Οι πολιτικές λιτότητας έχουν πλήξει τον τομέα της δημόσιας υγείας οδηγώντας τα κρατικά νοσηλευτήρια σε συνθήκες διάλυσης και υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας διασφαλίζει ισότιμη και αποτελεσματική πρόσβαση των πολιτών σε αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Οι ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης για την μη υλοποίηση της σημαντικής αυτής μεταρρύθμισης είναι βαρύτατες. Η προσπάθεια αλλαγής της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ από μονοασφαλιστικό σε πολυαφαλιστικό και οι συνεχείς παλινδρομήσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας υπονόμευσαν την μεταρρυθμιστική διαδικασία και τον οδικό χάρτη εφαρμογής του.
Υπό την πίεση του συνδικαλιστικού κινήματος και των πολιτικών κομμάτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε στις 21 Ιουλίου 2016 σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο μεταξύ κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων στην οποία συμφώνησαν τα ακόλουθα::
- Να προωθηθεί και να εφαρμοστεί το Γενικό Σχέδιο Υγείας στην βάση των μελετών και σχεδιασμών του ΟΑΥ.
- Η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ως αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδιασμού.
- Η προώθηση του νομοσχεδίου για αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και η εφαρμογή του ΓΕΣΥ να γίνουν ταυτόχρονα και η σταδιακή εφαρμογή στην βάση χρονοδιαγραμμάτων που θα καθοριστούν
- Παράλληλα θα συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης ή άμβλυνσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας υγείας.
Στις 13 Σεπτεμβρίου συγκλήθηκε νέα σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, Προέδρου και πολιτικών αρχηγών για το ΓεΣΥ. Μετά την σύσκεψη ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
Συγκεκριμένα:
- Καθορίζεται η 1η Ιουνίου 2017 ως απώτατο χρονικό πλαίσιο για την λειτουργία οργανισμού δημόσιου δικαίου που θα υλοποιήσει την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.
- Παράλληλα έχει καθοριστεί η 1η Ιουνίου του 2019 ως απώτατο χρονικό όριο εισαγωγής της εφαρμογής εξωνοσοκομιακής φροντίδας του ΓεΣΥ
- Καθορίζεται η 1 Ιουνίου 2020 ως απώτατο χρονικό όριο εισαγωγής του ΓεΣΥ.
Η ΔΕΟΚ εκτιμά ότι τα μακρά χρονοδιαγράμματα αλλά κυρίως το προαπαιτημένο αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων παραπέμπουν για ακόμη μια φορά σε αμφισβήτηση και κοινωνική απαξίωση της μεταρρύθμισης. Η ΔΕΟΚ θα αναπτύξει έντονη πρωτοβουλία με σκοπό την ενωμένη και συντονισμένη πίεση προς την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για άμεση εισαγωγή και εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
Η Ετήσια Συνδιάσκεψη 2016 της ΔΕΟΚ έχοντας υπόψη τα όσα διαδραματίζονται αναφορικά με την εφαρμογή του ΓεΣΥ:
Α. Εκφράζει την διαφωνία της στην εισαγωγή πολυασφαλιστικού Σχεδίου Υγείας και τονίζει ότι το μονοασφαλιστικό Γενικό Σχέδιο Υγείας είναι αυτό που διασφαλίζει πλήρως βασικές και θεμελιώδεις αρχές όπως η καθολικότητα, η κοινωνική αλληλεγγύη και η αποτελεσματική πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας.
Β. Χαιρετίζει την πανεθνική συναντίληψη εφαρμογής της μεταρρύθμισης στην βάση των θεμελιωδών αρχών και παραμέτρων της νομοθεσίας και καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα να ανταποκριθούν πλήρως στις δεσμεύσεις τους και στις προσδοκίες της κοινωνίας.
Γ. Εκφράζει την διαφωνία της στον οδικό χάρτη εφαρμογής και το προαπαιτούμενο της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων και καλεί την κυβέρνηση να επισπεύσει την διαδικασία εφαρμογής του ΓεΣΥ.
Δ. Εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια και καλεί το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθώς και στην ανασυγκρότηση των υπηρεσιών και των δομών τους ώστε να αποτελέσουν ουσιαστικό πυλώνα υγείας στα πλαίσια της λειτουργίας του ΓΕΣΥ.