικαίως θα αιτηθούν τη συμπερίληψη και εκπροσώπησή τους στο ΔΣ όπως τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, φαρμακέμποροι, επαγγελματίες υγείας κτλ.

Πέραν αυτού, τηρούμε ισχυρή πεποίθηση ότι ο εν λόγω διορισμός αποτελεί την κερκόπορτα για την αλλοίωση του ΓεΣΥ, αφού και εσείς ο ίδιος θα θυμάστε ότι πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια προβήκατε σε δηλώσεις, αυστηρού περιεχομένου μάλιστα, απαντώντας σε τοποθετήσεις του κ. Αγαθαγγέλου ο οποίος τασσόταν ξεκάθαρα (όχι μια φορά αλλά κατ’ εξακολούθηση) κατά του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ. Οι δηλώσεις σας κύριε Πρόεδρε μπορούν εύκολα να ανασυρθούν με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Ο Νόμος είναι σαφής και η αντίδραση της κοινωνίας κάθετη. Παρακαλούμε όπως αφουγκραστείτε τη φωνή της κοινωνίας και συμπορευτείτε μαζί μας πράττοντας τα δέοντα. Με την παρούσα επιστολή καταθέτουμε δια της επίσημης οδού το αίτημα της Κοινωνικής Συμμαχίας για άμεση ανάκληση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τον διορισμό του Προέδρου του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι η Κοινωνική Συμμαχία για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ αγωνίστηκε σθεναρά για την εφαρμογή και υλοποίηση του ΓεΣΥ. Το ΓεΣΥ αποτελεί κοινωνική κατάκτηση η οποία έχει επιτευχθεί χάρη και στη δική σας στοχοπροσήλωση. Οι επόμενες γενιές θα σας ευγνωμονούν για αυτό το μεγάλο δώρο και ευελπιστούμε ότι αυτό το λίγο διάστημα που έχει εναπομείνει μέχρι τη λήξη της θητείας σας, δε θα αφήσετε αυτό τον διορισμό να αμαυρώσει τα όσα έχουμε πετύχει σε συνεργασία, θέτοντας εν αμφιβόλω τις μέχρι τώρα προθέσεις σας έναντι του Συστήματος.

Εξάλλου σας θυμίζουμε ότι προ μερικών μηνών και εσείς ο ίδιος κληθήκατε να σχολιάσετε τις τότε φήμες για διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου στο συμβούλιο του ΟΑΥ δηλώσατε ότι δεν θα επιτρέψετε να «γίνει οποιαδήποτε αλλαγή ή παρέμβαση (στο ΔΣ του Οργανισμού) από όσους είτε είναι εναντίον ή ήταν εναντίον ή όσους πιθανόν να δημιουργούν συνθήκες «παιδοκτονίας. Νομίζω γίνομαι σαφέστατα κατανοητός». Η δήλωση σας αυτή κύριε Πρόεδρε επίσης, κάνει τις τελευταίες ημέρες τον γύρο του διαδικτύου.

Αναμένουμε ότι θα ενεργήσετε άμεσα για την αποκατάσταση της λανθασμένης απόφασης, ανακαλώντας τον εν λόγω διορισμό.

Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μας απομένει άλλη επιλογή από το να προβούμε σε όλα τα απαραίτητα μέτρα, μη αποκλειόμενων μαζικών κινητοποιήσεων, ώστε να διαμαρτυρηθούμε ως κοινωνία για τη σαφή προσπάθεια αποδόμησης του ΓεΣΥ.

Τέλος, παρακαλούμε όπως διευθετηθεί κατεπείγουσα συνάντηση μαζί σας ώστε να συζητηθούν διεξοδικά τα πιο πάνω και να μας δοθεί η ευκαιρία να αναλύσουμε περαιτέρω τις θέσεις μας, προσδοκώντας ότι με τη δική σας καταλυτική παρέμβαση θα επιλυθεί το σοβαρότατο προβλήματα το οποίο έχει προκύψει επιφέροντας σοβαρότατη κρίση στον τομέα της υγείας.

Με τον προσήκοντα σεβασμό,

Εκ μέρους της Κοινωνικής Συμμαχίας για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ:

Πρόεδρος ΟΣΑΚ (Μάριος Κουλούμας)

Γενικός Γραμματέας ΣΕΚ (Αντρέας Μάτσας)

Γενικός Γραμματέας ΠΕΟ (Σωτηρούλλα Χαραλάμπους)

Γενικός Γραμματέας ΔΕΟΚ (Ιωσήφ Αναστασίου)

Πρόεδρος ΠΟΕΔ (Μύρια Βασιλείου )

Πρόεδρος ΟΛΤΕΚ (Παναγιώτης Λυσάνδρου)

Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ (Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος)

Πρόεδρος Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων (Ντίνος Ολύμπιος)

Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών (Μάριος Δρουσιώτης)

Πρόεδρος Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (Λουκάς Αριστοδήμου)

Γενικός Γραμματέας ΕΚΥΣΥ (Κώστας Σκαρπάρης)

Γραμματέας ΠΕΣΥΣ ( Μιχάλης Ρώσση)

Πρόεδρος ΑΣΔΥΚ (Γιώργος Χωραττάς)

Πρόεδρος ΠΟΑΣΟ (Κώστας Ιωάννου)

     

 

Λίγα λόγια για την Κοινωνική Συμμαχία για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ:

 

Η Κοινωνική Συμμαχία για την Εφαρμογή του ΓΕΣΥ έχει συσταθεί τον Οκτώβριο του 2016 και αποτελείται από τις οργανώσεις: ΟΣΑΚ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, ΕΚΥΣΥ, ΠΕΣΥΣ, ΑΣΔΥΚ, ΠΟΑΣΟ, Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων.

