Η ΔΕΟΚ χαιρετίζει την συναντίληψη των κομμάτων όπως αυτή καταγράφεται στην χθεσινή συζήτηση στην Βουλή αναφορικά με την ανάγκη διασφάλισης αξιοπρεπών συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους καθώς και της κατάργησης της αναλογιστικής μείωσης των συντάξεων που επιβάλλεται σε άτομα που συνταξιοδοτούνται πριν το 65ο έτος της ηλικίας τους.
Η ΔΕΟΚ με επιστολή της προς την Υπουργό Εργασίας αναδεικνύει την ανάγκη να διεξαχθεί κοινωνικός διάλογος προς δύο κατευθύνσεις: πρώτον για την μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων ώστε να ενισχυθεί περισσότερο ο αναδιανεμητικός του ρόλος διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους και δεύτερο για την αξιοποίηση του αποθεματικού του και την εφαρμογή επενδυτικής πολιτικής ώστε να διασφαλισθεί η οικονομική βιωσιμότητα του ταμείου και η επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών. Μεταξύ άλλων η ΔΕΟΚ προτείνει ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών που περιλαμβάνουν:
1ον: Την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε η επενδυτική πολιτική του ταμείου να μεταφερθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας.
2ον: Σύσταση Συμβουλευτικής επιτροπής επενδύσεων στην οποία να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων, εμπειρογνώμονες επενδύσεων και εκπρόσωποι των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.
3ον: Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων ώστε να μπορεί να αποφασίζει για θέματα πολιτικής και μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
4ον: Εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου ώστε να αντιμετωπιστούν συγκροτημένα σοβαροί κίνδυνοι που απειλούν την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα:
α) Για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
β) Για την αντιμετώπιση του έμφυλου συνταξιοδοτικού χάσματος με πολιτικές ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας.
γ) Την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας και την δημιουργία ποιοτικών και βιώσιμων θέσεων εργασίας για τους νέους.
δ) Την επέκταση του εργασιακού βίου των συνταξιούχων μέσω της ανάπτυξης προγραμμάτων ενεργούς απασχόλησης και ενίσχυσης της κατάρτισης και της δια βίου μάθησης.
Αναφορικά με την αναλογιστική μείωση των συντάξεων για άτομα που συνταξιοδοτούνται πριν το 65ο έτος η ΔΕΟΚ επαναφέρει το αίτημα για εξαίρεση από το μέτρο των εργαζομένων σε βαριά χειρονακτικά επαγγέλματα καθώς και των γυναικών που παρουσιάζουν μεγάλα κενά στην ασφαλιστική τους κάλυψη λόγω της ανάγκης να ανταποκριθούν στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Επιπρόσθετα η ΔΕΟΚ προτείνει την διεξαγωγή μελέτης από το ΥΕΠΚΑ ώστε να καταγραφούν οι κοινωνικές επιπτώσεις και να αξιολογηθεί ο κοινωνικός αντίκτυπος του μέτρου. Το πόρισμα της μελέτης θα πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να σχεδιασθούν τα απαραίτητα μέτρα που να καθιστούν την Κοινωνική Ασφάλιση περισσότερο δίκαιη και αποτελεσματικότερη στην αντιμετώπιση της φτώχειας σε όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
30 Οκτωβρίου 2019