Καλωσορίσατε στην σελίδα μας! | contact@deok.org.cy | 77772070
ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ | | |
Η διεθνής δράση της ομοσπονδίας την περίοδο 2005-2008 είχε σημαντικές και ιστορικές αλλαγές. Συνεχίστηκε με την ίδια ένταση και με μεγαλύτερη πια εμβέλεια και αναγνώριση της ΔΕΟΚ στο διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης συνεχίστηκε η ανάπτυξη διμερών σχέσεων με συνδικάτα όπως η ΓΣΕΕ Ελλάδας, η CSC-ACV Bελγίου, CFTC Γαλλίας, CNV Ολλανδίας, η LDF Λιθουανίας και πολλές άλλες εθνικές εργατικές οργανώσεις.
Εκτενέστερη και ειδική αναφορά γίνεται πιο κάτω στις σημαντικότερες εξελίξεις στις
διεθνείς μας δραστηριότητες της περιόδου.
Ύστερα από τέσσερα χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων οι Διεθνείς Εργατικές Οργανώσεις WCL στην οποία η ΔΕΟΚ υπήρξε μέλος από το 1982 και η ICFTU ενώθηκαν με την δημιουργία της νέας παγκόσμιας οργάνωσης εργατικών συνδικάτων ITUC. Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας βρέθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας, όπου κοσμοϊστορικά γεγονότα έλαβαν χώρα για το μέλλον του διεθνούς συνδικαλιστικού κινήματος. Οι παγκόσμιες Διεθνείς Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Εργασίας (WCL) και η Διεθνής Συνομοσπονδία Ελεύθερων Συνδικάτων (ICFTU) προχώρησαν σε ιδρυτικό συνέδριο μιας και ενιαίας διεθνούς οργάνωσης συνδικάτων, τη Διεθνή Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων (ITUC). Το Ιδρυτικό Συνέδριο διεξάχθηκε από την 1η -3η Νοεμβρίου 2006. Ιδρυτικό μέλος της νέας διεθνούς είναι και η ΔΕΟΚ. Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ χαιρέτισε αυτή την θετική εξέλιξη. Οι αντιπρόσωποι της Ομοσπονδίας, ο Γενικός Γραμματέας Διομήδους Διομήδης και η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Άννα Πηλαβάκη μετάφεραν στο ιδρυτικό συνέδριο χαιρετισμούς και παρεμβάσεις που τόνισαν την ευαρέσκεια και την εμπιστοσύνη του κινήματος της ΔΕΟΚ στο νέο παγκόσμιο συνδικάτο. Η αντιπροσωπεία της ΔΕΟΚ σε συνεργασία με τις άλλες δυο κυπριακές οργανώσεις, τη ΣΕΚ και ΤΟΥΡΚΣΕΝ, υπέβαλαν από κοινού ψήφισμα για το κυπριακό το οποίο επιδίωξαν να εγκριθεί στο πρόγραμμα δράσης της νεοϊδρυθείσας διεθνούς συνδικαλιστικής οργάνωσης. Το κυπριακό αναφέρθηκε από την Πρόεδρο του Συνεδρίου στα θέματα για τα οποία το Συνέδριο έδωσε εντολή για δράση στο νεοεκλεγέν Γενικό Συμβούλιο της Διεθνούς.
