Η ΔΕΟΚ θεωρεί ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος μετάδοσης του κορονοϊού κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.
Η εφαρμογή προληπτικών μέτρων προκειμένου να ελεγχθεί και να περιορισθεί η εξάπλωση του ιού αποτελεί αδήριτη ανάγκη.
Η Ομοσπονδία πιστεύει ότι το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα στην διαμόρφωση και στην εφαρμογή προγράμματος προστασίας των εργαζομένων.
Στα πλαίσια αυτά επιβάλλεται η υλοποίηση μέτρων προς δύο κατευθύνσεις:
Πρώτον τον σχεδιασμό της ενημερωτικής εκστρατείας προς τους εργαζόμενους με την συμμετοχή εργοδοτών και συντεχνιών με στόχο την λήψη μέτρων πρόληψης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης τυχών περιστατικών με κορονοϊό στους χώρους εργασίας.
Δεύτερον την λήψη μέτρων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε κλειστούς χώρους εργασίας οι οποίοι συγκεντρώνουν μεγάλους αριθμούς εργαζομένων. Ειδικότερα το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια και Υγεία των εργαζομένων θα πρέπει σε συντονισμό με τις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας να αναλάβει ενεργότερο ρόλο ώστε να εντοπισθούν οι εργασιακοί χώροι που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και να ληφθούν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα.
Προς την κατεύθυνση αυτή η ΔΕΟΚ προτίθεται σε αυριανή συνάντηση που θα έχει με την Υπουργό Εργασίας να προτείνει την σύγκληση ειδικής συνεδρίας με την συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων και εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών.
Σε ότι αφορά τα γενικότερα θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις της ασθένειας στην οικονομία και την αγορά εργασίας, η ΔΕΟΚ πιστεύει ότι θα πρέπει να ληφθούν έγκαιρα μέτρα ειδικότερα για τον τουρισμό που αναμένεται ότι θα πληγεί περισσότερο.
Το εργατικό κίνημα όπως πάντοτε θα επιδείξει ωριμότητα και υπευθυνότητα. Προειδοποιούμε όμως ότι δεν θα ανεχθούμε συμπεριφορές και πρακτικές από εργοδότες που θα χρησιμοποιήσουν τον κορονοϊό ως όχημα με στόχο την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
11 Μαρτίου 2020