Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων αναφορικά με το επίπεδο των μισθών στην Ευρώπη διαψεύδουν με τον πιο κατηγορηματικό και τεκμηριωμένο τρόπο τους ισχυρισμούς των εργοδοτικών οργανώσεων περί βελτίωσης των αποδοχών στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα σύμφωνα τε τα στοιχεία οι εργαζόμενοι στην Κύπρο καταγραφούν την μεγαλύτερη απώλεια εισοδημάτων την χρονική περίοδο μεταξύ 2010 και 2019 από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα οι απολαβές στην Κύπρο είναι χαμηλότερες κατά 7% σε σχέση με τις απολαβές του 2010.
Η μόνη χώρα που παρουσιάζει μεγαλύτερες απώλειες είναι η Ελλάδα η οποία δοκιμάστηκε από την χειρότερη οικονομική κρίση που έπληξε χώρες της Ευρώπης.
Τα στοιχεία της ETUC δεν αποτελούν έκπληξη αλλά επιβεβαίωση των συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυπριακή οικονομία στα οποία τονίζεται ότι η Κύπρος παρουσιάζει το μεγαλύτερο χάσμα στην κατανομή του εθνικού εισοδήματος σε όλη την Ευρώπη.
Η ΔΕΟΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι η καθυστέρηση στην υιοθέτηση γενικού κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε περεταίρω όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και της φτώχειας στον τόπο μας.
Το όριο μείωσης της ανεργίας στο 5% που έχει τεθεί για την έναρξη του διαλόγου για τον Γενικό Κατώτατο εξυπηρετεί μόνο τους εργοδότες που προσφέρουν στους εργαζόμενους μισθούς πείνας προκειμένου να αυξήσουν περισσότερο τα επιχειρηματικά τους κέρδη.
Ο χαμηλός ρυθμός αποκατάστασης των μισθών και η άνιση κατανομή του πλούτου αποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν ευνόησε τα πλατιά εισοδηματικά στρώματα. Για να διασφαλιστεί η δίκαιη συμμετοχή των εργαζομένων στην κατανομή του παραγόμενου πλούτου απαιτείται η ενίσχυση και η θωράκιση των συλλογικών συμβάσεων και η διασφάλιση αξιοπρεπούς απασχόλησης για όλους με νομικά κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
05 Φεβρουαρίου 2020