Η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι υψηλότερος συγκριτικά με άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης είναι παραπλανητική και ατεκμηρίωτη. Παραπλανητική γιατί η Κύπρος ανήκει στη μικρή μειοψηφία των πέντε ευρωπαϊκών χωρών που δεν εφαρμόζεται γενικός κατώτατος μισθός και ατεκμηρίωτη γιατί το ύψος του κατώτατου μισθού στην Κύπρο για τα επτά επαγγέλματα που εφαρμόζεται δεν είναι υψηλότερο από αυτό που ισχύει σε άλλες μεσογειακές χώρες του Νότου όπου κυμαίνεται μεταξύ 700 και 1000 ευρώ.
Είναι άξιον απορίας γιατί ο Υπουργός Οικονομικών επέλεξε να τοποθετηθεί δημόσια για ένα θέμα για το οποίο η κυβέρνηση είναι σοβαρά εκτεθειμένη, εφόσον οι δείκτες κοινωνικών ανισοτήτων και τα ποσοστά φτώχειας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο τα τελευταία χρόνια. Έρευνες του Υπουργείου Εργασίας αποδεικνύουν ότι το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό παραβιάζεται συστηματικά από τους Κύπριους εργοδότες, ενώ είναι γνωστό ότι ο κατώτατος μισθός ισχύει κυρίως σε επαγγέλματα στα οποία εργοδοτούνται κατά κύριο λόγο γυναίκες οι οποίες υπό αμείβονται σε σχέση με τους άνδρες σε ποσοστό 17%.
Η αγορά εργασίας δεν είναι η ίδια σήμερα με αυτή του 2009, η εργοδότηση ευρωπαίων εργαζομένων και η εφαρμογή του μνημονίου έχουν υπονομεύσει σημαντικά τα εργασιακά πρότυπα, τα επίπεδα των μισθών και τις συλλογικές συμβάσεις. Η ΔΕΟΚ πιστεύει ότι η θεσμοθέτηση Γενικού Κατώτατου μισθού αποτελεί προϋπόθεση ώστε να προστατεύσουμε τους ευάλωτους εργαζόμενους/ες, να αποτρέψουμε το κοινωνικό ντάμπινγκ και να ενισχύσουμε το σύστημα εργασιακών σχέσεων και τις συλλογικές συμβάσεις.
Θεωρούμε επιβεβλημένο μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης , την επέκταση του Διατάγματος προς δύο ουσιαστικές κατευθύνσεις : Α) Την κάλυψη όλων των επαγγελμάτων σε όλους τους τομείς της οικονομίας . Β) Την συμπερίληψη στο διάταγμα και άλλων ωφελημάτων όπως η υποχρεωτική παραχώρηση ΑΤΑ, άδεια ασθενείας και επίδομα μητρότητας
Η ΔΕΟΚ απευθύνει έκκληση και στις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως με ενότητα και αποφασιστικότητα παλέψουμε για εφαρμογή γενικού κατώτατου μισθού. Ο θεσμός όπως λειτουργεί σήμερα καλύπτοντας μόνο επτά επαγγέλματα είναι αναχρονιστικός εφόσον δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες και δεν διασφαλίζει τους ελάχιστους όρους προστασίας του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
Λευκωσία, 11 Σεπτεμβρίου 2017