Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι της Κύπρου και όλου του κόσμου τιμούμε στις 8 του Μάρτη την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας. Τιμούμε την πάλη του οργανωμένου γυναικείου κινήματος για ισότητα σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικοοικονομικού βίου. Στην απασχόληση, στην πολιτική και οικογενειακή ζωή. Πρέπει να περάσει ξεκάθαρα το μήνυμα σε όλη την κοινωνία ότι οι γυναίκες έχουν αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα ισότητας και ίσων ευκαιριών, τα οποία θα πρέπει να κατοχυρωθούν. Έχουν αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα στην ίση αμοιβή, στην επαγγελματική κατάρτιση, στην συμμετοχή τους στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.
Δυστυχώς οι στατιστικές της ισότητας στην Κύπρο συνεχίζουν να είναι καταθλιπτικές, αποδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος σε μια κοινωνία που κυριαρχούν ακόμα τα έμφυλα κοινωνικά στερεότυπα, οι πατριαρχικές αντιλήψεις και οι έντονες σεξιστικές συμπεριφορές και νοοτροπίες. Το χάσμα αμοιβών σε βάρος των γυναικών είναι 11%, το χάσμα στις συντάξεις στο 39% και ο επαγγελματικός διαχωρισμός στο 24,4%. Η Κύπρος καταλαμβάνει την 21η θέση μεταξύ των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δείκτες έμφυλης ισότητας με εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις στους τομείς της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και στην απασχόληση.
Οι γυναίκες της Κύπρου βρίσκονται ενώπιων νέων προκλήσεων όπως το ψηφιακό χάσμα και οι επιπτώσεις από την πανδημία COVID19. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενδέχεται να αποτελέσει ακόμη ένα επιπρόσθετο αρνητικό παράγοντα στην ισότητα των φύλων, στην εργασία εφόσον το ποσοστό των γυναικών που εκπαιδεύεται στις νέες τεχνολογίες είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό των ανδρών. Επίσης, έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα κατέδειξε ότι η κρίση που επέφερε η πανδημία εμπεριέχει τον κίνδυνο οπισθοδρόμησης δεκαετιών όσον αφορά την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην ισότητα των φύλων.
Ενώ μερικές από τις τρέχουσες ανισότητες της πανδημίας φαίνονται να είναι προσωρινές και αναστρέψιμες σε μελλοντικός στάδιο κάποιες άλλες θα μπορούσαν να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες. Επομένως διαφαίνεται μέσα από τα συμπεράσματα της έρευνας ότι είναι επιβεβλημένο όπως η οικονομική και η κοινωνική ένταξη των γυναικών τοποθετηθεί στον πυρήνα των μέτρων ανάκαμψης κατά της πανδημίας.
Είναι καιρός να αναληφθεί δράση και να εφαρμοσθούν πολιτικές ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι έμφυλες ανισότητες σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού πολιτικού και οικονομικού βίου.
Η μειονεκτική θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας και το μισθολογικό χάσμα το οποίο την συνοδεύει πρέπει να αντιμετωπιστούν με συγκροτημένη στρατηγική και λήψη ουσιαστικών μέτρων ώστε να εφαρμοσθούν οι νομοθεσίες για την ισότητα στην απασχόληση και στις αμοιβές στην πράξη. Το ΤΙΣΙΜ ΔΕΟΚ καλεί τις γυναίκες σε διαρκή αγώνα περιφρούρησης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους. Τις καλεί να διεκδικήσουν με συνέπεια και αποφασιστικότητα:
- Την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου περί της ίσης μεταχείρισης αντρών και γυναικών στα ζητήματα της πρόσβασης στην απασχόληση, στην επαγγελματική ανέλιξη, στην επαγγελματική κατάρτιση και στην προστασία από σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας.
- Την πρακτική εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων τα οποίο καλύπτει όλους τους τομείς της κοινωνικοοικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου.
- Την υποχρέωση των εργοδοτών να προβαίνουν κάθε χρόνο σε εξέταση των μισθών προκειμένου να εντοπίζουν προβλήματα διακρίσεων λόγω φύλου και να εφαρμόζουν μέτρα για την εφαρμογή της ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας.
- Την συμπερίληψη ειδικής ρήτρας για την εξάλειψη του χάσματος αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων σε όλες τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
- Την λήψη μέτρων που να βοηθούν τον συνδυασμό επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων όπως η δημιουργία υποδομών παιδικής φροντίδας και η προώθηση μέτρων προστασίας της μητρότητας στους χώρους εργασίας.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία αποδεικνύει ότι χωρίς θετικές δράσεις ο δρόμος προς την ισότητα των φύλων είναι μακρύς. Δράσεις πρέπει να αναληφθούν ακόμη για την αλλαγή των στερεότυπων που επηρεάζουν αρνητικά τις γυναίκες και τις καθιστούν εργαζόμενες δεύτερης τάξης. Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικός είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος και ιδιαίτερα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης η οποία πρέπει να ενσωματώσει σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, την διάσταση του φύλου και την ανάγκη κατάργησης των έμφυλων κοινωνικών στερεότυπων που κυριαρχούν στην κυπριακή κοινωνία.
Η υπόθεση της ισότητας των φύλων είναι ζήτημα κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης και από την προώθηση και υλοποίηση της κρινόμαστε όλοι, συνδικάτα, εργοδότες, κόμματα και εκτελεστική εξουσία.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
8 Μαρτίου 2022