Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΔΕΟΚ στην Λευκωσία.
Η Συνδιάσκεψη συζήτησε και ενέκρινε τις πολιτικές και τις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας για όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία ευρύτερα.
Οι σύνεδροι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις καταστροφικές συνέπειες του πληθωρισμού στα εισοδήματα και στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων των συνταξιούχων και των ανέργων και καλούν την κυβέρνηση να πάρει άμεσα και δραστικά μέτρα για την στήριξη των εργαζομένων και των ευάλωτων κοινωνικών τάξεων.
Η συνδιάσκεψη διατρανώνει την βούληση και αποφασιστικότητα για συνεχή αγώνα με στόχο την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού και εργασιακού βίου. Στα πλαίσια αυτά κατέληξε στις πιο κάτω αποφάσεις:
Η ΑΤΑ αποτελεί κατάκτηση του εργατικού κινήματος και θεμελιώδη στοιχείο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων. Έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία των μισθών από τον πληθωρισμό αλλά και στην διασφάλιση της εργατικής ειρήνης. Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι έτοιμο σε πλήρη ενότητα να κινητοποιήσει όλες του τις δυνάμεις για να υπερασπισθεί την πλήρη αποκατάσταση του θεσμού. Η ΑΤΑ όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί ή να αποδυναμωθεί αλλά θα πρέπει να επεκταθεί για να καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων.
Η Συνδιάσκεψη καλεί το Υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις για το Γενικό Κατώτατο Μισθό που θα περιλαμβάνουν:
- Τον καθορισμό ωριαίας απόδοσης στην βάση των 38 ωρών εργασίας.
- Τον υπολογισμό του Γενικού Κατώτατου Μισθού με βάση την μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας στο ύψος των 1036 ευρώ.
- Την ενσωμάτωση στον Κατώτατο Μισθό Βασικών Δικαιωμάτων όπως η ΑΤΑ, οι αργίες και η υπερωριακή αποζημίωση.
- Την νομοθετική ρύθμιση με στόχο την διασφάλιση των κατώτερων απολαβών που περιλαμβάνονται στις συλλογικές συμβάσεις.
Επίσης καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την ταχύτερη μεταφορά της Ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκής κατώτατους μισθούς στο εσωτερικό δίκαιο της Κύπρου και την εκπόνηση οδικού χάρτη για την εφαρμογή της.
Για την αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά εργασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων επιβάλλεται η ενίσχυση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και η αποτελεσματική εφαρμογή τους.
Στα πλαίσια αυτά η Συνδιάσκεψη διεκδικεί:
- Νομική ρύθμιση ώστε η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων να καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στους κλάδους και στις επιχειρήσεις που συνομολογούνται.
- Την προώθηση ειδικής ρήτρας σε όλες τις συλλογικές συμβάσεις για την εξάλειψη του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών.
- Την εφαρμογή συνεχούς παρακολούθησης και αυστηρών ελέγχων από τη Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την τήρηση των εργατικών νομοθεσιών και την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων.
- Την ψήφιση νομοθεσίας που να ρυθμίζει την σχέση εργοδότη εργοδοτούμενου με στόχο την καταπολέμηση της ψευδοαπασχόλησης και ιδιαίτερα του απαράδεκτου φαινόμενου της μίσθωσης υπηρεσιών.
Αναφορικά με την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος η ΔΕΟΚ εκφράζει την βούληση να προσέλθει στον κοινωνικό διάλογο με στόχο την ενίσχυση της επάρκειας των συνταξιοδοτικών παροχών. Στη βάση αυτής της αρχής θα καταθέσει και τις ακόλουθες προτάσεις:
- Καθολική εφαρμογή των Ταμείων Προνοίας
- Θεσμοθέτηση ελάχιστης εθνικής σύνταξης
- Αναπροσαρμογή και επέκταση του ανεργιακού επιδόματος από τους 6 στους 9 μήνες
- Άμεση κατάργηση του πέναλτι του 12% για εργαζόμενους/ες σε βαριά χειρονακτικά επαγγέλματα και σε γυναίκες με ασφαλιστικά κενά που οφείλονται στην μητρότητα.
- Καθορισμό χρονοδιαγράμματος επιστροφής στο ΤΚΑ του οφειλόμενου ποσού από το κράτος που ισοδυναμεί με το συνολικό αποθεματικό του
- Καθορισμό ανώτατου ορίου πάνω από το οποίο το κράτος να μην δικαιούται να δανειστεί από το ταμείο
Η Συνδιάσκεψη εκφράζει την ανησυχία της για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και καλεί το Υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει άμεσα στην λήψη μέτρων για την εξάλειψη των κινδύνων στην εργασία. Στα πλαίσια αυτά η ΔΕΟΚ θέτει σαν θέμα προτεραιότητας τον καταρτισμό στρατηγικού σχεδίου με στόχο την αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών και των κινδύνων που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές και την μόλυνση του περιβάλλοντος.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
23 Νοεμβρίου 2022