Το Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΕΟΚ σε χθεσινή συνεδρία του ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιωσήφ Αναστασίου για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό για το θέμα της θεσμοθέτησης Γενικού Κατώτατου Μισθού.
Το Συμβούλιο Διοίκησης εκφράζει την έντονη απογοήτευση και την ανησυχία του για τις θέσεις που εκφράστηκαν τόσο από τις εργοδοτικές οργανώσεις όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θέσεις που ανατρέπουν πλήρως τις βασικές αρχές και το συμφωνημένο πλαίσιο όπως αυτά καθορίστηκαν στα πλαίσια του Κοινωνικού Διαλόγου από την αείμνηστη Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Η συζήτηση για τη θέσπιση Γενικού Κατώτατου Μισθού διεξήχθη στη βάση της μελέτης του Υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα δεδομένα τα οποία προκύπτουν από τη μελέτη που βασίζεται σε αντικειμενικά και τεκμηριωμένα στοιχεία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα.
Η Υπουργός Εργασίας ήταν σαφέστατη και σε ότι αφορά τη φόρμουλα διαμόρφωσης του Κατώτατου Μισθού και σε ότι αφορά την γενική εφαρμογή του θεσμού. Η μέθοδος που είχε αποφασισθεί ήταν αυτή της EU-SILC η οποία παρέχει πιο αξιόπιστα στοιχεία σε σύγκριση με αυτά της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου που περιλαμβάνει μισθωτούς των οποίων οι απολαβές αντιστοιχούν σε λιγότερες ώρες εργασίας, χαμηλόμισθους εργάτες στον αγροτικό τομέα και μισθωτούς με χαμηλότερες απολαβές λόγω λήψης επιδόματος COVID-19. Η πρόθεση για υιοθέτηση της στρεβλής αυτής φόρμουλας είναι λανθασμένη και άδικη εφόσον δίνει διάμεσο μισθό €1573 σε αντίθεση με αυτό της EU-SILC που δίνει διάμεσο μισθό στο ύψος των €1727.
Σημαντική υπαναχώρηση τουλάχιστον από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων διαπιστώνουμε και στο θέμα των εξαιρέσεων επαγγελματικών ομάδων από την εφαρμογή του κατώτατου μισθού εφόσον τέθηκε θέμα να εξαιρεθούν και άλλα επαγγέλματα εκτός από αυτά στον γεωργοκτηνοτροφικό κλάδο και στην οικιακή φροντίδα.
Εξίσου ανησυχητική είναι και η πρόθεση για εξαίρεση από την εφαρμογή του Γενικού Κατώτατου Μισθού των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας για τους οποίους προτείνετε χαμηλότερος μισθός πρόσληψης. Η ΔΕΟΚ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ρυθμίσεις που αντί να βελτιώνουν τα εισοδήματα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και τους μισθούς πίνας.
Τα τελευταία δέκα χρόνια καταγράφεται μια άνευ προηγούμενου αποδόμηση και απορρύθμιση των εργατικών δικαιωμάτων. Τα εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν καθηλωμένα στα επίπεδα του 2014. Η κατανομή του εθνικού εισοδήματος σε βάρος των μισθών της εργασίας υπήρξε η χειρότερη των τελευταίων σαράντα χρόνων.
Απαιτούμε εδώ και τώρα αξιοπρεπή Κατώτατο Μισθό. Κατώτατο Μισθό που να αποζημιώνει τους/τις εργαζόμενους/ες για τους κόπους και τις θυσίες τους και να τους προσφέρει τη δυνατότητα να ζουν με στοιχειώδη αξιοπρέπεια.
Προειδοποιούμε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε παθητικά μεθοδεύσεις και ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν και στην ουσία υπονομεύουν το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα για τους εργαζόμενους.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
7 Ιουλίου 2022