Η ημέρα της γυναίκας θα πρέπει να είναι περισσότερο ημέρα προβληματισμού παρά εορτασμού. Προβληματισμού για τις πατριαρχικές αντιλήψεις και τα έμφυλα κοινωνικά στερεότυπα που εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κοινωνία μας, προβληματισμού για την γυναικεία φτώχεια, την έμφυλη βία, την εργασιακή εκμετάλλευση, την απουσία των γυναικών από τα κέντρα λήψεων αποφάσεων.
Προβληματισμοί που πρέπει να μετουσιώσουμε σε πολιτική δέσμευση και κοινωνική αντίδραση για να σπάσουμε το φράγμα της σιωπής και της ανοχής για να διεκδικήσουμε την θέση που της αξίζει στην κοινωνία, στην οικογένεια, στην πολιτική, στην απασχόληση. Για να αλλάξουμε τις νοοτροπίες και τα στερεότυπα που θεωρούν την γυναίκα κατώτερο άνθρωπο με περιορισμένα ανθρώπινα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.
Οι έμφυλοι στατιστικοί δείκτες αποτυπώνουν μια θλιβερή εικόνα για την θέση της γυναίκας στην κοινωνία και στην απασχόληση την οποία οφείλουμε να ανατρέψουμε. Το χάσμα των αμοιβών ανέρχεται στο 11%, ο έμφυλος επαγγελματικός διαχωρισμός στο 19% ενώ η μερική απασχόληση έχει αυξηθεί στο 17% .
Η μισθολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών οφείλεται κυρίως:
- Στο γεγονός ότι οι διοικητικές θέσεις που αμείβονται καλύτερα καταλαμβάνονται κυρίως από άνδρες. Αυτή η τάση κορυφώνεται στις υψηλές θέσεις όπου οι γυναίκες αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 26% των Διευθυντικών Στελεχών.
- Οι γυναίκες αναλαμβάνουν άμισθα καθήκοντα όπως το νοικοκυριό και η φροντίδα των παιδιών. Οι εργαζόμενοι άνδρες δραστηριοποιούνται περίπου 9 ώρες την εβδομάδα σε άμισθες οικιακές εργασίες ενώ οι γυναίκες 22 ώρες.
- Οι οικογενειακές υποχρεώσεις για την φροντίδα των παιδιών κρατούν τις γυναίκες για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από την εργασία. Αυτές οι διακοπές δεν επηρεάζουν μόνο τις αποδοχές αλλά και τις μελλοντικές συντάξεις οι οποίες συγκριτικά με αυτές των ανδρών είναι κατά 33% χαμηλότερες.
- Ο επαγγελματικός διαχωρισμός ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στο έμφυλο χάσμα τόσο στον αριθμό όσο και στην ποιότητα των θέσεων εργασίας. Οι γυναίκες στην απασχόληση υπερεκπροσωπούνται σε ένα μικρό φάσμα τομέων και επαγγελμάτων. Κυρίως στους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, ενώ υποαντιπροσωπεύονται σε επαγγέλματα με υψηλές απολαβές, όπως σε κλάδους των θετικών επιστημών, της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών.
- Οι μισθολογικές διακρίσεις που αν και παράνομες συνεχίζουν να ενισχύουν την μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων.
Το Τμήμα Ισότητας και Ίσης Μεταχείρισης της ΔΕΟΚ θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου περί ίσης μεταχείρισης αντρών και γυναικών. Με δημόσιες παρεμβάσεις και στοχευμένες δράσεις θα συνεχίσουμε να απαιτούμε και να διεκδικούμε:
- Την πρακτική εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ισότητα των φύλων το οποίο καλύπτει όλους τους τομείς της κοινωνικοοικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου με την εγκαθίδρυση συστήματος λογοδοσίας σε όλα τα υπουργεία.
- Την υποχρέωση εργοδοτών να προβαίνουν στην εξέταση των μισθών κάθε χρόνο, προκειμένου να εντοπίζουν προβλήματα διακρίσεων λόγω φύλου στα συστήματα ταξινόμησης επαγγελμάτων, καταρτίζοντας προγράμματα ισότητας που θα περιλαμβάνουν διαφανή συστήματα αμοιβών.
- Την λήψη μέτρων που να βοηθούν τον συνδυασμό επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων και την δημιουργία υποδομών κοινωνικής φροντίδας, όπως δημιουργία δομών παιδικής φροντίδας στις επιχειρήσεις και η προώθηση καλών πρακτικών διευκόλυνσης της μητρότητας.
- Συμπερίληψη ειδικής ρήτρας για την εξάλειψη του χάσματος αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων σε όλες τις μορφές σε όλες τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
- Την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην φιλοσοφία και στον σχεδιασμό των προγραμμάτων απασχόλησης, κατάρτισης και επιμόρφωσης.
- Την διαμόρφωση διαδικασιών εύκολης πρόσβασης σε μηχανισμούς υποβολής προσφυγών και καταγγελιών περιπτώσεων διακρίσεων.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
7 Μαρτίου 2023