Το Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΕΟΚ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ιωσήφ Αναστασίου, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η ηγεσία της ΔΕΟΚ παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπόμνημα στο οποίο περιλαμβάνονται θέσεις και αιτήματα τα οποία βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της Ομοσπονδίας.
Στο κεφάλαιο των εργασιακών σχέσεων η ηγεσία της ΔΕΟΚ πρόταξε την ανάγκη επαναρύθμισης του συστήματος εργασιακών σχέσεων και νομικής ρύθμισης των συλλογικών συμβάσεων ώστε να εφαρμόζονται αποτελεσματικά τόσο σε κλαδικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ ζήτησε από τον Πρόεδρο τη δική του παρέμβαση ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος με στόχο τον εκσυγχρονισμό του συστήματος εργασιακών σχέσεων και την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων.
Ζήτημα μείζονος σημασίας που τέθηκε προς τον Πρόεδρο από τη ΔΕΟΚ είναι και η ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης Γενικού Κατώτατου Μισθού. Η Ομοσπονδία εξέφρασε τη διαφωνία της με την προϋπόθεση που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για έναρξη διαλόγου και εφαρμογή του μέτρου εφόσον υπάρξει μείωση της ανεργίας σε ποσοστό κάτω του 5% και τόνισε ότι οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και η δραματική αύξηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων επιβάλλουν την άμεση θεσμοθέτηση του.
Η ΔΕΟΚ ανέδειξε επίσης την ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και της άμεσης ανασυγκρότησης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Τόνισε επίσης ότι επιβάλλεται η αύξηση των επιδομάτων τέκνου, μονογονιού, αναπήρων και χαμηλοσυνταξιούχων και η διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων για την παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Αναφορικά με το θέμα της αναλογιστικής μείωσης των συνταξιοδοτικών παροχών κατά 2% ανά μήνα για συνταξιοδοτήσεις που γίνονται νωρίτερα από το 65ο έτος ηλικίας η ΔΕΟΚ ζήτησε από τον Πρόεδρο την εξαίρεση εργαζομένων που εργοδοτούνται σε βαριά χειρονακτικά επαγγέλματα. Τόνισε παράλληλα ότι είναι άδικο εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν ψηλό κίνδυνο μυοσκελετικών παθήσεων είτε να παραμένουν στην εργασία μέχρι το 65ο έτος ηλικίας κινδυνεύοντας με σοβαρή επιδείνωση της υγείας τους είτε να αποχωρούν πρόωρα από την εργασία με μειωμένες συνταξιοδοτικές παροχές. Σε ότι αφορά τη φορολογική πολιτική, η ΔΕΟΚ ζήτησε τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ ιδιαίτερα για τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης. Ζήτησε επίσης τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα και την επανεξέταση της φορολογικής έκπτωσης για εξαρτώμενα τέκνα.
Αναφορικά με το σχέδιο Εστία ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να εισαχθούν κριτήρια που να αντανακλούν την πραγματική οικονομική και κοινωνική κατάσταση του δανειολήπτη. Τέτοια κριτήρια είναι η ανεργία, οι ιατρικές ανάγκες και τα εκπαιδευτικά δάνεια της οικογένειας. Ταυτόχρονα μέσω του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης πρέπει να εφαρμοστεί σχέδιο το οποίο να διευκολύνει μακροχρόνια τους κοινωνικά ευάλωτους δανειολήπτες να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις χωρίς να κινδυνεύουν με απώλεια της κατοικίας τους.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας η ΔΕΟΚ προτείνει σειρά μέτρων μεταξύ των οποίων τη δημιουργία κέντρων καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας με στόχο την αξιοποίηση προσοντούχου ειδικευμένου προσωπικού στην έρευνα και την καινοτομία, την ανάπτυξη νέων ευέλικτων σχεδίων για ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας και την επιδότηση επιχειρήσεων για δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στο κεφάλαιο της οικονομίας η ΔΕΟΚ τονίζει την ανάγκη της προώθησης ενός σύγχρονου προοδευτικού μοντέλου ανάπτυξης προτείνοντας μεταξύ άλλων την εφαρμογή σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής με κίνητρα για προώθηση της καινοτομίας και της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία, την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας και την ενίσχυση των επενδύσεων σε τομείς και κλάδους της κοινωνικής οικονομίας.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
6 Σεπτεμβρίου 2018