Η ΔΕΟΚ χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας για αύξηση του επιδόματος των χαμηλοσυνταξιούχων και προσδοκά ότι θα υπάρξουν και άλλα μέτρα με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση των κοινωνική ευάλωτων συνταξιούχων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των συνταξιούχων που διαβιούν σε συνθήκες σοβαρής υλικής υστέρησης έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη των χωρών της Ευρώπης κατέχοντας την 7η θέση με ποσοστό 21.6%. Ιδιαίτερα υψηλό είναι και το ποσοστό των συνταξιούχων γυναικών που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας εφόσον αυτό ξεπερνά το 35%.
Η ΔΕΟΚ πιστεύει ότι για την αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος απαιτείται ολοκληρωμένος και συγκροτημένος σχεδιασμός. Ένας τέτοιος σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα με στόχο την συμφιλίωση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων και την διευκόλυνση των γυναικών για ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Επίσης επιβάλλεται η κατάργηση του απαράδεκτου πέναλτι του 12% σε συνταξιούχους που συνταξιοδοτούνται από το 63ο έτος της ηλικίας τους. Το μέτρο αυτό πλήττει κυρίως χαμηλοσυνταξιούχους άνδρες και γυναίκες αλλά και εργαζόμενους σε βαριά χειρονακτικά επαγγέλματα.
Η ΔΕΟΚ αναμένει ότι στα πλαίσια της συζήτησης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης στον τόπο μας θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν τους συνταξιούχους μας ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κυρίως η διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
25 Ιανουαρίου 2019