Πρωτόγνωρες και ιστορικές εξελίξεις σημειώθηκαν στο εργατικό κίνημα της Ευρώπης. Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2007 στη Ρώμη, την πόλη που πριν 50 χρόνια υπογράφηκε η Συνθήκη της Ρώμης θεμελιώνοντας την πορεία προς την Ενωμένη Ευρώπη, η ιδρυτική συνέλευση του Πανευρωπαϊκού Περιφερειακού Συνδικαλιστικού Συμβουλίου. Για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία της Ευρωπαϊκής ηπείρου και του Ευρωπαϊκού εργατικού κινήματος ενώνονται όλα τα ελεύθερα ανεξάρτητα και δημοκρατικά συνδικαλιστικά κινήματα από σαράντα χώρες της Ευρώπης. Στην ιδρυτική συνέλευση του Συμβουλίου παρέστησαν και συμμετείχαν εθνικές εργατικές οργανώσεις από σαράντα χώρες που εκπροσωπούν 87 εκατομμύρια οργανωμένους ευρωπαίους εργαζόμενους. Παρούσα στο νέο ιστορικό ραντεβού και η ΔΕΟΚ που εκπροσωπήθηκε από το Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας κ. Διομήδη Διομήδους. Σε παρέμβαση του στη Συνέλευση ο Γ. Γραμματέας της ΔΕΟΚ τόνισε την ανάγκη και υποχρέωση του νέου Πανευρωπαϊκού εργατικού Συμβουλίου να στρέψει την προσοχή και την στόχευση του στην προώθηση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας σ’ όλη την επικράτεια της ηπείρου μας. Εστίες διενέξεων, δικτατορικών και στρατοκρατορικών αντιδημοκρατικών καθεστώτων, και περιορισμός της ελευθερίας ευρωπαϊκών λαών αποτελούν εμπόδιο και ουσιαστικό ανασταλτικό παράγοντα στην κατοχύρωση των εργατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Εμποδίζουν και αντιστρατεύονται το δικαίωμα συνδικαλιστικής ελευθερίας και οργάνωσης εργαζομένων στα συνδικάτα. Η ΔΕΟΚ είναι πλήρες Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Πανευρωπαϊκού Συμβουλίου Συνδικάτων PERC θέση στην οποία εκπροσωπεί την οργάνωση ο Γενικός Γραμματέας ως μόνιμος αντιπρόσωπος.
Η ΔΕΟΚ κατάφερε μετά από πολύχρονες προσπάθειες (1982-2007) να γίνει πλήρες μέλος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων-(ΣΕΣ), γνωστής με τα αγγλικά ακρωνύμια ETUC (European Trade Union Confederation). Η ΣΕΣ ιδρύθηκε το 1973 και εκπροσωπεί τους εργαζόμενους σε ευρωπαϊκό επίπεδο (60 εκατομμύρια εργαζόμενοι-μέλη 83 οργανώσεων σε 36 ευρωπαϊκές χώρες και 12 βιομηχανικές Ομοσπονδίες). Έχει ως προτεραιότητα της την προώθηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και εργάζεται για την ανάπτυξη μιας ενωμένης Ευρώπης, της ειρήνης και της σταθερότητας, όπου οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους θα μπορούν να απολαύσουν τα ανθρώπινα και πολιτικά τους δικαιώματα και να έχουν υψηλά επίπεδα διαβίωσης. Η σταθερότητα της οικονομικής ανάπτυξης, η πλήρης απασχόληση, η κοινωνική προστασία, οι ίσες ευκαιρίες, η ποιοτική εργασία, η κοινωνική συνοχή και η συμμετοχή των εργαζομένων στις αποφάσεις που τους επηρεάζουν είναι μερικοί από τους στόχους της. Η ΣΕΣ αναγνωρίζεται ως η ενιαία και αποκλειστική Οργάνωση εργαζομένων ευρωπαϊκού επιπέδου από όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε και επηρεάζει αποφάσεις προς όφελος των εργαζομένων στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Η ΔΕΟΚ θεωρεί ως μια πολύ σημαντική κατάκτηση την ένταξη της στα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα και θεωρεί ότι μέσα από μια αμφίδρομη εποικοδομητική σχέση το όφελος που θα προκύψει θα είναι σημαντικό για τους εργαζόμενους της Κύπρου. Μια κατάκτηση δικαίωση των εργατικών και κοινωνικών αγώνων της και της προσφοράς της Οργάνωσης προς τους εργαζόμενους τις τελευταίες τρεις σχεδόν δεκαετίες. Η ΔΕΟΚ απόκτησε την ευκαιρία να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές εκστρατείες των εργαζομένων και να καταθέτει τη δική της συνδρομή για την ευημερία των εργαζομένων σε πλήρη αρμονία και συνεργασία με την