Το ΚΙΚΕΑ-ΔΕΟΚ συμμετείχε με το Πρόεδρος ΔΣ Διομήδης Διομήδους στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη με θέμα «Εργασία και Νομιμότητα: Μετανάστευση και Ενσωμάτωση-Προσαρμογή» των μεταναστών εργαζομένων και προσφύγων στις χώρες προορισμούς τους που συνδιοργάνωσαν οι Ιταλικές οργανώσεις MCL και FEDER-AGRI στη πόλη Τροπέα στην Καλαβρία, Νότια Ιταλία.
Βασικό μήνυμα συμπέρασμα της Διάσκεψης: Η πολιτική υποδοχής και ενσωμάτωσης μεταναστών ή και προσφύγων στα Κράτη Μέλη της ΕΕ πρέπει να διαμορφωθεί σε κοινή βάση, πλάνο και πολιτική διαχείρισης, στο μέτρο του δυνατού, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ιδιαιτερότητες, εθνικά χαρακτηριστικά και πραγματικότητες κάθε χώρας Μέλους της Ένωσης.
Ο κ. Διομήδους παρουσίασε εισήγηση για το θέμα «Εργασία και νομιμότητα στη μετανάστευση και ενσωμάτωση-προσαρμογή – Συγκρίσεις και Εμπειρίες της Κύπρου» στη Διάσκεψη.
Η εισήγηση επικεντρώθηκε στην τρέχουσα κατάσταση στην Κύπρο σε σχέση με την μετανάστευση εργαζομένων από την ΕΕ και από τρίτες χώρες, και την ροή οικονομικών μεταναστών και προσφύγων στη Κύπρο τα τελευταία 20 χρόνια. Σε σχέση με την Κύπρο, έγινε αναλυτική αναφορά για την κατάσταση της αγοράς εργασίας της Κύπρου με την παρουσία δεκάδων χιλιάδων Ευρωπαίων μεταναστών εργαζομένων, εργαζομένων με νόμιμη Άδεια απασχόλησης – Προσωρινής Διαμονής από τρίτες χώρες, αιτητών ασύλου μακράς παραμονής και διεθνούς προστασίας.
Ο κ Διομήδους παρουσίασε μελέτες, αλλά και εμπειρικά ευρήματα, για την επίδραση της μεγάλης παρουσίας νόμιμων, αλλά και μη-νόμιμων/ αδήλωτων εργαζομένων στην αγορά εργασίας στην απασχόληση, ανεργία, τους μισθούς και συναφή ζητήματα. Τόνισε ότι για το μικρό μέγεθος της οικονομίας και της αγοράς εργασίας το ποσοστό μεταναστών, όλων των κατηγοριών είναι εξαιρετικά ψηλότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Η παράνομη απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών και η αδήλωτη εργασία Ευρωπαίων εργαζομένων είναι φαινόμενα εκμετάλλευσης και σοβαρές παθογένειες στην αγορά εργασίας της Κύπρου.
Οι μετανάστες εργαζόμενοι από τρίτες χώρες, πρόσφυγες-αιτητές ασύλου και διεθνούς προστασίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, και συχνά προκατάληψη και διακρίσεις, από κρατικούς φορείς και υπηρεσίες σε σχέση με την προσαρμογή και κοινωνική ενσωμάτωση τους. Προβλήματα για την επανασύνδεση οικογενειών, εκπαίδευση παιδιών, συμμετοχή στο κοινωνικό-πολιτικό γίγνεσθαι και σύστημα.
Η Κύπρος παρότι έχει μετατραπεί σε χώρα υποδοχής αντί μετανάστευσης τα τελευταία 25 χρόνια , εντούτοις μόλις το 2010 προχώρησε σε διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Προσαρμογής –Ενσωμάτωση Μεταναστών. Δυστυχώς, το Εθνικό σχέδιο δεν αναπτύχτηκε εφαρμόσθηκε καθόλου αφού τα αμέσως επόμενα χρόνια 2011-2013 επήλθε η τραγική κρίση που έστρεψε την προσοχή της κυβέρνησης σε άλλες άμεσες σημαντικές προτεραιότητες.
Η Κύπρος φιλοξενεί το ψηλότερο ποσοστό, σε σχέση με τον πληθυσμό της, μεταναστών από τρίτες χώρες ανάμεσα σε όλα τα μέλη της ΕΕ. Αυτό δυστυχώς τούτο συμβαίνει παρά το μικρό μέγεθος της οικονομίας και τα συσσωρευμένα προβλήματα από την στρατιωτική κατοχή του 37% του εδάφους της χώρας από την Τουρκία και την βαθύτατη κρίση στην οικονομία τα χρόνια μετά το 2011-12.
