Η ΔΕΟΚ χαιρετίζει την πρόταση οδηγίας του Κολλεγίου Επιτρόπων της Ε.Ε. για επαρκείς ελάχιστους μισθούς σε όλη την Ευρώπη.
Η προτεινόμενη πρόταση οδηγίας που αποτελεί προϊόν κοινωνικού διαλόγου στον οποίο συμμετείχε και η ΔΕΟΚ μέσω της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ETUC) έχει σαν στόχο την δημιουργία ενός κοινού πλαισίου για την εφαρμογή ελάχιστου αξιοπρεπούς μισθού για τους εργαζομένους σε όλα τα κράτη της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή οδηγία για τους ελάχιστους μισθούς αναδεικνύει την ανάγκη και την υποχρέωση η Κύπρος να προχωρήσει άμεσα στην θεσμοθέτηση Γενικού Κατώτατου Μισθού.
Είναι γνωστό ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των 6 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν θεσπίσει ακόμη νομοθεσία για την προστασία των ελάχιστων μισθών. Θα πρέπει να διευκρινισθεί όμως ότι τέσσερεις από αυτές, η Φιλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Αυστρία είναι χώρες με υψηλή συνδικαλιστική οργανωτικότητα και ισχυρές συλλογικές συμβάσεις που διασφαλίζουν ελάχιστα επίπεδα μισθών για όλους τους εργαζόμενους. Είναι απαράδεκτο η Κύπρος να αποτελεί θλιβερή εξαίρεση μαζί με την Ιταλία.
Ο θεσμός του διατάγματος όπως λειτουργεί σήμερα είναι ελλειμματικός και αναποτελεσματικός, και απαιτείται πλήρης αναδιαμόρφωση του ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.
Είναι πεποίθηση της Ομοσπονδίας ότι θα πρέπει να παρέχεται προστασία προς όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες ώστε να διασφαλίζεται ένα ελάχιστο επίπεδο μισθού αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό των ατόμων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας ακόμα και μετά τις κοινωνικές παροχές βρίσκεται στο 14%. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία το ποσοστό των κυπρίων εργαζομένων που αμείβονται με κατώτατο μισθό είναι 22,7%. Το ποσοστό αυτό είναι το ψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.
Το ποσοστό εργαζομένων με κατώτατο μισθό στην Ε.Ε ήταν 17% και στην Ευρωζώνη 14,8%.
Η Κύπρος κατέχει ακόμα μια θλιβερή πρωτιά που αφορά τις γυναίκες που εργάζονται σε ποσοστό 31% με κατώτατο μισθό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό τόσο στην ΕΕ (μέσος όρος 21,2%) όσο και στην Ευρωζώνη (μέσος όρος 19,2%).
Τα πιο πάνω στοιχεία αποτυπώνουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο το μέγεθος του προβλήματος της φτώχειας στην Κύπρο και την ανάγκη να εισαχθούν μέτρα που να διασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης για όλους τους εργαζομένους.
Η ΔΕΟΚ χαιρετίζει την πολιτική απόφαση και δέσμευση του προέδρου της Δημοκρατίας για εισαγωγή Γενικού Κατώτατου Μισθού. Προσδοκούμε ότι σύντομα οι κοινωνικοί εταίροι θα προσκληθούν σε διάλογο με στόχο την υιοθέτηση και εφαρμογή του θεσμού το συντομότερο δυνατόν.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
30 Οκτωβρίου 2020