Το Τμήμα Ισότητας και Ίσης Μεταχείρισης της ΔΕΟΚ πιστεύει ότι η εφαρμογή του κώδικα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον δημόσιο τομέα θα συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση του απαράδεκτου και κοινωνικά επιζήμιου αυτού φαινομένου. Η Επίτροπος Δημόσιας Διοίκησης και ισότητας με την ετοιμασία του κώδικα παραδίδει στους λειτουργούς της Δημόσιας Διοίκησης ένα σημαντικό εργαλείο το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά για να προστατεύουν τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Το Τμήμα Ισότητας και Ίσης Μεταχείρισης της ΔΕΟΚ αναμένει ότι το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού θα αναλάβει την ευθύνη να εκπαιδεύσει τους υπεύθυνους λειτουργούς ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση με ευαισθησία και επαγγελματική επάρκεια.
Ταυτόχρονα επιβάλλεται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή προγραμμάτων επιμόρφωσης των εργοδοτουμένων σε όλα τα τμήματα και υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παράλληλα παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Έχει χαρακτηρισθεί σαν ένας αθέατος εφιάλτης εφόσον τα κοινωνικά στερεότυπα, τα ταμπού και οι κοινωνικές προκαταλήψεις δημιουργούν ένα αδιαπέραστο τείχος προστασίας και ανοχής πίσω από το οποίο οχυρώνονται οι παράνομοι εργοδότες. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Κύπρο δείχνουν ότι το 90% των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας σιωπούν και δεν το αναφέρουν μη θέλοντας να διακινδυνεύσουν τις θέσεις τους ή να στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας επάνω τους.
Παρά το ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία από την σεξουαλική παρενόχληση λίγα είναι τα θύματα που τολμούν να προβούν σε καταγγελίες. Σύμφωνα με την Κυπριακή νομοθεσία οι εργοδότες οφείλουν να προστατεύουν και να εκπαιδεύουν τους εργαζόμενους από κάθε πράξη προϊσταμένου ή προσώπου που είναι αρμόδιο ή υπεύθυνο για τα άτομα αυτά, η οποία συνιστά διάκριση λόγω φύλου και ιδίως σεξουαλικής παρενόχλησης.
Η σεξουαλική παρενόχληση έχει σοβαρές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις τόσο στα θύματα όσο και στις οικογένειες τους. Το ΤΙΣΙΜ – ΔΕΟΚ πιστεύει ότι η υιοθέτηση κώδικα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης πρέπει να καταστεί υποχρεωτική για κάθε εργοδότη. Ήδη αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί του ιδιωτικού τομέα έχουν προχωρήσει στην υιοθέτηση του. Αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι η επέκταση της εφαρμογής του σε όλους τους χώρους εργασίας.
Το Τμήμα Ισότητας και Ίσης Μεταχείρισης της ΔΕΟΚ καλεί τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης να σπάσουν την σιωπή τους προβαίνοντας σε καταγγελίες είτε στην Επίτροπο Ισότητας Φύλων είτε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που διαθέτουν την εμπειρία και δικαιούνται σύμφωνα με τον νόμο να χειρίζονται και να προωθούν όλα τα περιστατικά στα αρμόδια σώματα.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
13 Ιουλίου 2018