ΔΕΟΚ: Η Οργάνωση στα συνδικάτα και η ενότητα των εργαζομένων το καλύτερο εχέγγυο για Αξιοπρεπή Εργασία
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Αξιοπρεπή Εργασία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC) Βασική στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας για την Αξιοπρεπή Απασχόληση είναι:
- Να προβάλλει την έννοια της Αξιοπρεπούς Εργασίας στους πολίτες, στους υπεύθυνους για την λήψη αποφάσεων και στους εμπλεκόμενους φορείς
- Να καταδείξει ότι η Αξιοπρεπής Εργασία είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος διεξόδου από την φτώχεια και ότι είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχή
- Να θέσει την αξιοπρεπή εργασία στο επίκεντρο της ανάπτυξης της οικονομικής, συνδικαλιστικής και κοινωνικής πολιτικής σε εθνικό Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο
Η ΔΕΟΚ συμμετέχει στην Παγκόσμια ημέρα δράσης καλώντας τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του τόπου μας να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές εκατομμυρίων εργαζόμενων σε όλο τον κόσμο απαιτώντας και διεκδικώντας δίκαιη κατανομή του παγκόσμιου πλούτου υπέρ των πολιτών και των εργαζομένων, υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.
Ουδέποτε στην παγκόσμια ιστορία είχε συγκεντρωθεί τόσος πολύς πλούτος στα χέρια μια μικρής ολιγαρχίας εντείνοντας την φτώχεια, τις κοινωνικές ανισότητες και την καταναγκαστική εργασία. Οι στατιστικές είναι καταθλιπτικές και αποτυπώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο. Δεκατρία εκατομμύρια άνθρωποι παγιδεύονται στην καταναγκαστική εργασία, πάνω από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας ενός ατυχήματος ή ασθένειας που σχετίζεται με την εργασία. Σχεδόν το 93% των θέσεων που προσφέρονται σε νέους ανθρώπους είναι άτυπη και ανασφάλιστη εργασία όπου το εισόδημα είναι 49% χαμηλότερο από το κανονικό. Οι γυναίκες κατά μέσο όρο αμείβονται με τα 2/3 των αμοιβών των ανδρών. Διακόσια εκατομμύρια παιδιά ηλικίας από 5 - 14 ετών εργάζονται αντί να φοιτούν στο σχολείο.
Δυστυχώς και στην Κύπρο η έννοια της αξιοπρεπούς απασχόλησης κάθε άλλο παρά γίνεται σεβαστή. Η περίοδο της λεγόμενης οικονομικής προσαρμογής και τα προγράμματα λιτότητας οδήγησαν σε φαινόμενα ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης, με μαζικές απολύσεις, καταστρατήγηση εργατικών δικαιωμάτων και μισθούς φτώχειας και εξαθλίωσης.
Οι νέοι άνθρωποι αποτελούν μια νέα τάξη πτωχών με μισθούς κάτω από τον κατώτατο, έτεροαπασχόληση και εργασιακή ανασφάλεια. Ο δείκτης συχνότητας εργασιακών ατυχημάτων αυξήθηκε κατά 17,4% ενώ το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών εξακολουθεί να βρίσκεται στο 17%.
Η απορύθμιση που συντελείται στην αγορά εργασίας έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων και αύξηση της αδήλωτης εργασίας έχει οδηγήσει στην δραματική μείωση μισθών και ωφελημάτων και αύξηση των συνδικαλιστικά απροστάτευτων εργαζομένων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας η Κύπρος παρουσιάζει την ταχύτερη μείωση μισθών στην Ευρωζώνη. Διακόσες σαράντα χιλιάδες άτομα που αντιστοιχούν στο 28,8% του πληθυσμού βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Εκατό τριάντα εννέα χιλιάδες οικογένειες στερούνται βασικά αγαθά διαβίωσης. Η εισαγωγή Γενικού Κατώτατου Μισθού που να διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους του εργαζόμενους και τις εργαζόμενες αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη.
Η αξιοπρεπής απασχόλησης δεν μπορεί να είναι σύνθημα κενού περιεχομένου. Η ΔΕΟΚ διεκδικεί εντατικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων με στόχο την ρύθμιση ενός αποτελεσματικού συστήματος εργασιακών σχέσεων και την νομική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων.
Στέλλουμε μήνυμα στους εργαζόμενους ότι η οργάνωση στα συνδικάτα και η ενότητα αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο για Αξιοπρεπή και Ασφαλή Εργασία.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
Λευκωσία 6 Οκτωβρίου 2017