Σημαντικά Εργασιακά θέματα συζήτησαν σήμερα ΔΕΟΚ και Υπουργός Εργασίας
Το Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΕΟΚ με επικεφαλή τον Πρόεδρο του Ιωσήφ Αναστασίου, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρία Ζέτα Αιμηλιανίδου.
Η ηγεσία της ΔΕΟΚ παρέδωσε στην Υπουργό Εργασίας Υπόμνημα στο οποίο περιλαμβάνονται θέσεις και αιτήματα τα οποία ιεραρχούνται ψηλά στις προτεραιότητες της Ομοσπονδίας.
Στο κεφάλαιο των Εργασιακών Σχέσεων η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι η αποδυνάμωση των συλλογικών Συμβάσεων, η άτυπη απασχόληση οι αμοιβές κάτω από τον κατώτατο μισθό αποδεικνύουν ότι η ισορροπία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων έχει ανατραπεί υπέρ των εργοδοτών και τονίζει την ανάγκη να ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος ώστε οι συλλογικές συμβάσεις να ρυθμιστούν νομικά και να αποκτήσουν υποχρεωτικό και καθολικό χαρακτήρα.
Αναφορικά με την βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ τόνισε ότι η διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα και η διασφάλιση της βιωσιμότητας και της επάρκειας των συντάξεων αποτελούν κορυφαίο στόχο και προτεραιότητα για την Ομοσπονδία. Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί από την Υπουργό Εργασίας η σύγκληση ειδικής διευρυμένης συνεδρίας με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων στην οποία να συζητηθούν σε βάθος και ολοκληρωμένα τα ακόλουθα τρία σημαντικά κεφάλαια.
α. Ο καθορισμός πολιτικής χρονοδιαγράμματος επιστροφής στο Ταμείο των κυβερνητικών οφειλών που αντιστοιχούν στο συνολικό αποθεματικό του ΤΚΑ.
β. Η μεταρρύθμιση της επενδυτικής πολιτικής του ΤΚΑ με στόχο την καλύτερη απόδοση, την συνταξιοδοτική επάρκεια και την ενίσχυση του αναδιανεμητικού του ρόλου.
γ. Η εξαίρεση επαγγελματικών ομάδων που εργοδοτούνται σε βαριά χειρονακτικά επαγγέλματα από την επιβολή αναλογιστικής μείωσης των συντάξεων από το 63ο έτος ηλικίας.
Στο υπόμνημα της η ΔΕΟΚ χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης για έναρξη διαλόγου με στόχο την θεσμοθέτηση Γενικού Κατώτατου Μισθού ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι ο θεσμός του διατάγματος όπως λειτουργεί σήμερα δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και επομένως επιβάλλεται πλήρης αναδιαμόρφωση του ώστε να διασφαλίζεται ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Στο σημαντικό ζήτημα της εφαρμογής συνθηκών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία η ΔΕΟΚ διαπιστώνει αδυναμίες και παραλήψεις και προτείνει την τροποποίηση του νόμου για τις Επιτροπές Ασφάλειας ώστε αυτές να περιβάλλονται με ουσιαστικές εξουσίες και τα μέλη τους να προστατεύονται από οποιαδήποτε δυσμενή μεταχείριση από μέρους του εργοδότη τους. Η ΔΕΟΚ προτείνει επίσης την Σύσταση Επιστημονικού Κέντρου Έρευνας και Επιμόρφωσης για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, την θεσμοθέτηση διοικητικών ποινών για τους παραβάτες και την ενίσχυση του Τμήματος Επιθεώρησης.
Αναφορικά με τον διάλογο για την ΑΤΑ η ΔΕΟΚ τονίζει την ετοιμότητα της να προσέλθει σε διάλογο με στόχο την ενίσχυση και την πλήρη αποκατάσταση του θεσμού.
Για την ανεργία η ΔΕΟΚ εκφράζει την ανησυχία της γιατί παρά την υποχώρηση που παρουσίασε εξακολουθεί να βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα ενώ η ποιότητα της απασχόλησης έχει υποβαθμιστεί με την αύξηση άτυπων μορφών εργασίας όπως η μερική απασχόληση, η μίσθωση υπηρεσιών και η προσωρινή απασχόληση. Για την αντιμετώπιση της ανεργίας η ΔΕΟΚ προτείνει μεταξύ άλλων, την ενίσχυση και εισαγωγή νέων προγραμμάτων επιδότησης νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας και την εισαγωγή νέων σχεδίων και κινήτρων για δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της έρευνας και της καινοτομίας. Προτείνει επίσης την επέκταση του ανεργιακού επιδόματος από τους 6 στους 12 μήνες.
Η ΔΕΟΚ ανέδειξε επίσης την ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής προστασίας και την άμεση ανασυγκρότηση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Τόνισε επίσης ότι επιβάλλεται η αύξηση των επιδομάτων τέκνου, μονογονιού, αναπήρων, χαμηλοσυνταξιούχων και φοιτητών και η διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων για τους λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
31 Μαΐου 2018