Το Γενικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ σε συνεδρία του που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018 πήρε αποφάσεις για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του κινήματος για το 2019.
Το ΓΣ της ΔΕΟΚ εκτιμά ότι η έξοδος από την κρίση και η καταγραφή υψηλών επιδόσεων στην ανάπτυξη της οικονομίας δεν συνοδεύετε από ανάλογη βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής θέσης των εργαζομένων. Αντίθετα οι κοινωνικές ανισότητες οξύνονται, οι συλλογικές συμβάσεις υπονομεύονται και η ποιότητα της απασχόλησης υποβαθμίζεται συστηματικά.
Αποτελεί θλιβερή διαπίστωση το γεγονός ότι η κατανομή του εθνικού εισοδήματος δεν είναι δίκαιη και ισορροπημένη αλλά ευνοεί τα πλούσια εισοδηματικά στρώματα. Σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα αλλά και το γεγονός ότι η απορύθμιση στην αγορά εργασίας οδηγεί στην συμπίεση των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων προκύπτει η ανάγκη νομικής κατοχύρωσης των συλλογικών συμβάσεων, στα πλαίσια αυτά η ΔΕΟΚ θέτει σαν προτεραιότητα για το 2019 την έναρξη εντατικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων με στόχο την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος εργασιακών σχέσεων λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να ενσωματωθούν στο σύστημα νομικές ρυθμίσεις. Επιπρόσθετα καλεί την Υπουργό Εργασίας να προωθήσει στην βουλή νομοθεσία ώστε οι Συλλογικές Συμβάσεις να αποκτήσουν υποχρεωτική και καθολική εφαρμογή, Στις βασικές προτεραιότητες της ΔΕΟΚ περιλαμβάνεται η άμεση θεσμοθέτηση και εισαγωγή Γενικού Κατώτατου Μισθού ώστε να εξαλειφτούν οι μισθοί φτώχιας και να διασφαλισθεί ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους εργαζομένους.
Σε ότι αφορά την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων η ΔΕΟΚ θα επικεντρωθεί σε αιτήματα που θα βελτιώνουν τους όρους απασχόλησης και τις γενικές μισθολογικές αυξήσεις με ιδιαίτερη έμφαση στους χαμηλά αμειβόμενους, στους νέους εργαζόμενους και στις γυναίκες. Συγκεκριμένα το συνδικαλιστικό Κίνημα της ΔΕΟΚ θα διεκδικήσει:
α) την πλήρη επαναφορά των μισθών και των ωφελημάτων στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στον ξενοδοχειακό και κατασκευαστικό τομέα.
β) τερματισμό της εκμετάλλευσης και εφαρμογή καθεστώτος αορίστου χρόνου για το έκτακτο ωρομίσθιο προσωπικό με υπηρεσία άνω των τριάντα μηνών.
γ) σε ότι αφορά τα παρεμφερή ωφελήματα ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση των Ταμείων Προνοίας και των σχεδίων αρωγής και ευημερίας.
Η ΔΕΟΚ θα διεκδικήσει επίσης συμπερίληψη ειδικής ρήτρας σε όλες τις συλλογικές συμβάσεις για εφαρμογή μέτρων με στόχο την εξάλειψη του χάσματος αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων. Ταυτόχρονα θα προωθηθούν αιτήματα με στόχο την λήψη μέτρων που θα βοηθούν τον συνδυασμό επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων όπως η δημιουργία υποδομών παιδικής φροντίδας σε επιχειρήσεις, η πληρωμένη γονική άδεια και η προώθηση καλών πρακτικών διευκόλυνσης της μητρότητας.
Κυρίαρχος στόχος του συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΟΚ στους διεκδικητικούς του αγώνες είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού και οικονομικού βίου. Το κίνημα θα συνεχίσει την δράση του αλλά και την ενεργή συμμετοχή του στην κοινωνική συμμαχία για την προώθηση και υλοποίηση του ΓεΣΥ στην βάση της φιλοσοφίας και των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Θα απαιτήσει και θα διεκδικήσει μέτρα για την επιστροφή του αποθεματικού του Τ.Κ.Α, σχεδιασμό και εφαρμογή επενδυτικής πολιτικής ώστε να διασφαλισθεί η οικονομική βιωσιμότητα του Ταμείου και η επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών. Επιπρόσθετα η ομοσπονδία θα διεκδικήσει τερματισμό της απαράδεκτης αναλογιστικής μείωσης των συντάξεων από το 63ο έτος για εργαζομένους σε βαριά χειρονακτικά επαγγέλματα.
Στο κεφάλαιο της κοινωνικής πολιτικής η ΔΕΟΚ θα διεκδικήσει άμεσα αναδιαμόρφωση και ανασυγκρότηση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και ενίσχυση του φορέα κοινωνικής πρόνοιας ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά χωρίς γραφειοκρατία και με την απαραίτητη ταχύτητα και επαγγελματισμό. Η ΔΕΟΚ διεκδικεί επίσης αύξηση των επιδομάτων τέκνου, μονογονιού, αναπήρων, χαμηλοσυνταξιούχων και φοιτητών, και διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Θέμα ψηλής προτεραιότητας για την Ομοσπονδία είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής και η εισαγωγή κοινωνικών κριτηρίων στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ ώστε να καλύπτονται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που απειλούνται με απώλεια της κατοικίας τους.
Στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία η ΔΕΟΚ θεωρεί αναγκαία την άμεση λήψη μέτρων για έλεγχο και περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων, επαρκή στελέχωση του Τμήματος Επιθεώρησης, τροποποίηση του νόμου για την ασφάλεια και υγεία ώστε να ενισχυθούν οι Επιτροπές Ασφάλειας και Υγείας στους χώρους εργασίας και θεσμοθέτηση υποχρεωτικής δημοσίευσης των πορισμάτων ερευνών που γίνονται για τα θανατηφόρα ατυχήματα με πορίσματα και εισηγήσεις.
Ζήτημα ψηλής προτεραιότητας για την Ομοσπονδία αποτελεί επίσης η ψήφιση του νόμου για την δημιουργία Ενιαίου Τμήματος Επιθεώρησης με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την πάταξη της αδήλωτης εργασίας.
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018