Ο 13ος μισθός προστατεύεται από την νομοθεσία και κανένας εργοδότης έχει το δικαίωμα είτε να τον μειώσει είτε να μην τον παραχωρήσει στο προσωπικό του.
Η ΔΕΟΚ διαφωνεί κάθετα με την θέση που έχει εκφρασθεί τις τελευταίες ημέρες από τις εργοδοτικές οργανώσεις για περιορισμό του δικαιώματος του 13ου μισθού λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και στις επιχειρήσεις.
Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις συμμετείχαν στα προγράμματα κρατικής στήριξης και ωφελήθηκαν με γενναιόδωρες επιδοτήσεις με ένα και μόνο στόχο: την διατήρηση της απασχόλησης και την διασφάλιση των εργατικών δικαιωμάτων. Επομένως όλοι οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να σεβαστούν το δημόσιο χρήμα αλλά και τα εργασιακά θεσμικά και το εργατικό δίκαιο του τόπου.
Η ΔΕΟΚ έχει δεχθεί καταγγελίες από εργαζόμενους που εργοδοτούνται σε επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις για πιέσεις που δέχονται ώστε να υπογράψουν συμφωνία κατάργησης του δικαιώματος του 13ου μισθού.
Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύπτουν σε τέτοιου είδους εκβιασμούς και πιέσεις και να καταγγέλλουν όσους εργοδότες παρανομούν στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων και στις συντεχνίες. Καλούμε επίσης το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας να εντείνει τους ελέγχους ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις που οι εργαζόμενοι είναι συνδικαλιστικά απροστάτευτοι και επομένως πιο ευάλωτοι στις πιέσεις των εργοδοτών.
Ο 13ο μισθός δεν είναι δικαίωμα αλα καρτ αλλά αναπόσπαστο μέρος του μισθού και σαν τέτοιο είναι ιερό και απαραβίαστο σύμφωνα μάλιστα και με πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ιωσήφ Αναστασίου
Πρόεδρος ΔΕΟΚ