Η ΔΕΟΚ αμφιβάλλει κατά πόσο η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά θα έχει πραγματικό όφελος στις ομάδες που βρίσκονται στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Η εμπειρία από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αποδεικνύει ότι από την μείωση του ΦΠΑ δεν ωφελήθηκαν οι καταναλωτές αλλά οι πωλητές οι οποίοι μετέτρεψαν την μείωση σε αύξηση της κερδοφορίας τους.
Είναι καταγραμμένο επίσης ότι η γενική εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ ευνοεί και τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα αποστερώντας από το κράτος πολύτιμους πόρους οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα για αυτούς που πλήττονται περισσότερο από τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με στοιχεία του ILO ο πληθωρισμός πλήττει τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα οκτώ με δέκα φορές περισσότερο λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης του εισοδήματος τους στην κατανάλωση.
Για ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων η ΔΕΟΚ επαναλαμβάνει την πρόταση της για μεταφορά ποσοστού από τις εισπράξεις του ΦΠΑ στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής το οποίο θα πρέπει να διαδραματίσει ενεργότερο και ουσιαστικότερο ρόλο.
Επίσης επιβάλλεται η λήψη πιο δραστικών μέτρων όπως η αναπροσαρμογή όλων των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και η επιδότηση του ενεργειακού κόστους.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
20 Απριλίου 2023