Οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι της Κύπρου και όλου του κόσμου τιμούμε στις 8 του Μάρτη την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας.
Τιμούμε την πάλη του οργανωμένου γυναικείου κινήματος για ισότητα σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικοοικονομικού βίου. Στην απασχόληση, στην οικογένεια, στην πολιτική και κοινωνική ζωή.
Πρέπει οι γυναίκες να αντιληφθούν ότι έχουν αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα ισότητας και ευκαιριών τα οποία πρέπει να διεκδικήσουν. Έχουν αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα στην απασχόληση στην επαγγελματική κατάρτιση στην συμμετοχή τους στους κοινωνικούς θεσμούς και σε όλα τα κέντρα και τα επίπεδα λήψεως αποφάσεων.
Δυστυχώς παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της ισότητας τις τελευταίες δεκαετίες οι στατιστικές της ισότητας στην Κύπρο είναι καταθλιπτικές και αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος σε μια κοινωνία που εξακολουθούν να κυριαρχούν τα έμφυλα κοινωνικά στερεότυπα, οι πατριαρχικές αντιλήψεις και ο σεξισμός. Οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται κατά 13,9% λιγότερο από τους άντρες. Το συνταξιοδοτικό χάσμα είναι από τα ψηλότερα στην Ευρώπη (38%). Ο επαγγελματικός διαχωρισμός υπολογίζεται κοντά στο 25%.
Η Κύπρος κατατάσσεται στην 27η θέση από τις 28 χώρες της Ε.Ε. και 92η από τις 144 χώρες του κόσμου όσον αφορά τον παγκόσμιο δείκτη ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Το ποσοστό των γυναικών στο κυπριακό κοινοβούλιο ανέρχεται μόλις στο 17,9% ενώ η συμμετοχή μόλις τριών γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο κατατάσσει την Κύπρο στην 119η θέση στον κόσμο για γυναίκες σε Υπουργικές θέσεις.
Η Κύπρος διαθέτει σήμερα ένα ισχυρό νομοθετικό οπλοστάσιο με στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών. Όμως οι νομοθεσίες παραμένουν στην πράξη ανεφάρμοστες εφόσον δεν έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα ούτε εγκαθιδρύθηκαν επαρκείς μηχανισμοί για την εφαρμογή τους.
Η μειονεκτική θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας και το μισθολογικό χάσμα το οποίο της συνοδεύει πρέπει να αντιμετωπιστούν με συγκροτημένη στρατηγική και λήψη ουσιαστικών μέτρων γι’ αυτό και συμφωνούμε με την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από την Επίτροπο Ισότητας για τον συντονισμό και την αναβάθμιση όλων των συντεταγμένων θεσμικών οργάνων και φορέων για την ισότητα με στόχο την αποτελεσματική και συγκροτημένη αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία και πρακτική αποδεικνύει ότι χωρίς θετικές δράσεις ο δρόμος προς την ισότητα είναι μακρύς. Δράσεις πρέπει να αναπτυχθούν ακόμα με στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας και των στερεότυπων που επηρεάζουν αρνητικά τις γυναίκες και τις καθιστούν εργαζόμενες δεύτερης τάξης. Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικός είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος και ιδιαίτερα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης η οποία πρέπει να ενσωματώνει σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες την διάσταση του φύλου και την ανάγκη αποδόμησης των στερεότυπων που κυριαρχούν στην κυπριακή κοινωνία.
Τον Μάρτη του 2018 η ΔΕΟΚ ξεκίνησε εκστρατεία και στοχευμένες δράσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην απασχόληση και στις αμοιβές. Ιδιαίτερη δράση ανέπτυξε προς δύο κατευθύνσεις:
1ον: προς την κατεύθυνση των εργοδοτών ώστε να πισθούν να εφαρμόζουν διαδικασίες εξέτασης των μισθών κάθε χρόνο προκειμένου να εντοπίζουν προβλήματα διακρίσεων λόγω φύλου στα συστήματα ταξινόμησης επαγγελμάτων καταρτίζοντας προγράμματα ισότητας που θα περιλαμβάνουν διαφανή συστήματα αμοιβών.
2ον: την διεκδίκηση συμπερίληψης ειδικής ρήτρας για την εξάλειψη του χάσματος αμοιβών σε όλες της συλλογικές συμβάσεις. Τα αποτελέσματα της περσινής εκστρατείας μας ενθαρρύνουν να την συνεχίσουμε και φέτος με περισσότερη δύναμη και αποφασιστηκότητα.
Εφόσον η ισότητα στην αγορά εργασίας αποτελεί το κλειδί για την καταπολέμηση των μισθολογίων διάφορών μεταξύ αντρών και γυναικών είναι μεταξύ άλλων σημαντικό να ληφθούν δράσεις για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση και να υιοθετηθούν κοινά μέτρα, στενά συνδεδεμένα και συνεκτικά μεταξύ τους τα οποία να βοηθούν την ισορροπία του επαγγελματικού με τον ιδιωτικό βίο.
Η υπόθεση της ισότητας είναι κοινωνική ευθύνη και από την προώθηση της κρινόμαστε όλοι, συνδικάτα, εργοδότες, κόμματα και εκτελεστική εξουσία.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
8 Μαρτίου 2019