Η έλλειψη Εθνικού Σχεδίου Δράσης σε συνάρτηση μα την τρέχουσα κρίση, ψηλή ανεργία, μειωμένους μισθούς και επαγγελματική ανασφάλεια των Κυπρίων εργαζομένων δημιουργούν εύλογη αγωνία και σκεπτικισμό στο ντόπιο πληθυσμό και γηγενής εργαζόμενους έναντι των μεταναστών όλων των κατηγοριών. Κατά συνέπεια, έχουμε αυξημένη τάση ξενοφοβίας τα τελευταία χρόνια γεγονός που έδωσε ευκαιρία σε ακροδεξιό-εθνικιστικό και αντί-μεταναστευτικό πολιτικό κόμμα να πετύχει παρουσία για πρώτη φορά στη Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων.
Κλείνοντας την εισήγηση-παρουσίαση του ο κ. Διομήδους σημείωσε την προσπάθεια που καταβάλλει το συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου και η ΔΕΟΚ για προστασία και ίση μεταχείριση όλων ανεξαίρετα των εργαζομένων, κυπρίων και μεταναστών, τη υποστήριξη και διευκόλυνση της παρουσίας των μεταναστών στην αγορά εργασίας και κοινωνία μας, την πάταξη της παράνομης και αδήλωτης απασχόλησης και την καταπολέμηση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού των μεταναστών. Τόνισε επίσης ότι η εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Προσαρμογής και Ενσωμάτωσης Μεταναστών στα πλαίσια της ευρύτερης πολιτικής της ΕΕ είναι άμεσης προτεραιότητας. Πρέπει τόνισε να συνδεθεί η πολιτική με την λογική ρεαλιστική ρύθμιση του αριθμού μεταναστών, κυρίως εργαζομένων που αντέχει να φιλοξενεί-απασχολεί η κυπριακή οικονομία και κοινωνία. Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση και ροή προσφύγων ή και οικονομικών μεταναστών χωρίς Επίσημα Έγγραφα και νόμιμες Άδειες Εισόδου στη χώρα αυξάνει τους κινδύνους εκμετάλλευσης και φτωχοποίησης των εργαζομένων, ντόπιων ή και μεταναστών.
Ο κ. Διομήδους έκανε αναφορά στην πολύχρονη βίαιη διαίρεση της Κύπρου σε συσχετισμό με τις εξελίξεις και προσπάθειες απόσχισης, ανακήρυξης Καταλονικού Κράτους που παρακολουθούμε στη Ισπανία, αλλά και με το Βρετανικό BREXIT. Εθνικιστικές εξάρσεις παρακινούν παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες σε βάρος νόμιμων κρατών κατά παράβαση του διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου, όπως η περίπτωση της κατοχής της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου. Εξέφρασε ταυτόχρονα την βαθιά ανησυχία και αγωνία των Κυπρίων εργαζομένων, και όχι μόνο, στον κίνδυνο οι εξελίξεις στην Ισπανία με βίαιη απόσχιση ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας στο θεμέλιο της ειρηνικής συνύπαρξης και ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού οράματος της ΕΕ.
Άλλες εισηγήσεις και συμπεράσματα της Διάσκεψης
Στη διάσκεψη έγιναν αναλυτικές εισηγήσεις παρουσιάσεις για την μετανάστευση και ροή προσφύγων - νόμιμης και μη - στην Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία και Πορτογαλία. Τα προβλήματα έλλειψης πολιτικών και μέτρων ελέγχου ροής μεταναστών και προσφύγων έντονα και κοινά σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Προβλήματα επίσης εκμετάλλευσης μεταναστών-προσφύγων εξελίσσονται σε φαινόμενα απαράδεκτα για την οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική διάσταση της ΕΕ τα οποία δεν έχουν ισχυρή δυνατότητα αντιμετώπισης του τα εθνικά κέντρα και κυβερνήσεις.
Συμπέρασμα και πρόταση της Διάσκεψης είναι ότι η πολιτική υποδοχής και ενσωμάτωσης μεταναστών ή και προσφύγων στην ΕΕ πρέπει να διαμορφωθεί σε κοινή βάση, πλάνο και πολιτική διαχείρισης, στο μέτρο του δυνατού, σε επίπεδο ΕΕ. Στρατηγική που θα βασίζεται στις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ για αλληλεγγύη, κοινωνική προστασία και ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και που αφήνει περιθώρια στα κράτη μέλη να προσαρμόζουν μέτρα και προγράμματα υποδοχής-ενσωμάτωσης μεταναστών στις ιδαιτερότητες και εθνικά χαρακτηριστικά και πραγματικότητες κάθε χώρας.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
Λευκωσία 11 Οκτωβρίου 2017