Η ψήφιση της νομοθεσίας για την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση των τοπικών και περιφερειακών αρχών στον τόπο μας.
Για να πετύχει η μεταρρύθμιση πρέπει να ικανοποιεί βασικές αρχές και προαπαιτούμενα. Πρέπει να εφαρμόζει αποτελεσματικά την αρχή της επικουρικότητας και να διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα και διοικητική αυτονομία των Δήμων. Επίσης πρέπει να αξιοποιεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το ανθρώπινο δυναμικό και να διασφαλίζει καθεστώς εργοδότησης που να βασίζεται στον κοινωνικό διάλογο στις συλλογικές συμβάσεις και στα θεσμοθετημένα εργασιακά πρότυπα.
Η ΔΕΟΚ πιστεύει ότι οι τοπικές αρχές μπορούν να εξελιχθούν σε σημαντικούς πυλώνες άσκησης κοινωνικής πολιτικής καλύπτοντας κοινωνικές ανάγκες των δημοτών τους ιδιαίτερα στους τομείς της απασχόλησης, της στέγασης και των υποδομών κοινωνικής φροντίδας.
Ταυτόχρονα το κράτος πρέπει να σταθεί αρωγός ώστε οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στις υψηλές προσδοκίες της κοινωνίας. Αποκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων συνεπάγεται μεταφορά οικονομικών πόρων προς τις τοπικές αρχές ώστε να καλύψουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα βασικές ανάγκες των δημοτών είτε σε τοπικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
04 Μαρτίου 2022