Ο τραγικός θάνατος δύο συνανθρώπων μας σε δύο διαφορετικά εργοδοτικά εγκλήματα θέτει όλους τους κοινωνικούς εταίρους και ιδιαίτερα τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους προ των ευθυνών τους.
Ο όρος εργατικό ατύχημα είναι πλέον αδόκιμος για να χρησιμοποιείται για την περιγραφή τέτοιων τραγικών περιστατικών. Δεν μπορεί να είναι ατύχημα η εγκληματική αμέλεια και ανευθυνότητα εργοδοτών που έχει και αποτέλεσμα τον θάνατο εργοδοτουμένων τους. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επήλθε ο θάνατος και των δύο εργαζομένων δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία ότι δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια τους. Αποτελεί θλιβερή διαπίστωση ότι ο δείχτης συχνότητας των εργοδοτικών εγκλημάτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.
Η ΔΕΟΚ θεωρεί αναγκαία την άμεση λήψη μέτρων για την εξάλειψη των κινδύνων στην εργασία.
Πάνω από όλα απαιτείται η ψήφιση του νομοσχεδίου που εκκρεμεί στην βουλή για επιβολή αυστηρού διοικητικού προστίμου για όσους εργοδότες δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού τους.
Επίσης επιβάλλεται η θέσπιση νομοθεσίας που να υποχρεώνει όλους τους εργοδότες να εκπαιδεύουν τους εργοδοτούμενους τους σε θέματα ασφάλειας και εκτίμησης κινδύνου κατά την εκτέλεση της εργασίας τους.
Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ έχει αποφασίσει να θέσει το θέμα της στελέχωσης του Τμήματος Επιθεώρησης αλλά και της εφαρμογής μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων στην Υπουργό Εργασίας με στόχο την σύγκληση ειδικής συνεδρίας στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα. Επίσης η ΔΕΟΚ θα συνεχίσει την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εργοδοτών και των εργαζομένων και το 2020.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
18 Δεκεμβρίου 2019