Τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προοπτικές της Κυπριακής Οικονομίας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού εξάμηνου του 2019 είναι άκρως ανησυχητικά.
Η Επιτροπή στην έκθεση της επισημαίνει ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρές μακροοικονομικές ανισορροπίες που οφείλονται στο υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και στο υψηλό ποσοστό του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους.
Στα συμπεράσματα επισημαίνεται ακόμη ότι η ανάκαμψη της οικονομίας οφείλεται σε εξαιρετικά ευάλωτους και ευμετάβλητους παράγοντες όπως τα χρυσά διαβατήρια, η οικοδόμηση ουρανοξυστών και οι εγγραφές πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο και προτείνεται ο σχεδιασμός ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου με κεντρικούς άξονες την προώθηση της καινοτομίας και τις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία και στις νέες τεχνολογίες.
Στο κεφάλαιο της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής σαν κύρια προβλήματα επισημαίνονται ο χαμηλός ρυθμός αποκατάστασης των μισθών μετά την κρίση και η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου η οποία εξακολουθεί να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωζώνη.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επισήμανση της Επιτροπής ότι η πρόσφατη ανάκαμψη της οικονομίας δεν ευνόησε τα εισοδηματικά στρώματα καθώς το πραγματικό ακαθάριστο εισόδημα των νοικοκυριών κατά κεφαλή εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2008.
Σε τοποθέτηση του σε συνάντηση των κοινωνικών εταίρων που πραγματοποιήθηκε με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό εξάμηνο ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου με κύριες αιχμές τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας και την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας. Τόνισε ακόμα ότι η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει άμεσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής οικονομίας στην παραγωγική διαδικασία δημιουργώντας ευκαιρίες για αξιοπρεπή απασχόληση των νέων. Για την καταπολέμηση της κοινωνικής ανισότητας και της δικαιότερης κατανομής του εθνικού εισοδήματος ο κύριος Αναστασίου τόνισε ότι επιβάλλεται η εφαρμογή μέτρων όπως η ψήφιση νομοθεσίας που να καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων από τους εργοδότες. Επιπρόσθετα επιβάλλεται η άμεση προώθηση και εισαγωγή γενικού κατώτατου μισθού ο οποίος θα πρέπει να κατοχυρώνει και βασικά εργασιακά δικαιώματα όπως η ΑΤΑ και το ταμείο προνοίας.
Σε ότι αφορά την απασχόληση ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ ανέφερε ότι η μείωση του ποσοστού της ανεργίας δεν αντανακλά το επίπεδο της ποιότητας της εργασίας εφόσον οι νέοι είτε υποαπασχολούνται είτε ετεροαπασχολούνται με χαμηλούς μισθούς χωρίς κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.
Πρέπει, κατάληξε, η Ευρώπη να προωθήσει άμεσα κοινοτική οδηγία ώστε να διασφαλισθούν τα κοινωνικά δικαιώματα όσων εργοδοτούνται στην άτυπη εργασία.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
07 Απριλίου 2019