μεγάλη Ευρωπαϊκή εργατική οικογένεια- κίνημα της. Η ένταξη στην ΣΕΣ δημιούργησε νέες αυξημένες υποχρεώσεις και Ευρωπαϊκές δραστηριότητες για την Ομοσπονδία. Ο Γενικός Γραμματέας είναι τακτικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής που συνεδριάζει τουλάχιστον τέσσερις φορές τον χρόνο στις Βρυξέλλες με μακρά ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν τους Ευρωπαίους εργαζόμενους. Επίσης έχουμε συμμετοχή στην Επιτροπή Γυναικών, όπου μας εκπροσωπεί η συναδέλφισσα Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας σε συνεδρίες που γίνονται τακτικά δύο φορές τον χρόνο συνήθως στις Βρυξέλλες. Η ένταξη στην ΣΕΣ δημιούργησε αυξημένες υποχρεώσεις συμμετοχής σε πανευρωπαϊκά σεμινάρια συνέδρια επιτροπές εργασίας και διαδηλώσεις που οργανώνει η ΣΕΣ σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ μετέφερε στον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα οικονομίας κ. Αλμούνια την απαίτηση να παρθούν μέτρα που να διασφαλίσουν ότι η οικονομική ανάπτυξη που παρουσιάζει η Ευρώπη των 27 και η Ευρωζώνη των 12 θα δημιουργεί θέσεις εργασίας ποιότητας με συνθήκες αξιοπρεπούς απασχόλησης. Ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης μας έκανε την παρέμβαση εισήγηση προς τον κ. Αλμούνια κατά τη διάρκεια συνάντησης και συζήτησης που είχε ο Επίτροπος με την Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ/ETUC) στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007. Ο κ. Αλμούνια ενημέρωσε την ηγεσία των Ευρωπαϊκών συνδικάτων για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο. Εξήγησε τις ανησυχίες του και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η παρατεταμένη κρίση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και δραστηριότητες, κρίση που δημιουργήθηκε από την κατάρρευση προϊόντων οικιστικών δανείων ψηλού κινδύνου στις Η.Π.Α. Περιγράφοντας την τρέχουσα κατάσταση της Ευρωπαϊκής οικονομίας ο κ. Αλμούνια έκανε αναφορά στους καλούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει τα τελευταία τρία χρόνια, στην καλή οικονομική κατάσταση των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που συνέτεινε στην αύξηση των επενδύσεων, στη μικρή άνοδο της παραγωγικότητας, στην θεαματική αύξηση των θέσεων εργασίας περίπου κατά 3,5 εκατομμύρια νέες θέσεις το χρόνο για το 2006 και 2007. Τόνισε ακόμα τη σταθερή αύξηση καταναλωτικών εξόδων που δείχνει την ευρύτερη εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην οικονομία της Ευρώπης και πλείστων χωρών μελών της. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που ακολούθησε ο ΓΓ της ΔΕΟΚ τόνισε ότι παρά τα καλά νέα για την οικονομία, το ευρωπαϊκό και κυπριακό εργατικό κίνημα ανησυχεί από το γεγονός ότι οι πλείστες νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι χαμηλής ποιότητας, περιορισμένων δεξιοτήτων και με ανεπαρκείς αμοιβές και όρους απασχόλησης. Θέσεις που ελκύουν πιο πολύ οικονομικούς μετανάστες χωρίς πολλές δεξιότητες και προσόντα. Επιθυμούμε, διεκδικούμε και επιδιώκουμε να μεταφρασθεί η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης σε ευκαιρίες αξιοπρεπούς εργασίας για τους ευρωπαίους πολίτες, ειδικότερα για νέους και νέες που αντιμετωπίζουν ψηλά ποσοστά ανεργίας. Η κοινωνική Ευρώπη συνοχής και αλληλεγγύης προϋποθέτει προοπτική για καλύτερο μέλλον, ευκαιρίες απασχόλησης ποιότητας, μακράς διάρκειας και ασφάλειας για τους νέους και νέες μας, και όχι μόνο. Τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα δεν μπορούν να είναι ικανοποιημένα από την τάση αύξησης των «εργαζόμενων φτωχών» που παρουσιάζει η οικονομία της Ευρώπης γενικά αλλά και χωριστά σε εθνικό επίπεδο, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης.
