Πραγματοποιήθηκε στο Λέτσε Ιταλίας Ευρωπαϊκή διάσκεψη με την συμμετοχή ηγετών συνδικαλιστικών οργανώσεων από πολλές χώρες μέλη της ΕΕ στην οποία την ΔΕΟΚ εκπροσώπησε και παρουσίασε ομιλία ο ΓΓ ΔΕΟΚ κ. Διομήδης Διομήδους. Η συνδιάσκεψη που οργανώθηκε από δύο Ιταλικές εθνικού επιπέδου οργανώσεις εργαζομένων, την MCL και FEDER AGRI, απασχόλησαν οι Ευρωπαϊκές στρατηγικές και πολιτικές για ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο πρωτογενή τομέα – γεωργία, κτηνοτροφία και περιβάλλον. Διαπίστωση και κοινός προβληματισμός των ομιλητών και συμμετεχόντων είναι κρίσιμος πρωτογενής τομέας, για δεκαετίες υπήρξε παραμελημένος και υποβαθμισμένος από πλείστες χώρες και οικονομίες της ΕΕ. Σαν τραγικό αποτέλεσμα ήταν να χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ειδικότερα για νέους και νέες και για γυναίκες.
Στην ομιλία του ο κ. Διομήδους με εστίαση στην προοπτική δημιουργίας νέων ευκαιριών και προοπτικής απασχόλησης στον αγροτικό και περιβαλλοντικό κλάδο ανέπτυξε το εφταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Υπαίθρου (2014-2020) που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και θα συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ. Στο Πρόγραμμα αναλύονται άξονες πολιτικής και μέτρα για ενίσχυση της συμμετοχής νέων και γυναικών στην ανάπτυξη και αναβάθμιση της κυπριακής υπαίθρου. Αυτή η στρατηγική όπως εξήγησε ο ΓΓ ΔΕΟΚ επιτέλους θα επανορθώσει πολλές δεκαετίες εγκληματικής αμέλειας και υποβάθμισης της ανάπτυξης και της ζωής στην ύπαιθρο με συνέπεια από το 19% συνεισφοράς του τομέα στο ΑΕΠ το 1980 να μειωθεί στο 4% το 2014. Στο Πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης μέτρα ενίσχυσης της υγειηνής και ποιότητας παραγόμενων προϊόντων που θα οδηγήσουν νέες θέσεις εργασίας σε άνεργους νέους απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόσθετα, υπάρχουν μέτρα και κίνητρα για στροφή σε περιβαλλοντικά φιλικές επιχειρήσεις και καινοτομίες στις μεθόδους παραγωγής. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πράσινη οικονομία έχει σημαντικό μέρος και προϋπολογισμό σε μέτρα στο εφταετές Πρόγραμμα. Η ομιλία του κ. Διομήδους κάλυψε σημαντικά στοιχεία από τις πολιτικές και μέτρα για την καταπολέμηση ανεργία των νέων στην Κύπρο. Ειδικότερα παρουσίασε και εξήγησε το Εθνικό Σχέδιο δράσης και πολιτικών «ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ» 2014 -2022 με προϋπολογισμό 23.2 εκατομυρίων που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή από το Υπουργείο Εργασίας.
Στην παρέμβαση του ο κ. Διομήδους αναφέρθηκε και στο σοβαρό πρόβλημα υποβάθμισης ή και έλλειψης προσοχής, πολιτικής και μέτρων στο θέμα της ισότητας και ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αναφέρθηκε με κριτική οπτική στο γεγονός ότι από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 η ΕΕ αλλά και εθνικές κυβερνήσεις έχουν σχεδόν εγκαταλείψει πλήρως την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ισότητα. Οι πολιτικές λιτότητας πλήττουν κοινωνικά της γυναίκες και τις δυνατότητες ευκαιρίες που τους παρέχονται για αξιοπρεπή συμμετοχή-παραμινή στην απασχόληση. Οι τομείς της ανάπτυξης και αναβάθμισης της υπαίθρου μπορούν και θα πρέπει να αποτελέσουν πόλο έλξης για άνεργες γυναίκες αφού για δεκαετίες τον 20 αιώνα η γυναίκα ήταν παρούσα και η ραχοκοκαλιά της απασχόλησης στο κλάδο. Φυσικά στην σύγχρονη εποχή χρειάζεται καινοτομία και εισαγωγή τεχνολογίας στην αγροτική οικονομία και συνθήκες ασφάλειας και υγείας τέτοιες που να καθιστούν τον κλάδο ελκυστικό για εργασία.
Τέλος ο ΓΓ ΔΕΟΚ ολοκλήρωσε την παρέμβαση ομιλία του με αναφορά στην σοβαρή αβεβαιότητα για το μέλλον της ΕΕ που δημιούργησε το BREXIT. Παρουσίασε πορίσματα μελετών και εκτιμήσεις επιφανών οικονομολόγων και επιστημόνων που προβλέπουν ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ένωση θα έχει μεσοπρόθεσμες-μακριπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις όπως διάλυση κλείσιμο εκατομμυρίων επιχειρήσεων και καταστροφή θέσεων εργασίας, νέο κύμα μετανάστευσης Ευρωπαίων νέων από χώρες του νότου ((Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία κα), εθνικιστικές τάσεις και κινήματα για έξοδο από την ΕΕ και σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.
Σαν αντίδοτο στα προβλήματα και αρνητικές εξελίξεις ο κ. Διομήδους προέβαλε και προέταξε την ανάγκη ενίσχυσης της οργάνωσης και της δυναμικής του εργατικού κινήματος και άλλων κοινωνικών δυνάμεων, την προσέλκυση νέων και γυναικών στο εργατικό κίνημα για δημιουργία ισχυρού λόμπυ και διεκδικήσεων με στόχο την ανάπτυξη και κοινωνική αλληλεγγύη, ειδικότερα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και των γυναικών σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Πρέπει τόνισε με έμφαση να δημιουργήσουμε μηχανισμούς προστασίας, ελπίδας, ευκαιριών και κοινωνικής δημοκρατικής συμμετοχής των νέων γενιών Ευρωπαίων πολιτών με απώτερο στόχο να υιοθετήσουν, υποστηρίξουν και εργασθούν για το κοινό Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
Λευκωσία, Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016