Η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα είναι ανεπαρκής και δεν θα συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας που ταλανίζει τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικές τάξεις.
Αποσπασματικά μέτρα χωρίς συνεκτικότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα είναι καταδικασμένα σε αποτυχία.
Η ΔΕΟΚ ανέμενε από την κυβέρνηση την εξαγγελία ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων κατά τρόπο που να στηρίζονται ουσιαστικά οι εργαζόμενοι, οι ανέργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και τα άτομα που βασίζονται στα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις λόγω και της Ουκρανικής κρίσης, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να καλπάζει αφαιμάσσοντας στην κυριολεξία τα εισοδήματα και υπονομεύοντας την αγοραστική δύναμη των μισθών. Η ΔΕΟΚ απαιτεί εδώ και τώρα την εφαρμογή μέτρων προς την κατεύθυνση μιας συγκροτημένης πολιτικής κοινωνικής πρόνοιας.
Πρώτα και κύρια επιβάλλεται η αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής και η αναπροσαρμογή όλων των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας. Επίσης θα πρέπει να παραχωρηθεί έκτακτη οικονομική στήριξη σε όλους τους μικροσυνταξιούχους. Εκτός από την μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό και η επιβολή πλαφόν σε τρόφιμα.
Στην παρούσα συγκυρία, κρίσιμης σημασίας είναι και η επαναφορά του θεσμού της ΑΤΑ σαν αναντικατάστατου εργαλείου αποκατάστασης της αγοραστικής αξίας των μισθών. Η ΔΕΟΚ έχει την ισχυρή άποψη ότι ο θεσμός της ΑΤΑ θα πρέπει να διευρυνθεί, ώστε να καλύπτει με επάρκεια και τις πιο αδύναμες τάξεις εργαζομένων. Αυτή την ξεκάθαρη θέση θα προβάλουμε στον κοινωνικό διάλογο που αναμένουμε να ξεκινήσει σύντομα για τη θεσμοθέτηση Γενικού Κατώτατου Μισθού.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
04 Μαρτίου 2022