Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ σε χθεσινή του συνεδρία ενέκρινε το πλαίσιο πολιτικής και της εργατικές διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας για το 2023.
Το Κεντρικό Συμβούλιο διαπιστώνει ότι η απορρύθμιση που επικρατεί στην αγορά εργασίας έχει υποσκάψει το σύστημα εργασιακών σχέσεων. Η αποδυνάμωση των συλλογικών το συμβάσεων, η άτυπη απασχόληση, τα προσωπικά συμβόλαια και οι χαμηλοί μισθοί αποδεικνύουν ότι η ισορροπία μεταξύ των δυνάμεων της εργασίας και των δυνάμεων του κεφαλαίου έχει ανατραπεί υπέρ της εργοδοσίας. Σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία που οι πληθωριστικές πιέσεις αφαιμάσσουν τα εισοδήματα των εργαζομένων υπονομεύουν το βιοτικό επίπεδο και διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες επιβάλλεται η λήψη μέτρων για στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και η θωράκιση των συλλογικών συμβάσεων σαν αναντικατάστατου θεσμού βελτίωσης των συνθηκών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σε ότι αφορά την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων η ΔΕΟΚ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην βελτίωση των μισθολογικών ωφελημάτων στην βάση των αναπτυξιακών δεικτών της οικονομίας και της δικαιότερης κατανομής του εθνικού εισοδήματος. Επίσης θα δοθεί βαρύτητα στην αύξηση των εισφορών στα ταμεία προνοίας και ευημερίας και στην πληρωμένη γονική άδεια. Σημαντική προτεραιότητα αποτελεί για την ΔΕΟΚ η νομική ρύθμιση για καθολική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και η συμπερίληψη ρήτρας ισομισθίας μεταξύ των φύλων σε όλες τις συλλογικές συμβάσεις.
Κορυφαίοι στόχοι για το 2022 είναι η πλήρης αποκατάσταση του θεσμού της ΑΤΑ και η αναθεώρηση του Γενικού Κατώτατου Μισθού με καθορισμό ωριαίας απόδοσης του μισθού και ενσωμάτωσης βασικών εργασιακών δικαιωμάτων όπως η ΑΤΑ οι αργίες και η υπερωριακή αποζημίωση. Ο θεσμός της ΑΤΑ έχει διαδραματίσει διαχρονικά σημαντικό ρόλο στην αναπλήρωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. Η μεταβατική συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων τον Ιούνιο του 2017 ξεκαθαρίζει ότι ο κοινωνικός διάλογος θα συνεχισθεί με στόχο νέα ρύθμιση απόδοσης στην βάση της φιλοσοφίας της ΑΤΑ. Για την ΔΕΟΚ η συγκεκριμένη πρόνοια της συμφωνίας είναι αδιαπραγμάτευτη. Το κεντρικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα αντιδράσει δυναμικά σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η πλήρης αποκατάσταση της ΑΤΑ.
Ταυτόχρονα θα διεκδικήσει επέκταση του δικαιώματος ώστε να καλύπτονται με ΑΤΑ και οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό και οι εργαζόμενοι που δεν προστατεύονται από τις ρυθμίσεις των συλλογικών συμβάσεων. Σημαντική πρόκληση για το 2022 είναι και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Η ΔΕΟΚ προτάσσει σαν καίρια ζητήματα της μεταρρύθμισης:
α. την επάρκεια των συντάξεων
β. την διαφοροποίηση του μηχανισμού διαμόρφωσης των κατώτατων συντάξεων
γ. την αντιμετώπιση του έμφυλου συνταξιοδοτικού χάσματος
δ. την αποκατάσταση του αποθεματικού του Τ.ΚΑ και την διαμόρφωση επενδυτικής πολιτικής
ε. την κατάργηση του πέναλτι του 12% για εργαζόμενους σε βαριά επαγγέλματα χαμηλοσυνταξιούχους και γυναίκες με ασφαλιστικά κενά.
Η ΔΕΟΚ θα απαιτήσει από την κυβέρνηση την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων για την στήριξη εργαζόμενων και ευάλωτων κοινωνικών τάξεων που πλήττονται από την ακρίβεια και την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. Σημαντικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι η εφαρμογή έκτακτου σχεδίου στήριξης των δικαιούχων επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, η μείωση του ΦΠΑ σε ήδη πρώτης ανάγκης, η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, η κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και η διεκδίκηση από την Ευρώπη ισχυρών χρηματοδοτικών εργαλείων στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Στο κεφάλαιο της απασχόλησης η ΔΕΟΚ θα απαιτήσει την ψήφιση νομοθεσίας για την ρύθμιση της σχέσης εργοδότη εργοδοτούμενου με στόχο την καταπολέμηση της ψευδοαπασχόλησης ιδιαίτερα της απαράδεκτης μεθόδου της μίσθωσης υπηρεσιών. Επιπρόσθετα θα διεκδικήσει την επέκταση παραχώρησης ανεργιακού επιδόματος από τους έξι μήνες στους εννέα μήνες. Σε ότι αφορά την στρατηγική για την απασχόληση εργαζόμενων από τρίτες χώρες η ΔΕΟΚ θα αντιταχθεί στην εργοδότηση φθηνού εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό και θα επιμένει στην θεσμοθέτηση αυστηρών κριτηρίων για την παραχώρηση αδειών εργοδότησης σε επαγγέλματα και σε κλάδους της οικονομίας που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
01 Νοεμβρίου 2022