Το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης είναι στοχευμένο και προς την σωστή κατεύθυνση. Σημαντικό στοιχείο στα νέα σχέδια είναι ότι η επιδότηση θα παραχωρείται στους εργοδότες ώστε να διασφαλίζονται πλήρως τα μισθολογικά ωφελήματα των εργαζομένων.
Ο τουριστικός τομέας που αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς πυλώνες έχει πληγεί καίρια και η διατήρηση του παραγωγικού του δυναμικού σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία πρέπει να ιεραρχηθεί ψηλά στις προτεραιότητες του κράτους.
Ταυτόχρονα οι εργοδότες που θα ωφεληθούν από το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να σεβασθούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συλλογικές συμβάσεις.
Η ΔΕΟΚ προειδοποιεί τους εργοδότες ότι οι μισθοί προστατεύονται από την νομοθεσία και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην μείωση τους. Καλούμε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν μονομερής και αυθαίρετες εργοδοτικές αποφάσεις που πλήττουν τα νόμιμα εργασιακά τους δικαιώματα και να καταγγέλλουν τυχών παρανομίες είτε στο Τμήμα Εργασίας είτε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία λόγω της πανδημίας δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν ως όχημα για περαιτέρω απορύθμιση της εργασίας και υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής.
Η ΔΕΟΚ προσδοκεί ότι η πανδημία δεν θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για περαιτέρω καθυστέρηση στην θεσμοθέτηση Γενικού Κατώτατου Μισθού.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό στις 5 Ιουνίου με τους κοινωνικούς εταίρους, ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο διάλογος για θεσμοθέτηση Ευρωπαϊκού δίκαιου κατώτατου μισθού βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ζήτησε όπως ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος με στόχο την άμεση θεσμοθέτηση Γενικού Κατώτατου Μισθού και στην Κύπρο.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
17 Ιουνίου 2020