Η ΔΕΟΚ εκφράζει την ευαρέσκεια της για την πρωτοβουλία της Υπουργού Εργασίας και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για εισαγωγή και εφαρμογή Άδειας Πατρότητας με πληρωμή.
Η οργάνωση μας ζήτησε με πρόταση στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα το 2007 καθιέρωση και εφαρμογή άδειας και επιδόματος πατρότητας σε άνδρες αμέσως μετά την γέννηση παιδιού τους.. Δυστυχώς, η εισήγηση μας τότε αντιμετωπίσθηκε με απροθυμία και αδιαφορία.
Η ισότητα αντρών και γυναικών ενισχύεται και εμπεδώνεται σε μια σύγχρονη κοινωνία με διαμοιρασμό ευθυνών μεταξύ εργαζόμενων γονιών, ειδικότερα στις φάσεις που εργαζόμενη γυναίκα ή και άνδρας αποκτούν νέο παιδί. Η διαχρονική επιφόρτιση ευθύνης, έστω και με την παροχή αρκετών εβδομάδων επιδόματος Μητρότητας στην εργαζόμενη μητέρα, είναι τουλάχιστον άδικη αλλά και στερεοτυπική αντίληψη της ισότητας και της συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής-ευθυνών.
Η παρουσία και του πατέρα στο σπίτι κατά την γέννηση ενός παιδιού είναι εξαιρετικά αναγκαία και απαραίτητη κατά συνέπεια η παροχή άδειας πατρότητας αποτελεί μέτρο κοινωνικά ωφέλιμο. Δημιουργεί επίσης στην πραγματικότητα, αλλά και με τον συμβολισμό της, προϋποθέσεις για οικογενειακό προγραμματισμό και επιμερισμό ευθυνών προς όφελος εργαζόμενων γυναικών που μέχρι σήμερα θεωρούνταν αποκλειστικά υπεύθυνες διαχείρισης του βάρους μόνο τοκετού αλλά και διακοπής εργασίας με αφορμή την μητρότητα.
Καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αφού μελετήσουν το νομοσχέδιο που έχει θέσει ενώπιον τους το Υπουργικό Συμβούλιο να προχωρήσουν θετικά ψηφίζοντας το ταχύτερο δυνατό την εισαγωγή και εφαρμογή της άδειας πατρότητας.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017