Το πρόσφατο περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης στο Τμήμα Δασών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός απαράδεκτου φαινομένου το οποίο λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στους χώρους εργασίας. Η ψήφιση σχετικής νομοθεσίας το 2004 για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης δεν συνοδεύτηκε με ανάλογα μέτρα από τους εργοδότες και τις πολιτικές αρχές με αποτέλεσμα να παραμένουν τα θύματα απροστάτευτα και να βιώνουν εξευτελιστική συμπεριφορά στην εργασία τους.
Ο κώδικας για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμη από το κράτος που αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη του τόπου ενώ η υιοθέτηση του από μερίδα εργοδοτών στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει αποφέρει μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα. Η ΔΕΟΚ κυκλοφορεί από το 2007 καθοδηγητικό οδηγό για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης ώστε να ενημερωθούν εργοδότες και εργαζόμενοι για το πρόβλημα και να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του.
Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παράλληλα παραβιάζει την Αρχή της Ίσης Μεταχείρισης. Αποτελεί δε ιδιαίτερα στο χώρο εργασίας μια σχετικά συχνή προσβολή εις βάρος των εργαζομένων και κυρίως των γυναικών. Έρευνες δείχνουν ότι το 90% των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία σιωπούν και δεν το αναφέρουν μη θέλοντας να διακινδυνεύσουν τις θέσεις τους ή να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας επάνω τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν προβούν σε καταγγελίες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα αδιαπέραστο τοίχος απόκρυψης και προστασίας του θήτη. Η ΔΕΟΚ είναι μάρτυρας σοβαρού περιστατικού καταγγελίας σεξουαλικής παρενόχλησης όπου ακόμη και ισχυροί δημόσιοι παράγοντες κινητοποιήθηκαν για να προστατεύσουν τον θύτη.
Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένας αθέατος εφιάλτης. Έχουμε όλοι ευθύνη, το κράτος, τα συνδικάτα και οι εργοδότες να εργασθούμε ώστε οι διακηρύξεις και τα ευχολόγια να μετατραπούν σε συγκεκριμένες πράξεις. Πάνω απ’ όλα εργοδότες και εργαζόμενοι χρειάζονται επιμόρφωση ώστε να μπορούν να χειρισθούν αποτελεσματικά περιστατικά καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης. Παράλληλα απαιτείται η ενημέρωση και η ενδυνάμωση των εργαζομένων ώστε να είναι σε θέση να προβαίνουν σε καταγγελίες και να διεκδικούν αποφασιστηκά τα δικαιώματα τους.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
Λευκωσία 8 Αυγούστου 2017