Η ΔΕΟΚ παρατηρεί με λύπη ότι ένα χρόνο μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για πάταξη του απαράδεκτου φαινόμενου της αδήλωτης εργασίας, η βουλή δεν έχει εγκρίνει την νομοθεσία για την σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρητών που θα αποτελέσει τον κεντρικό μηχανισμό υλοποίησης των προνοιών του νόμου. Επισημαίνουμε ότι η νέα νομοθεσία επιβάλλει εξώδικο διοικητικό πρόστιμο σε εργοδότη ύψους €500 για κάθε εργοδοτούμενο που απασχολεί αδήλωτο. Επιπλέον το πρόστιμο αυξάνεται κατά €500 για κάθε ημερολογιακό μήνα απασχόλησης του εργοδοτούμενου πριν από αυτόν στον οποίο διαπιστώθηκε η παράβαση.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος της αδήλωτης εργασίας αποτελεί καθολικό αίτημα και αδήριτη ανάγκη στις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που περνά ο τόπος μας. Η αδήλωτη εργασία που στην ουσία συνιστά οικονομικό έγκλημα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και στην αγορά εργασίας:
- Υπονομεύει το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης
- Εκθέτει τους εργαζόμενους σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας
- Δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων και μεταξύ των επιχειρήσεων
- Στερεί το κράτος από δημόσια έσοδα και υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική κοινωνικής πρόνοιας.
- Υπονομεύει τους εργασιακούς θεσμούς και τα εργασιακά πρότυπα
Το νομοσχέδιο και η στρατηγική για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας ήταν αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου στα πλαίσια του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση και την ανασυγκρότηση των μηχανισμών επιθεώρησης εργασίας.
Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα τη στιγμή που η αδήλωτη εργασία οργιάζει, πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα αυτούς που κόπτονται για τα προβλήματα και τις παθογένειες που επιφέρει στην οικονομία και την κοινωνία.
Τονίζουμε ότι μόνο για το έτος 2011 έχει εκτιμηθεί ότι λόγω της αδήλωτης εργασίας υπήρξε απώλεια από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της τάξης των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας στο σύνολο της οικονομίας φθάνει στο 25% ενώ σε ορισμένους κλάδους ξεπερνά το 30%. Οι αριθμοί καταδεικνύουν ότι το ποσοστό της αδήλωτης κατανέμεται 34% μεταξύ των ελληνοκυπρίων, 50% μεταξύ των κοινοτικών εργαζομένων και 16% μεταξύ των υπηκόων τρίτων χωρών.
Η ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος προϋποθέτει μία υγιή αγορά εργασίας με επαρκής μηχανισμούς ελέγχου και διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης θα ελέγχει την εφαρμογή 29 συνολικά εργατικών νομοθεσιών και θα παρεμβαίνει άμεσα επιβάλλοντας αποτρεπτικά διοικητικά πρόστιμα στους παραβάτες.
Επιτέλους τα κοινοβουλευτικά κόμματα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θα ψηφίζουν νόμους που θα εφαρμόζονται ή θα ψηφίζουν νόμους που θα παραμένουν ανενεργοί στα συρτάρια και στο Αρχείο της Βουλής.
Η ΔΕΟΚ καλεί όλα ανεξαίρετα τα κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προωθήσουν άμεσα την ψήφιση του σημαντικού αυτού νομοσχεδίου που θα δώσει την δυνατότητα στο Υπουργείο Εργασίας να εφαρμόσει τον νόμο που τα ίδια έχουν ψηφήσει για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
01 Αυγούστου 2018