Η ΔΕΟΚ χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για προώθηση νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει την θεσμοθέτηση εξώδικου διοικητικού προστίμου για εργοδότες που παραβιάζουν βασικούς κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία.
Η δραματική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε σειρά παραγόντων που πρέπει να συζητηθούν σε βάθος ώστε να σχεδιασθούν και να εφαρμοσθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η εργασιακή απορύθμιση που έχει συντελεσθεί σε πολλούς κλάδους της οικονομίας την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχει οδηγήσει σε υπονόμευση των συνθηκών Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης συχνότητας των εργατικών ατυχημάτων έχει αυξηθεί κατά 40% τα τελευταία χρόνια ενώ τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στον επισιτιστικό τομέα και στον κλάδο της μεταποίησης. Διαπιστώνεται επίσης ότι ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε Ευρωπαίους και αλλοδαπούς εργαζομένους που είτε δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση είτε εργάζονται στην αδήλωτη εργασία.
Η ΔΕΟΚ πιστεύει ότι ο ρόλος των Επιτροπών Ασφάλειας και Υγείας στους χώρους εργασίας πρέπει να ενισχυθεί και να αναβαθμισθεί. Επιβάλλεται πάνω από όλα να διασφαλισθεί ότι τα μέλη των Επιτροπών επιμορφώνονται συστηματικά και διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να επιτελούν αποτελεσματικά τον ρόλο τους. Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας επίσης πρέπει να ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό με επικέντρωση περισσότερο στους προληπτικούς ελέγχους και στην καθοδήγηση των εργοδοτών ώστε να εφαρμόζουν επαρκή μέτρα για την Ασφάλεια και Υγεία του προσωπικού τους.
Για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων πρέπει να ελέγχεται με αυστηρότητα η υποχρέωση των εργοδοτών να καταρτίζουν σχέδια εκτίμησης κινδύνου πριν την εκτέλεση οποιονδήποτε έργων.
Η ΔΕΟΚ τονίζει για μια ακόμα φορά την ανάγκη οι ποινές που επιβάλλονται στους εργοδότες που καταδικάζονται για παραβίαση του νόμου για την Ασφάλεια και Υγεία να είναι αυστηρές και αποτρεπτικές. Η Ασφάλεια και Υγεία στην εργασία και η αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων από επαγγελματικές ασθένειες και ατυχήματα πρέπει να αποτελεί θέμα προτεραιότητας και ύψιστης σημασίας για όλους μας. Η απώλεια ανθρώπινων ζωών και η απώλεια ικανότητας για εργασία λόγω αναπηρίας πέραν από τον πόνο και την δυστυχία που τα συνοδεύουν είναι ταυτόχρονα φαινόμενα κοινωνικής αδικίας που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από μια πολιτισμένη κοινωνία.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
05 Ιουλίου 2018