 

Οι στόχοι της συμμαχίας είναι να διασφαλιστεί ο εκσυγχρονισμός και η αυτονόμηση των Κρατικών νοσοκομείων και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών και των εργαζομένων, η εφαρμογή του μονοασφαλιστικού Γενικού Σχεδίου Υγείας όπως αυτό έχει συμφωνηθεί από την Πολιτεία, και η διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών της υγείας.         

Υπόθεση Πέτρου Αγαθαγγέλου: Ανοικτή επιστολή στον ΠτΔ

Ημερ. 26 Ιουλίου 2022 Προς: Α.Ε. Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύριο Νίκο Αναστασιάδη   Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,   Απευθυνόμαστε ...

Ιουλ 27, 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΓΕΣΥ

Άμεση ανάκληση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με το διορισμό του Προέδρου του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ απαιτούν εδώ και τώρα και οι 14 οργαν...

Ιουλ 20, 2022

Λανθασμένος ο διορισμός του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Δ.Σ. του ΟΑΥ

Ο διορισμός του Προέδρου του ΠΙΣ Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, ενός επαγγελματία υγείας που πολέμησε με νύχια και με δόντια την...

Ιουλ 15, 2022

Απαιτούμε κατώτατο μισθό για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους και όχι για τα υπερκέρδη εργοδοτών

Το Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΕΟΚ σε χθεσινή συνεδρία του ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιωσήφ Αναστασίου για τη συνάντηση που πραγματοποιή...

Ιουλ 08, 2022

Συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με την ηγεσία της ΔΕΟΚ

Η ηγεσία της ΔΟΕΚ είχε σήμερα συνάντηση με τον υποψήφιο για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Η ηγεσία της ΔΕΟΚ είχε την ευκα...

Ιουν 16, 2022

Η ΔΕΟΚ τιμά τη μνήμη της Ζέτας Αιμιλιανίδου

Το Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΕΟΚ θα παραστεί σύσσωμο στην κηδεία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου. Επίσης ο Πρόεδρος...

Ιουν 09, 2022

Ανεκτίμητη η προσφορά της Ζέτας Αιμιλιανίδου στην Κυπριακή Κοινωνία και στους Εργαζόμενους

Η ΔΕΟΚ εκφράζει την βαθειά της θλίψη για τον θάνατο της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου. Η Ζέτα Αιμιλιανίδου δεν υπήρξ...

Ιουν 07, 2022

Ανεπαρκή τα Κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Δυστυχώς τα πολυαναμενόμενα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πληθωρισμού δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας.  Η ΔΕΟ...

Μάι 31, 2022

Προτάσεις της ΔΕΟΚ στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πληθωρισμού και της ακρίβειας

Με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πληθωρισμού και της ακρίβειας η ΔΕΟΚ κατέθεσε στην κυβέρνηση σειρά προτάσεων. Στην επιστολή της η ΔΕΟΚ τ...

Μάι 18, 2022

Η ΔΕΟΚ συμπαραστέκεται στην Υπουργό Εργασίας

Η ΔΕΟΚ εκφράζει τη συμπαράσταση της στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κυρία Ζέτα Αιμιλιανίδου, για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντι...

Μάι 16, 2022

Απαράδεκτες οι θέσεις του ΚΕΒΕ για αναστολή του Γενικού Κατώτατου Μισθού και της ΑΤΑ

Οι θέσεις του ΚΕΒΕ για αναστολή εφαρμογής του Γενικού Κατώτατου Μισθού και της ΑΤΑ είναι απαράδεκτες και εκτός του πλαισίου του κοινωνικού διαλόγου ...

Μάι 12, 2022

Οι θέσεις της ΔΕΟΚ για δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση

Ανταποκρινόμενη σε επιστολή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, η ΔΕΟΚ, απέστειλε στις 21 Απριλίου τις θέσεις της αναφορικά με την επικε...

Απρ 27, 2022

Υπογράφηκε η Εθνική Στρατηγική 2021-2027 για την Ασφάλεια και Υγεία στην εργασία

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο HILTON υπογράφηκε η νέα Εθνική Στρατηγική 2021-2027 για την Ασφάλεια και Υγεία στην εργασία.  Η νέα στρ...

Απρ 15, 2022

Συνάντηση ΔΕΟΚ με Υπουργό Παιδείας

Η ηγεσία της ΔΕΟΚ πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας κύριο Πρόδρομο Προδρόμου. Αναλύοντας τις...

Απρ 11, 2022

Την μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, το Μεταναστευτικό και την αναθεώρηση της Επιδοματικής Πολιτικής συζήτησαν η ηγεσία της ΔΕΟΚ και η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας

Το Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΕΟΚ είχε σήμερα συνάντηση με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κ...

Μαρ 29, 2022

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ διεκδικεί ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πληθωρισμού – Άμεση προτεραιότητα η εφαρμογή ΑΤΑ και Γενικού Κατώτατου Μισθού

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ σε έκτακτη συνεδρία που πραγματοποίησε χθες ανασκόπησε τις εξελίξεις αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία και τις επι...

Μαρ 17, 2022

Διακήρυξη Τμήματος Ισότητας και Ίσης Μεταχείρισης (ΤΙΣΙΜ) ΔΕΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι της Κύπρου και όλου του κόσμου τιμούμε στις 8 του Μάρτη την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας.  Τι...

Μαρ 08, 2022

Η ΔΕΟΚ χαιρετίζει την ψήφιση της νομοθεσίας για την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η ψήφιση της νομοθεσίας για την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση των τοπικών...

Μαρ 04, 2022