Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου της ΔΕΟΚ το οποίο ενέκρινε το πλάνο δράσης στο οποίο περιλαμβάνονται οι εργατικές και κοινωνικές διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας για την τετραετία 2021-2025. Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής και των διεκδικήσεων ο επανεκλεγείς πρόεδρος της οργάνωσης Ιωσήφ Αναστασίου δήλωσε ότι οι θέσεις της Ομοσπονδίας είναι σταθερές και κρυστάλλινες.
«Παλεύουμε είπε για μια καλύτερη κοινωνία. Μια κοινωνία όπου τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά από όλους είτε αυτοί είναι εργοδότες είτε κυβερνήσεις είτε πανίσχυροι οικονομικοί κολοσσοί.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την θέσπιση νομοθεσίας για αξιοπρεπείς απολαβές για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Θα παλέψουμε για πραγματικές συνθήκες ασφάλειας και υγείας στην εργασία, για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, για ενίσχυση του κράτους κοινωνικής πρόνοιας.
Είμαστε αποφασισμένοι και συνεχίζουμε τον αγώνα για αξιοπρεπείς συντάξεις, για δίκαιη κατανομή του εθνικού εισοδήματος, για αξιόπιστη στεγαστική πολιτική, για την ισότητα των φύλων, για ομαλή και δίκαιη μετάβαση των εργαζομένων στην πράσινη οικονομία και στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Θα περιφρουρήσουμε την μεταρρύθμιση του ΓΕΣΥ και θα απαιτήσουμε πάταξη της διαφθοράς και των σκανδάλων και ενίσχυση της διαφάνειας και της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα του πολιτικού οικονομικού και κοινωνικού βίου.»
Στις προγραμματικές θέσεις που ψηφίστηκαν από το συνέδριο η ΔΕΟΚ αναδεικνύει την ανάγκη νομικής ρύθμισης των συλλογικών συμβάσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή, δηλώνει ότι θα επιδιώξει την θέσπιση νομοθεσίας η οποία θα καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων κατά τρόπο που να καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι στους κλάδους και στις επιχειρήσεις που συνομολογούνται. Σημαντική προτεραιότητα για την ΔΕΟΚ είναι η θέσπιση Γενικού Κατώτατου Μισθού στην βάση του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ και κοινωνικών κριτηρίων που θα λαμβάνουν υπόψη τους το κόστος ζωής, τις κοινωνικές ανισότητες και την κατανομή του εθνικού εισοδήματος. Αναφορικά με τον επικείμενο διάλογο που θα ξεκινήσει για την ΑΤΑ το συνέδριο επαναβεβαιώνει τη θέση της ΔΕΟΚ για πλήρη αποκατάσταση του θεσμού ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία που η πρωτοφανής έκρηξη του πληθωρισμού αναδεικνύει την χρησιμότητα και τον ρόλο της. σε σχέση με την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος η ΔΕΟΚ θα διεκδικήσει τον τερματισμό του πέναλτι για εργαζόμενους σε βαριά χειρωνακτικά επαγγέλματα. Επίσης θα διεκδικήσει την ενίσχυση του δεύτερου συνταξιοδοτικού πυλώνα μέσω της καθολικής εφαρμογής των ταμείων προνοίας, τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την επιστροφή των αποθεματικών που οφείλει το κράτος στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων και την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση του έμφυλου συνταξιοδοτικού χάσματος και την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.
Μεταξύ άλλων το συνέδριο ενέκρινε τους στόχους και τις πολιτικές της ΔΕΟΚ για την ισότητα των φύλων στην απασχόληση, την ανεργία, την οικονομία και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. σημαντική επίσης ήταν η συζήτηση που έγινε για τις κλιματικές αλλαγές και τις τεχνολογικές και δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη στην σύγχρονη εποχή.
Σε σχέση με το μεταναστευτικό πρόβλημα, το συνέδριο της ΔΕΟΚ καταδικάζει την ρητορική μίσους και ξενοφοβίας και καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει τους μετανάστες στην βάση των αξιών της δημοκρατίας και του παγκόσμιου χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το συνέδριο εξέδωσε επίσης ψήφισμα για το κυπριακό με το οποίο καταδικάζει την επιμονή του κατακτητή σε λύση δύο κρατών που θα περιλαμβάνει μόνιμες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα και διατρανώνει την προσήλωση της ΔΕΟΚ σε λύση που εξασφαλίζει πραγματική ασφάλεια στην χώρα και στον λαό μας με τερματισμό και απόσυρση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και εγγυήσεων.
Ταυτόχρονα εκφράζει την βούληση και την αποφασιστικότητα της ΔΕΟΚ να εργασθεί μαζί με τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα για λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα του συνόλου του κυπριακού λαού.
Τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης τα οποία εκλέγηκαν από το Συνέδριο για την τετραετία 2021-2025 είναι τα ακόλουθα:
- Πρόεδρος: Ιωσήφ Αναστασίου
- Αναπληρωτής Πρόεδρος: Στέλιος Χριστοδούλου
- Γραμματέας Οικονομικής Διοίκησης- Ταμίας: Αντώνης Αντώνη
- Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοίκησης: Κωνσταντίνος Ελευθερίου
- Γραμματέας Οργανωτικής Ανάπτυξης και Συνδικαλιστικής Δράσης: Ανδρέας Αντωνίου
- Μέλος: Στέλιος Χατζιηλία
- Μέλος: Νίκος Κασάπη
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
23 Νοεμβρίου 2021