Το Τμήμα Ίσης Μεταχείρισης (ΤΙΣΙΜ) ΔΕΟΚ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μειώσει την ποινή των δύο καταδικασθέντων ρουμάνων για την απαγωγή και τον βιασμό πενηντάχρονης βιετναμέζας.
Είναι απαράδεκτο να εκδίδονται αποφάσεις που στηρίζονται σε σεξιστικές απόψεις και εμφορούνται από αναχρονιστικές νοοτροπίες και έμφυλα κοινωνικά στερεότυπα. Η δικαιοσύνη πρώτη και πάνω απ’ όλους τους θεσμούς έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει την ισονομία και να στέλλει μηνύματα στην κοινωνία για απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, την καταγωγή, την θρησκεία και το φύλο του.
Το σκεπτικό της απόφασης επικαλείται κριτήρια για το πότε ένας βιασμός είναι σοβαρός και πότε όχι καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν θεωρούνται ιδιαίτερα σοβαρά τα ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο θύμα. Το δικαστήριο με απαράδεκτο τρόπο κατατάσσει του βιασμούς σε κατηγορίες παραβλέποντας ότι ο βιασμός είναι η πιο επιθετική μορφή βίας, το πιο βαρύ σεξουαλικό έγκλημα, η πιο εξευτελιστική πράξη και συμπεριφορά με καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την ζωή των γυναικών θυμάτων.
Το ΤΙΣΙΜ - ΔΕΟΚ είναι ιδιαίτερα ανήσυχο γιατί το θέμα της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλά στις προτεραιότητες των πολιτειακών θεσμών του τόπου. Είναι έκδηλο ότι απαιτούνται πρωτοβουλίες με κεντρικό άξονα την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των λειτουργών του δικαστικού σώματος γύρω από τα θέματα της ισότητας των δύο φύλλων. Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται υποτιμητική συμπεριφορά προς τις γυναίκες. Υπάρχουν παραδείγματα εκδίκασης υποθέσεων για σεξουαλική παρενόχληση που η συμπεριφορά δικαστικών έναντι των γυναικών θυμάτων δεν ήταν η πρέπουσα.
Το ΤΙΣΙΜ - ΔΕΟΚ χαιρετίζει και στηρίζει την πρωτοβουλία του Λόμπι Γυναικών Κύπρου να εκφράσει την διαμαρτυρία του για την απαράδεκτη αυτή απόφαση με εκδήλωση έξω από το κτήριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Επιτέλους ας αποδείξουμε όλοι ότι είμαστε μια σύγχρονη κοινωνία που σέβεται τις γυναίκες και την προσωπικότητα τους. Μια κοινωνία που σέβεται και εφαρμόζει τους νόμους για την ισότητα χωρίς προκαταλήψεις.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
Λευκωσία, 18 Ιουλίου 2016