Ομιλία – εισήγηση Γενικού Γραμματέα ΔΕΟΚ Διομήδη Διομήδους
«Η Οργάνωση μας θα είναι στην πρώτη γραμμή νέων δίκαιων διεκδικήσεων στην επικείμενη ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων. Ειδικότερα, η ΔΕΟΚ θα εντείνει την πίεση προς το Υπουργείο Εργασίας, την κυβέρνηση και την Βουλή για ψήφιση και εφαρμογή Κατώτατου Μισθού στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία και τα κέντρα αναψυχής. Θα συνεχίσουμε επίσης την πίεση για υιοθέτηση και νομοθετική εφαρμογή εθνικού κατώτατου μισθού για όλα τα επαγγέλματα που δεν έχουν κάλυψη συλλογικής σύμβασης.»
Αυτό το αποφασιστικό μήνυμα έστειλε από το βήμα της ετήσιας συνδιάσκεψης της ΔΕΟΚ σήμερα ο ΓΓ ΔΕΟΚ κ. Διομήδης Διομήδους και συνέχισε:
«Οι απαράδεκτοι μισθοί, ωφελήματα ή και συνθήκες εργασίας δεν μπορούν να συνεχισθούν ή να είναι ανεκτοί. Με δικαιότερη ανακατανομή, υψηλότερους μισθούς και αξιοπρεπή εργασία, οι επιχειρήσεις θα προσελκύσουν ποιοτικό ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό προσθέτοντας πραγματική αξία στο προϊόν και τις συναφείς υπηρεσίες τους. Επίσης ψηλότεροι μισθοί θα ενισχύσουν την αγοραστική αξία των μισθών και κατ’ επέκταση την κατανάλωση και ΑΕΠ στην οικονομία.»
Για την ΑΤΑ και το διάλογο που άρχισε αυτή την εβδομάδα ο κ. Διομήδους ήταν κατηγορηματικός, «Δεν θα υποχωρήσουμε σε θέσεις που θα καταστήσουν την ΑΤΑ «δώρο - άδωρο. Η σωστή και ορθολογιστική αποκατάσταση της αγοραστικής αξίας των μισθών που προσφέρει η ΑΤΑ ήταν και θα παραμείνει ευλογία για την κυπριακή οικονομία, την εργασιακή ειρήνη και τους μισθούς των εργαζομένων, ειδικότερα χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.»
Η ΔΕΟΚ δια στόματος του ΓΓ της κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει ενεργή πολιτική για δημιουργία ανάπτυξης με δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και καταπολέμησης της ανεργίας απαριθμώντας σειρά προτάσεων και εισηγήσεων προς το σκοπό αυτό. «Οι πολιτικές του ΥΕΠΚΑ έχουν περιορισθεί σε μέτρα διαχείρισης ανακούφισης των ανέργων. Δυστυχώς δεν υπάρχει συντονισμένη ευρύτερη κυβερνητική στρατηγική ανάπτυξης που να οδηγεί στη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας» ,τόνισε ο κ. Διομήδους. Κριτική ασκήθηκε από τον κ. Διομήδους και στην αδράνεια ή και αναποτελεσματικότητα του ΥΕΠΚΑ να πατάξει το εκτεταμένο φαινόμενο, γάγγραινα όπως το χαρακτήρισε, της αδήλωτης ή και παράνομης εργασίας.
Απαριθμώντας τις ψηλές προτεραιότητες πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης για το υπόλοιπο 2016 και 2017 είπε, «Βασικές προτεραιότητες της ΔΕΟΚ είναι για το 2017 οι διεκδικήσεις αυξήσεων μισθών και ωφελημάτων στον ιδιωτικό τομέα και σε χαμηλόμισθο/μεσόμισθο προσωπικό στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η μείωση του ΦΠΑ και φόρων κατανάλωσης σε είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. καύσιμα). Η καταπολέμηση της ανεργίας. Η επιτάχυνση της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Ψηλά στις προτεραιότητες της ΔΕΟΚ είναι και παραμένει επίσης η οργάνωση – ένταξη μισθωτών, αντρών και γυναικών, στις κλαδικές συντεχνίες της Ομοσπονδίας. Το μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ εργαζομένων, λευκού και μπλε κολάρου, πρέπει να διαπεράσει σε όλα τα επίπεδα, τομείς και κλάδους της εργατικής τάξης.»
Ο κ. Διομήδους ολοκλήρωσε την ομιλία του με αναφορά στην αγωνία των εργαζομένων για τις εξελίξεις στο κυπριακό και για και το μέλλον της Ευρώπης μετά το BREXIT.
Για την κρίσιμη καμπή σε σχέση με το κυπριακό και τις συνομιλίες ο ΓΓ ΔΕΟΚ επανέλαβε την πάγια απαίτηση των κυπρίων εργαζομένων για λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη που θα εξασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους σε μια χώρα ενωμένη, ελεύθερη, ανεξάρτητη κυρίαρχη. «Λύση ή και συμφωνίες ρατσιστικού περιεχομένου ή κατάλοιπων, με κηδεμονίες εγγυήσεις και στρατιωτική παρουσία Τούρκικου στρατού είναι αδιανόητη και απορριπτέα.» Τόνισε επίσης την απαίτηση των εργαζομένων για διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την διαπραγματευτική του ομάδα για όλα όσα διαπραγματεύονται για το παρόν και το μέλλον γενεών κυπρίων, ειδικότερα του Κυπριακού Ελληνισμού.
Αναφορικά με την σοβαρή αβεβαιότητα για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα προέκυψε πρόσφατα με την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ένωση την απόδωσε στην απογοήτευση των Ευρωπαίων πολιτών για την ίδια την εξέλιξη του όλου Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Είναι λοιπόν εξαιρετικά κρίσιμο να παλέψουμε για αλλαγή κατεύθυνσης και πορείας της Ένωσης. Οι εργαζόμενοι σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο κάτω από την ομπρέλα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων θα δώσουμε σκληρή δυναμική μάχη για να πετύχουμε ένα Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πρωτόκολλο ενσωματωμένο στις συνθήκες της ΕΕ. Πρωτόκολλο ευημερίας, προόδου και κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής σε κάθε παράμετρο, στρατηγική, πολιτική και μέτρο της ΕΕ σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο,» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Διομήδους.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
Λευκωσία, 6 Οκτωβρίου 2016