Κρίσιμα εργασιακά θέματα συζητήθηκαν στο Έκτακτο Συνέδριο της ΔΕΟΚ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην δημοσιογραφική Εστία στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας κυρίας Ζέτας Αιμιλιανίδου η οποία απεύθυνε χαιρετισμό. Οι αντιπρόσωποι του συνεδρίου ενέκριναν ψηφίσματα για τον Γενικό Κατώτατο Μισθό, την νομική ρύθμιση των Συλλογικών Συμβάσεων, την υλοποίηση του ΓΕΣΥ, την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία και την στεγαστική πολιτική. Στα πλαίσια του Συνεδρίου επίσης διεξήχθη συζήτηση για τις προκλήσεις και τα προβλήματα του συνταξιοδοτικού συστήματος με εισηγητές τον Αναλογιστή του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κώστα Σταυράκη και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της ΔΕΟΚ Στέλιο Χριστοδούλου.
Στην ομιλία του o Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου τόνισε ότι παρά τις θετικές επιδόσεις και τους ψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς που καταγράφονται στην Κυπριακή Οικονομία οι μισθοί εξακολουθούν να παραμένουν καθηλωμένοι ενώ οι Κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται.
Χρειαζόμαστε είπε μια ισχυρή οικονομία που θα κατανέμει τους καρπούς τις δίκαια όμως ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας. Είναι απόλυτη ανάγκη είπε η κυβέρνηση να προωθήσει ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο με κεντρικούς άξονες την καινοτομία και τις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία και στις νέες τεχνολογίες.
Ο κύριος Αναστασίου χαιρέτησε τις πρωτοβουλίες και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Υπουργός Εργασίας προς την κατεύθυνση της νομοθετικής ρύθμισης βασικών άρθρων στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, στην ξενοδοχειακή και κατασκευαστική βιομηχανία. Εξέφρασε την πεποίθηση όμως ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν θα επιλύσουν τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στο ευρύτερο πλέγμα των εργασιακών σχέσεων και αφορούν τν πλήρη και καθολική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων ώστε να καλύπτονται όλοι οι εργοδοτούμενοι του κλάδου και να προστατεύονται αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους.
Για την θεσμοθέτηση Γενικού Κατώτατου Μισθού είπε ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ΔΕΟΚ και κάλεσε τις εργοδοτικές οργανώσεις να προσέλθουν στον διάλογο με θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα εγκαταλείποντας παράλογες και αναχρονιστικές αντιλήψεις.
Ο κύριος Αναστασίου εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και κάλεσε την βουλή να ψηφήσει το νομοσχέδιο για θεσμοθέτηση εξώδικου διοικητικού προστίμου για τους παραβάτες.
Αναφερόμενος στο Συνταξιοδοτικό πρόβλημα ανέδειξε την ανάγκη να διεξαχθεί διάλογος ώστε να ενισχυθεί περισσότερο ο αναδιανεμητικός ρόλος του Ταμείου κοινωνικών Ασφαλίσεων διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους. Κάλεσε επίσης το Υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει σε μελέτη με στόχο την κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης των συντάξεων για εργαζόμενους σε βαριά χειρονακτικά επαγγέλματα και για γυναίκες που παρουσιάζουν μεγάλα κενά στην ασφαλιστική τους κάλυψη.
Ο κύριος Αναστασίου ανέδειξε την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση σχεδίου προστασίας για φτωχούς δανειολήπτες και σε πιο ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική. Για το ΓΕΣΥ τόνισε ότι η ΔΕΟΚ θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε πολιτική υπονόμευσης της μεταρρύθμισης και θα περιφρουρήσει με όλες της τις δυνάμεις την σημαντική αυτή κατάκτηση της κοινωνίας.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
17 Οκτωβρίου 2019