Οι κοινωνικές ανισότητες, ο καθορισμός Ευρωπαϊκού Κατώτατου Μισθού και ο ρόλος των συνδικάτων ήταν το θέμα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης που πραγματοποίησε η ΔΕΟΚ σε συνεργασία με την ΕΖΑ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Προβλημάτων Eργαζομένων) το διήμερο 22 και 23 Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό.
Στη διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων από 14 Ευρωπαϊκές χώρες. Στις συζητήσεις και τις τοποθετήσεις κυριάρχησε το θέμα της Ευρωπαϊκής οδηγίας για θεσμοθέτηση επαρκούς κατώτατου μισθού και η διαδικασία μεταφοράς και ενσωμάτωσης της στα νομικά συστήματα των κρατών μελών. Στα πλαίσια αυτά συμφωνήθηκε η δημιουργία συντονιστικού οργάνου μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας με στόχο την σωστή ερμηνεία και την αποτελεσματική μεταφορά της οδηγίας.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κοινή διακήρυξη χαιρετίζουν την ψήφιση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς και καλούν τις κυβερνήσεις να εργασθούν συστηματικά μέσα από δομημένο κοινωνικό διάλογο ώστε να την ενσωματώσουν σύντομα στις εθνικές τους νομοθεσίες.
Αναφορικά με το περιεχόμενο της οδηγίας η διάσκεψη θεωρεί σημαντικές τις ακόλουθες πρόνοιες:
- Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ελέγχουν και να εξακριβώνουν την επάρκεια των νόμιμων κατώτατων μισθών λαμβάνοντας υπόψη τους την αγοραστική δύναμη τους και το κόστος διαβίωσης.
- Την υποχρέωση των κυβερνήσεων να προωθήσουν τις συλλογικές συμβάσεις αναπτύσσοντας σχέδια δράσης για κάλυψη μέχρι και του 80% των εργαζόμενων.
- Την ενίσχυση της συμμετοχής των συνδικάτων στον καθορισμό και την αναπροσαρμογή των κατώτατων μισθών.
- Την απαίτηση για τις εταιρείες που αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις να σέβονται το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθε και των συλλογικών διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τις συμβάσεις 97 και 98 της ΔΟΕ.
Οι σύνεδροι εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για την σημαντική μείωση της αξίας των κατώτατων μισθών στην Ευρώπη όπως καταγράφεται σε πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσω όρο 7,6% κατά το τελευταίο έτος στις 21 χώρες της ΕΕ που διαθέτουν κατώτατο μισθό. Ωστόσο στις ίδιες χώρες το ποσοστό του πληθωρισμού αυξήθηκε 12,4% κατά μέσω όρο. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική αξία των κατώτατων μισθών έχει μειωθεί 4,8% αφήνοντας εκατομμύρια εργαζόμενους να αγωνίζονται για τα βασικότερα έξοδα διαβίωσης όπως είναι τα τρόφιμα, τα ενοίκια και η ενέργεια.
Σε χαιρετισμό του στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου ανέφερε ότι οι φτωχοί εργαζόμενοι στηρίζονται στα συνδικάτα για την βελτίωση των μισθών και των συνθηκών διαβίωσης τους. Έχουμε καθήκον είπε να αξιοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή οδηγία ώστε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους.
Ανέφερε ότι σήμερα στην Ευρώπη ένας στους έξι εργαζόμενους αμείβεται με μισθό κάτω από το όριο της φτώχειας. Η φτώχεια στην εργασία μεταξύ του 2008 και του 2015 έχει αυξηθεί σε 9,6%. Οι οικονομίες αλλάζουν, η αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης όπως η προσωρινή και η μερική απασχόληση και η αγορά υπηρεσιών λόγω και της απορρύθμισης και της εμφάνισης νέων επιχειρηματικών μοντέλων αυξάνουν την φτώχεια και υπονομεύουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.
Αναφερόμενος στην θέσπιση Γενικού Κατώτατου Μισθού στην Κύπρο είπε ότι στην ουσία ικανοποιήθηκαν όλες οι απαιτήσεις τις εργοδοσίας. Έγιναν αποδεκτές ρυθμίσεις όπως οι εξαιρέσεις επαγγελματικών ομάδων, ο μη καθορισμός ωριαίας απόδοσης του μισθού και η μη συμπερίληψη ρήτρας για την προστασία των απολαβών στις συλλογικές συμβάσεις, που υπονομεύουν το πνεύμα και την φιλοσοφία του θεσμού.
Παρά τις μεγάλες αδυναμίες που καταγράφονται, είπε, θα πρέπει να χαιρετήσουμε το γεγονός ότι η Κύπρος ανήκει πλέον στην ομάδα των κρατών της Ευρώπης με νόμιμο κατώτατο μισθό. Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι καθορίζονται τα κριτήρια υπολογισμού του κατώτατου μισθού και διασφαλίζεται η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στον μηχανισμό αναπροσαρμογής που τίθεται σε ισχύ το 2024.
Η θέσπιση Γενικού Κατώτατου Μισθού σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή οδηγία είπε, αποτελούν για την ΔΕΟΚ νέα αφετηρία για διεκδικητικούς αγώνες με στόχο την ενσωμάτωση στον θεσμό όλων εκείνων των δικλείδων που θα τον καθιστούν αποτελεσματικό και δίκαιο.
Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν επαναπαύεται με τη θέσπιση του Κατώτατου Μισθού τονίζοντας ότι οι Κοινωνικοί Εταίροι μπορούν μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες να παρακολουθούν και να συνδράμουν εξελικτικά για τη βελτίωση του Κατώτατου Μισθού ώστε να συνεχίσει να παρέχει δείκτη προστασίας για χιλιάδες εργαζόμενους.
Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή οδηγία τόνισε ότι με βάση την υποχρέωση για κάλυψη ποσοστού εργαζομένων μέχρι 80% από Συλλογικές Συμβάσεις το Υπουργείο του θα πράξει τα δέοντα ώστε να ενισχυθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι Συλλογικές Συμβάσεις.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
23 Σεπτεμβρίου 2022