Η ΔΕΟΚ χαιρετίζει την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων υποψηφίων για νομοθετική κατοχύρωση Γενικού Κατώτατου Μισθού για όλα τα επαγγέλματα και εύχεται να αποτελεί πολιτική δέσμευση και όχι πρόσκαιρο πολιτικό πυροτέχνημα.
Η Εισαγωγή Κατώτατου Μισθού αποτελούσε για χρόνια κορυφαίο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΟΚ. Δυστυχώς το σημαντικό αυτό κοινωνικό αίτημα δεν βρήκε θετική ανταπόκριση από καμία κυβέρνηση του τόπου. Ο θεσμός του διατάγματος όπως λειτουργεί σήμερα είναι ελλειμματικός και αναποτελεσματικός και δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της Κύπρου.
Για τον σκοπό αυτό η ΔΕΟΚ υπέβαλε υπόμνημα τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στην Υπουργό Εργασία διεκδικώντας θεσμοθέτηση και κατοχύρωση Γενικού Κατώτατου Μισθού για όλα ανεξαίρετα τα επαγγέλματα που δεν καλύπτονται με νόμο ή και συλλογική σύμβαση ώστε να διασφαλίζεται ένα ελάχιστο επίπεδο μισθού και αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους εργαζόμενους.
Η απορύθμιση που συντελείται στην αγορά εργασίας έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων και αύξηση της αδήλωτης εργασίας, έχει οδηγήσει στην δραματική μείωση μισθών και ωφελημάτων και σε αύξηση των συνδικαλιστικά απροστάτευτων εργαζομένων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας η Κύπρος παρουσίασε την ταχύτερη μείωση μισθών στην Ευρωζώνη. 240,000 άτομα που αντιστοιχούν στο 28,8%του πληθυσμού βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. 139,000 οικογένειες στερούνται βασικά αγαθά διαβίωσης. Η εισαγωγή Γενικού Κατώτατου Μισθού που να διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες, αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη.
Η ΔΕΟΚ προσδοκά ότι οι υποσχέσεις των υποψηφίων δεν θα ξεχαστούν αμέσως μετά τις εκλογές και ότι αυτός που θα εκλεγεί στο αξίωμα του Προέδρου θα φροντίσει ώστε να αποκτήσουν νόημα και ουσιαστικό περιεχόμενο με συγκεκριμένες νομοθετικές πράξεις και πολιτικές πρωτοβουλίες.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
Λευκωσία 24 Νοεμβρίου 2017