Οι θέσεις του ΚΕΒΕ για αναστολή εφαρμογής του Γενικού Κατώτατου Μισθού και της ΑΤΑ είναι απαράδεκτες και εκτός του πλαισίου του κοινωνικού διαλόγου που διεξάγεται και για τα δύο αυτά σημαντικά ζητήματα.
Η παρούσα κοινωνικοοικονομική συγκυρία δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την εργοδοτική πλευρά στην σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλεται για στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων εργαζόμενων και των εισοδημάτων τους. Τα τελευταία δέκα χρόνια καταγράφεται μια άνευ προηγουμένου αποδόμηση και απορρύθμιση των εργατικών κεκτημένων. Η εργατική τάξη της Κύπρου είναι αυτή που επωμίσθηκε κατά κύριο λόγο το βάρος της οικονομικής κρίσης του 2013. Πλήρωσε και πληρώνει το κόστος της πανδημίας. Τα εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν καθηλωμένα στα επίπεδα του 2014. Η κατανομή του εθνικού εισοδήματος σε βάρος της μισθωτής εργασίας υπήρξε η χειρότερη των τελευταίων είκοσι χρόνων.
Το συνδικαλιστικό κίνημα δε θα επιτρέψει στους εργοδότες να χρησιμοποιήσουν την κρίση του πληθωρισμού ως όχημα για αναστολή ή και ακύρωση του Γενικού Κατώτατου Μισθού και της ΑΤΑ. Αντίθετα, όπως υποδυκνείει και η Ευρωπαική Επιτροπή, τώρα είναι η ώρα που θα πρέπει να εφαρμοστεί αξιοπρεπής κατώτατος μισθός. Τώρα που ο πληθωρισμός αφαιμάσσει τα εισοδήματα και υπονομεύει το βιοτικό επόπεδο των εργαζομένων είναι η ώρα να τεθεί στο τραπέζι και το ζήτημα της πλήρους αποκατάστασης της ΑΤΑ.
Η ΔΕΟΚ έχει αποστείλει ήδη γραπτώς τις θέσεις της για την θεσμοθέτηση Γενικού Κατώτατου Μισθού και αναμένει την σύγκλιση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος για την ολοκήρωση του κοινωνικού διαλόγου.
Η οργάνωση έχει την ισχυρή πεποίθηση ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από το 60% του διάμεσου μισθού και θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Εργασίας να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών της κοινωνίας και των εργαζομένων.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
12 Μαίου 2022