Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα και παρουσίασε αρκετή βελτίωση στην αντιμετώπιση του τραφικινγκ, το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι έντονο και απαιτούνται περισσότερα μέτρα και δράσεις για την καταπολέμηση του απαράδεκτου αυτού φαινομένου. Τα πιο πάνω τόνισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Στέλιος Χριστοδούλου σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΕΟΚ με αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για το πρόβλημα του τράφικινγκ στην Κύπρο. Στην Κύπρο ανέφερε, εκτός από το τράφικινγκ σεξουαλικής εκμετάλλευσης αντιμετωπίζουμε και σοβαρό εργασιακό πρόβλημα με το εργασιακό τραφικινγκ.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες και κυρίως στο καθεστώς απασχόλησης στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα και στις οικιακές εργαζόμενες. Έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις εργαζόμενοι διαβίουν σε άθλιες συνθήκες, σε παραπήγματα κτηνοτροφικών μονάδων ενώ εργάζονται μέχρι και 12 ώρες την ημέρα με εξευτελιστικούς μισθούς χωρίς μέτρα για την ασφάλεια και για την υγεία τους.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΔΕΟΚ πρότεινε τα ακόλουθα μέτρα:
- Συντονισμό και καλύτερη συνεργασία με δημόσιες αρχές χωρών προέλευσης για προληπτικά μέτρα και ενημέρωση υποψήφιων θυμάτων.
- Εκστρατεία - καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.
- Ποινικοποίηση της ζήτησης της πορνείας στα πρότυπα του σουηδικού μοντέλου.
- Ενημέρωση των εργαζομένων με εκδόσεις στην εθνική τους γλώσσα για τα δικαιώματα τους και τους οργανισμούς, και αρμόδιες αρχές που μπορούν να αποταθούν για διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και κοινωνική προστασία.
- Εκπόνηση νέας στρατηγικής για την απασχόληση ξένων εργατών στην οποία να περιλαμβάνεται θεσμοθέτηση μικτών κλιμακίων στα οποία θα συμμετέχουν τα συνδικάτα, οι εργοδοτικές οργανώσεις, οι λειτουργοί του Υπουργείου Εργασίας και η αστυνομία για επιθεώρηση των χωρών εργασίας και έλεγχο των συνθηκών απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες κυρίως στον τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας.
- Υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης του ILO από την Κυπριακή Δημοκρατία για τις οικιακές βοηθούς ώστε να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα τους.
- Δημιουργία καταφυγίων για θύματα τραφικιγνκ σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.
- Δημιουργία Συμβουλευτικής Επιτροπής με την συμμετοχή συντεχνιών των εργοδοτών και του Υπουργείου Εργασίας για την επεξεργασία μέτρων για την καταπολέμηση του εργασιακού τράφικινγκ.