Ευρωπαϊκή Διάσκεψη ΔΕΟΚ - ΕΖΑ για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
Ιωσήφ Αναστασίου – Απαιτείται άμεση λήψη μέτρων
Η τεχνολογική μεταβολή που βρίσκεται σε εξέλιξη εκτιμάται ότι θα προκαλέσει πρωτόγνωρες αλλαγές στην οικονομία και στην αγορά εργασίας. Ο μετασχηματισμός αυτός αναμένεται να οδηγήσει σε απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας λόγω αντικατάστασης τους από μηχανές, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου σε ομιλία του σε Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση που διοργανώνεται στην Λεμεσό από την ΔΕΟΚ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για θέματα εργαζομένων ΕΖΑ στην Λεμεσό.
Οι εργασίες της διάσκεψης ξεκίνησαν την Τετάρτη και ολοκληρώνονται σήμερα το μεσημέρι.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ ανέφερε ότι η τάση που προδιαγράφεται σε σχέση με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι ξεκάθαρη. Στην Ευρώπη η τάση διαφέρει ανάμεσα στις χώρες αλλά μιλάμε για θέσεις που επηρεάζονται μεταξύ 40% και 60% της απασχόλησης. Στην Κύπρο το ποσοστό είναι 60%. Παρόλο που υπάρχει η αντίθετη εντύπωση θα επηρεαστούμε σημαντικά λόγω της μεγάλης εξάρτησης από θέσεις που εύκολα μπορούν να αντικατασταθούν στον τομέα των υπηρεσιών.
Το κεντρικό ερώτημα το οποίο τίθεται ενώπιον μας είπε ο κύριος Αναστασίου είναι κατά πόσο η ψηφιοποίηση εκτός από την τεχνολογική πρόοδο θα γίνει το μέσο για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ευημερίας των εργαζομένων. Για εμάς τα συνδικάτα το ερώτημα αυτό είναι κρίσιμης σημασίας καθώς η απάντηση του εξαρτάται από τις επιπτώσεις της ψηφιακής επανάστασης στις εργασιακές σχέσεις στην προστασία των εργατικών δικαιωμάτων και στην διανομή της ευημερίας που θα δημιουργήσει η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών.
Ο κύριος Αναστασίου υπογράμμισε την ανάγκη όπως ληφθούν μέτρα ώστε οι τεχνολογικές αλλαγές να μην οδηγήσουν σε περαιτέρω όξυνση των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας μεταξύ χαμηλών και υψηλά αμειβόμενων μεταξύ των εργαζομένων με τυπική και άτυπη μορφή εργασίας ή μεταξύ εργαζομένων υψηλών και χαμηλών προσόντων. Η καλλιέργεια των νέων δεξιοτήτων πρέπει να αποτελέσει κεντρικό στόχο για το συνδικαλιστικό κίνημα. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα σταθερό άξονα μεταξύ εκπαίδευσης, κοινωνικής προστασίας και απασχόλησης.
Τόνισε επίσης ότι ο κοινωνικός διάλογος είναι πολύ σημαντικός μεταξύ συνδικάτων, εργοδοτών και κυβέρνησης για την διαδικασία μεταρρύθμισης στην νέα ψηφιακή εποχή. Όμως ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνει πάνω στις κοινωνικές αξίες που υπηρετούν την κοινωνική δικαιοσύνη την ισότητα και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τα εργατικά συνδικάτα πρέπει να συμμετάσχουμε στην συζήτηση για το μέλλον της εργασίας υπερασπιζόμενα τα θετικά της νέας τεχνολογικής επανάστασης αλλά απορρίπτοντας την οπτική μιας νομοτέλειας η οποία αφήνει την προστασία της εργασίας στο μέλλον της τεχνολογικής εξέλιξης.
Ο κύριος Αναστασίου ανέφερε ότι η Κύπρος πρέπει να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις προτείνοντας τα ακόλουθα μέτρα:
- Χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση και προσαρμογή στις αλλαγές με έμφαση στα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης ώστε να προσαρμόζονται άμεσα στις ανάγκες των νέων τεχνολογικών.
- Θεσμοθέτηση της δια βίου μάθησης η οποία θα πρέπει να γίνεται μέσα στις ίδιες τις επιχείρησης.
- Μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν τεχνολογικές δεξιότητες και να ανταποκρίνονται στην πολυπλοκότητα ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία.
- Προσαρμογή των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας ώστε μειονεκτούντα άτομα όπως γυναίκες, νέοι, άτομα μεγάλης ηλικίας, ενταχθούν σε προγράμματα κατάρτισης και κοινωνικής στήριξης.
- Κατοχύρωση μέσω του πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων των συλλογικών συμβάσεων.
- Έναρξη κοινωνικού διαλόγου ώστε έγκαιρα να διασφαλισθούν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
17 Μαΐου 2019