Αγωνιστική Κινητοποίηση για διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία
Η ΔΕΟΚ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της για τις απαράδεκτες συνθήκες και όρους απασχόλησης που επιβάλλονται στους εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Η οργάνωση γίνεται καθημερινά δέκτης καταγγελιών από εργαζόμενους και εργαζόμενες για τις απαράδεκτες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ξενοδόχοι για να συμπιέσουν περισσότερο τους μισθούς και τα ωφελήματα τους. Η νομική ρύθμιση όρων απασχόλησης που επιτεύχθηκε στον κλάδο όπως οι αργίες, τα ωράρια εργασίας και το Ταμείο Προνοίας ελάχιστη πρακτική αξία έχουν για τους εργαζόμενους εφόσον οι εργοδότες μετέρχονται όλες τις μεθόδους και τα μέσα προκειμένου να διατηρούν τους μισθούς στα ίδια επίπεδα με περισσότερες ώρες εργασίας.
Οι συνθήκες εργασίας σε συνδυασμό με την πίεση που ασκείται στο προσωπικό για να ανταπεξέλθει στις υπερβολικές απαιτήσεις των εργοδοτών έχει σαν αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων όπως αυτά καταγράφονται από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Είναι απαράδεκτο σε ένα από τους δυναμικότερους και ραγδαία εξελισσόμενους κλάδους της οικονομίας όπως είναι η ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία να παρατηρούνται φαινόμενα που θυμίζουν εργασιακό μεσαίωνα. Αποτελεί θλιβερή διαπίστωση το γεγονός ότι η συλλογική σύβαση στον κλάδο των ξενοδοχείων καλύπτει σήμερα μια μικρή μειοψηφία εργαζομένων της τάξης του 30%.
Δυστυχώς η εργοδότηση χιλιάδων Ευρωπαίων εργαζομένων με προσωπικά συμβόλαια που περιλαμβάνουν υποδεέστερους όρους εργασίας είχε σαν αποτέλεσμα την απορύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την υπονόμευση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Με τέτοιες απαράδεκτες συνθήκες εργασίας δεν είναι καθόλου περίεργο που χιλιάδες άνεργοι αρνούνται να εργοδοτηθούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ούτε είναι περίεργο γιατί ακόμα και Ευρωπαίοι εργαζόμενοι απομακρύνονται από τον κλάδο με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να διεκδικούν άδειες για εργοδότηση φοιτητών από τρίτες χώρες.
Η ΔΕΟΚ θεωρεί απαράδεκτη την επικράτηση των προσωπικών συμβολαίων έναντι της Συλλογικής Σύμβασης του κλάδου. Ζητούμε από την Υπουργό Εργασίας να πάρει πρωτοβουλία ώστε να ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος με στόχο την προώθηση νομοθεσίας που θα καθιστά την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων υποχρεωτική και καθολική. Επίσης επιβάλλεται άμεσα η νομική κατοχύρωση των μισθολογικών κλιμάκων όπως αυτές συμφωνούνται στις συλλογικές συμβάσεις, η κατοχύρωση του 13ου μισθού και η καθολική καταβολή του ταμείου προνοίας μετά την συμπλήρωση 6 μηνών υπηρεσίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Είναι καιρός οι ξενοδόχοι να αντιληφθούν ότι η προσέλκυση προσοντούχου ειδικευμένου και ποιοτικού προσωπικού αποτελεί την καλύτερη και αποδοτικότερη επένδυση στον κλάδο. Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι η διαμόρφωση ελκυστικών συνθηκών εργασίας και η πλήρης διασφάλιση του πακέτου ωφελημάτων και δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η ΔΕΟΚ καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα ώστε ενωμένοι να δώσουμε την μάχη για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των χιλιάδων εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
13 Ιουνίου 2018