Οι δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας αναφορικά με το συνταξιοδοτικό και ιδιαίτερα οι τοποθετήσεις του για ζητήματα μείζονος σημασίας όπως αυτά της αναλογιστικής μείωσης των συντάξεων και της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης δεν είναι υποβοηθητικές και δεν συμβάλλουν στην δημιουργία του κατάλληλου κλίματος και των σωστών προϋποθέσεων για την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για ουσιαστική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Δυστυχώς οι δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας γίνονται σε προεκλογική περίοδο εν μέσω αντιπαραθέσεων και υποσχέσεων που αποπροσανατολίζουν την κοινωνία και τους εργαζόμενους από τα πραγματικά προβλήματα και τους στόχους μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η ΔΕΟΚ προσέρχεται στον Κοινωνικό Διάλογο με υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία με ολοκληρωμένες θέσεις για όλες τις πτυχές του συνταξιοδοτικού και της κοινωνικής ασφάλισης. Οι προτάσεις μας αφορούν δυο κεντρικούς άξονες. Πρώτον την μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων ώστε να ενισχυθεί περισσότερο ο αναδιανεμητικός του ρόλος διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους και δεύτερον η αξιοποίηση του αποθεματικού του ταμείου και η εφαρμογή επενδυτικής πολιτικής ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του Ταμείου και η επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών.
Μεταξύ άλλων η ΔΕΟΚ καταθέτει και τις ακόλουθες προτάσεις:
- Άμεση κατάργηση του πέναλτι του 12% για εργαζόμενους σε βαριά χειρονακτικά επαγγέλματα και σε γυναίκες με ασφαλιστικά κενά που οφείλονται στην μητρότητα.
- Διαφοροποίηση του μηχανισμού διαμόρφωσης των κατώτατων συντάξεων. (Ενίσχυση των ασφαλιστικών μονάδων)
- Τροποποίηση του νόμου ώστε η εξουσία για την επενδυτική πολιτική να μεταφερθεί από το Υπουργείο Οικονομικών σε διευρυμένο σώμα το οποίο θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες επιστήμονες και εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων και των κοινωνικών εταίρων.
- Καθορισμός χρονοδιαγράμματος επιστροφή στο ΤΚΑ του οφειλόμενου ποσού από το κράτος που ισοδυναμεί με το συνολικό αποθεματικό του.
- Καθορισμός ανώτατου ορίου πάνω από το οποίο το κράτος να μην δικαιούται να δανειστεί από το ταμείο.
- Αύξηση των πιστώσεων για νέους φοιτητές που συμμετέχουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα.
- Διαφοροποίηση του συστήματος των ασφαλιστικών μονάδων ανάλογα με τα χρόνια εργασίας και εισφορών ώστε να ενθαρρύνονται ο εργαζόμενοι να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και να αποζημιώνονται ανάλογα με τα χρόνια εισφορών τους.
- Αύξηση του ανεργιακού επιδόματος από τους 6 στους 9 μήνες και βελτίωση στα ποσοστά αναπλήρωσης και στην διάρκεια πληρωμής παροχών στα επιδόματα μητρότητας, πατρότητας και ασθενείας.
- Εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου ώστε να αντιμετωπιστούν συγκροτημένα σοβαροί κίνδυνοι που απειλούν την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το στρατηγικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα:
- Για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
- Την αντιμετώπιση του έμφυλου συνταξιοδοτικού χάσματος με πολιτικές ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας.
- Την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας και την δημιουργία ποιοτικών και βιώσιμων θέσεων εργασίας για τους νέους.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
06 Οκτωβρίου 2022