Πέρα από 35000 ευρωπαίοι εργαζόμενοι βροντοφώναξαν σε πρωτοφανή σε όγκο διαδήλωση στη Λιουμπλιάνα πρωτεύουσα της Σλοβενίας την ανάγκη να γίνει δικαιότερη κατανομή του πλούτου που παράγουν οι Ευρωπαϊκές επιχείρησες και προς όφελος των μισθωτών. Την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση οργάνωσαν από κοινού τα μέλη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων στην οποία ανήκει και η ΔΕΟΚ, που έδωσε το παρόν της στη διαδήλωση με τριμελή αντιπροσωπεία. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΟΚ ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης και επίσης συμμετείχαν ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Νίκος Αναστασίου και το Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Στέλιος Χατζηλία. Η μεγέθυνση της Ευρωπαϊκής οικονομίας των τελευταίων χρόνων δημιούργησε ευρωστία και υπερκέρδη στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα διαπιστώνεται από τα στατιστικά στοιχεία ότι η αγοραστική δύναμη των μισθών των εργαζομένων όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αντίθετα συρρικνώνεται. Οι εργαζόμενοι δεν απολαμβάνουν δίκαιο μερίδιο από την πίττα του παραγόμενου πλούτου. Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης και άδικης συμπεριφοράς των επιχειρήσεων έναντι των εργαζομένων είναι η δημιουργία όλο και πιο μεγάλου αριθμού «φτωχών εργαζομένων». Ανθρώπων δηλαδή που ενώ εργάζονται σκληρά η αγοραστική δύναμη των απολαβών τους φθίνει, μειώνεται το βιοτικό τους επίπεδο και γενικότερα κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το όριο φτώχειας. Την ίδια ώρα τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων πολλαπλασιάζονται και μαζί τους αυξάνονται σε αστρονομικά ποσά οι απολαβές των διευθυντικών και ανώτατων στελεχών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στα στατιστικά δεδομένα ότι με έτος αναφοράς το 2006 οι απολαβές τέτοιων διευθυντικών στελεχών ή και μεγαλομετόχων φθάνουν μέχρι και 300 φορές πιο ψηλές από το μέσο όρο απολαβών των μισθωτών. Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΣ (ETUC) και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες Συνδικαλιστικών Οργανώσεων έστειλαν σαφές μήνυμα από το βήμα της διαδήλωσης προς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της Ενωμένης Ευρώπης ότι οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα το μερίδιο που τους ανήκει και αξίζει από την προσφορά της εργασίας τους. Θα παλέψουμε, ήταν το καθαρό μήνυμα της διαδήλωσης, για δίκαιες αυξήσεις μισθών σε κάθε γωνιά Ευρώπης.
Στις 7 Οκτωβρίου 2008 η ΔΕΟΚ συμμετείχε σε μια πρωτοφανή παγκόσμια εργατική κινητοποίηση που οργάνωσε και συντόνισε η Διεθνής μας ITUC με σύνθημα και διεκδίκηση αξιοπρεπούς εργασίας για όλους. Η οργάνωση μας έδωσε δυναμική παρουσία στην Κύπρο πετυχαίνοντας να αναδείξει την εκστρατεία και τις διεκδικήσεις και στον τόπο μας με πολλή επιτυχία.