Αναφορικά με την πρόσφατη γυναικοκτονία στην Πάφο το ΤΙΣΙΜ προβαίνει στην ακόλουθη ανακοίνωση:
Είναι τελικά ο όρος γυναικοκτονία αδόκιμος; Σύμφωνα με την θεωρία και τις πεποιθήσεις κάποιων σχολών σκέψης; ή μήπως η γυναικοκτονίες αποτελούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης και σεξιστικής βίας; Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση επειδή είναι γυναίκες.
Κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο δολοφονούνται 137 γυναίκες από συζύγους, συντρόφους ή πρώην συντρόφους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κύρια αιτία θανάτου των γυναικών ηλικίας από 16 έως 64 ετών είναι διεθνής δολοφονία από κάποιο οικείο πρόσωπο. Το συμβούλιο της Ευρώπης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι η ενδοοικογενειακή βία έχει καταστεί για τις Ευρωπαίες μεταξύ 15 και 44 χρονών, η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου αφήνοντας πίσω τα αυτοκινητικά ατυχήματα και τον καρκίνο.
Οι γυναικοκτονίες είναι εγκλήματα που συνδέονται άμεσα με τις κοινωνικές αντιλήψεις και τα έμφυλα στερεότυπα που θεωρούν τις γυναίκες κατώτερες και υποτελείς στην ανδρική εξουσία. Οι στατιστικές αναφορικά με τις γυναικοκτονίες αποτυπώνουν μια σκληρή πραγματικότητα που αποτελεί στίγμα για την ανθρωπότητα και τον σύγχρονο πολιτισμό.
Από τις 87.000 γυναίκες που δολοφονήθηκαν παγκοσμίως το 2017, το 58% διαπράχθηκε από συζύγους και συντρόφους. Στην Κύπρο τα τελευταία 19 χρόνια έχουν διαπραχθεί 37 δολοφονίες από συζύγους, πρώην συζύγους και φίλους. Βρισκόμαστε λοιπόν ενώπιον ενός ακήρυχτου πολέμου εναντίων των γυναικών με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα σε όλο τον κόσμο και εκατοντάδες στον τόπο μας.
Έχουμε υποχρέωση θεσμοί και κοινοβούλιο, κυβέρνηση και οργανωμένα κοινωνικά σύνολα να δώσουμε ακόμα πιο σκληρές μάχες και να αγωνιστούμε για την ισότητα των φύλων σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού οικογενειακού και εργασιακού βίου.
Όσο υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι το φύλο είναι αυτό που προσδιορίζει την ανθρώπινη υπόσταση και καθορίζει ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα θα υπάρχουν εν δύναμη άντρες υποψήφιοι δολοφόνοι έτοιμοι να αφαιρέσουν ζωές γυναικών. Γι’ αυτό και έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε για μια κοινωνία και μια εκπαίδευση απαλλαγμένες από αναχρονιστικές πατριαρχικές αντιλήψεις και κοινωνικά στερεότυπα που θεωρούν τις γυναίκες ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
22 Ιανουαρίου 2020