Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ σε έκτακτη συνεδρία που πραγματοποίησε χθες ανασκόπησε τις εξελίξεις αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που δημιουργούνται στην οικονομία και στους εργαζόμενους λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων στην ενέργεια και σε άλλα βασικά αγαθά.
Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ καταδικάζει απερίφραστα την ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία, εκφράζει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του προς τον Ουκρανικό λαό και καλεί την Διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβουν για τερματισμό του αιματοκυλίσματος και της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην καρδιά της Ευρώπης.
Οι εργαζόμενοι της Κύπρου καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της τρίτης κατά σειρά κρίσης που απειλεί να εξαφανίσει τα πενιχρά τους εισοδήματα οδηγώντας σε περεταίρω απορρύθμιση και υποβάθμιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Η ανησυχία μας στην παρούσα συγκυρία ενισχύεται ακόμα περισσότερο εφόσον οι μισθοί μετά την οικονομική κρίση του 1913 δεν παρουσίασαν βελτίωση σε αντίθεση με τα επιχειρηματικά κέρδη που αυξήθηκαν δυσανάλογα.
Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ εκτιμά ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχισθούν με μεγαλύτερη ένταση απειλώντας την κοινωνική συνοχή και οξύνοντας περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες.
Η γεωπολιτική αστάθεια και οι πολιτικοί τριγμοί που δημιουργούνται από την Ουκρανική κρίση μεταβάλλουν άρδην το ενεργειακό ισοζύγιο στην Ευρώπη και οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτιση την κυπριακή οικονομία. Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα η ΔΕΟΚ διεκδικεί την εφαρμογή ολοκληρωμένης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής με στόχο την στήριξη των εργαζόμενων και της επιχειρηματικότητας. Επιβάλλεται όπως η Κυπριακή Κυβέρνηση συνεργαστεί με εκείνες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεκδικούν ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που διαμορφώνονται.
Ειδικότερα απαιτείται η σύσταση ενός έκτακτου Ευρωπαϊκού ταμείου για την στήριξη των κρατών μελών αλλά και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που απειλεί τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Επίσης θα πρέπει στα πλαίσια του ταμείου ανάκαμψης να επανακαθοριστούν οι στόχοι και οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση, την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική.
Η ΔΕΟΚ θεωρεί ότι η δημοσιονομική παρέμβαση για την στήριξη της απασχόλησης και της οικονομίας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας ήταν στην σωστή κατεύθυνση και τηρούμενων των αναλογιών θα πρέπει να εφαρμοσθεί και στην παρούσα συγκυρία.
Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ επισημαίνει την ανάγκη πλήρους αποκατάστασης της ΑΤΑ σαν αποτελεσματικού μηχανισμού αποκατάστασης της αγοραστικής δύναμης των μισθών. Ο διάλογος για το σημαντικό αυτό το θέμα καθυστερεί και θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Σημαντική καθυστέρηση διαπιστώνεται και στην έναρξη κοινωνικού διαλόγου για την θεσμοθέτηση Γενικού Κατώτατου Μισθού. Ενός θεσμού που θα προστατεύσει κατά κύριο λόγω τους χαμηλόμισθούς εργαζόμενους που πλήττονται περισσότερο από την πρωτοφανή ακρίβεια.
Το Κ.Σ. της ΔΕΟΚ ζητά από την κυβέρνηση όπως προχωρήσει άμεσα στην αναπροσαρμογή των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας για στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών τάξεων. Επίσης απαιτείται η παραχώρηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Επιπρόσθετα διεκδικούμε την εφαρμογή των πιο κάτω μέτρων:
- Επέκταση του θεσμού της ΑΤΑ σε όλους τους κλάδους και τα επαγγέλματα που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις
- Επέκταση του ανεργιακού επιδόματος από τους 6 στους 9 μήνες
- Άμεση μείωση του ΦΠΑ σε καύσιμα και ήδη πρώτης ανάγκης
- Περαιτέρω μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και ενίσχυση της επιδότησης των νοικοκυριών στην βάση εισοδηματικών κριτηρίων
- Εφαρμογή επιδοτούμενου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού με στόχο την στήριξη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας
- Επιβολή πλαφόν σε τρόφιμα και άλλα ήδη πρώτης ανάγκης
- Εφαρμογή ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής με ιδιαίτερη έμφαση την ανάπτυξη στεγαστικών προγραμμάτων για νέα ζευγάρια
- Επιδότηση οικογενειών με μικρά παιδιά για κάλυψη αναγκών σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία
- Επιδότηση επιχειρήσεων για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας
- Εφαρμογή σχεδίου οικονομικής ενίσχυσης των δήμων και κοινοτήτων για κάλυψη των αναγκών των αστέγων ή ατόμων που διαμένουν σε ακατάλληλες κατοικίες
- Δημιουργία συστήματος κοινωνικής παρέμβασης στα σχολεία με στόχο την οικονομική στήριξη παιδιών που προέρχονται από φτωχές οικογένειες
- Ενίσχυση της στελέχωσης της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή με στόχο τον αποτελεσματικό έλεγχο της αγοράς και την πάταξη της αισχροκέρδειας
- Θεσμοθέτηση του Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
17 Μαρτίου 2022