Καλωσορίσατε στην σελίδα μας! | contact@deok.org.cy | 77772070

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ
 
Όλες οι εργατικές νομοθεσίες που σας ενδιαφέρουν εύκολα και γρήγορα.
 
 
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΤΑΞΗΣ & ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
 
Υπολογίστε μόνοι σας τη σύνταξη που θα πάρετε καθώς και το επίδομα ανεργίας και ασθενείας.
 
 
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ &
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
 
Εμπλουτίστε τις γνώσεις και τις δεξιότητες σας σε ένα από τα προγράμματα μας.
 
 
ΕΝΤΥΠΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΥ
 
Γρήγορη πρόσβαση στις αιτήσεις της δημόσιας υπηρεσίας που σας αφορούν.
 
 
ΣΥΧΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
 
Όλες οι συχνές ερωτήσεις στα εργασιακά θέματα απλά και κατανοητά.
 
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

08
Μαρ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024: Ισότητα στην εργασία χωρίς Κοινων...

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η ισότητα με...
01
Φεβ

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΕΚ - Π...

Την έντονη ανησυχία και αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ – Π...
26
Ιαν

Συνάντηση ηγεσίας της ΔΕΟΚ με τον Υπουργό Οικονομικών...

Μέτρα για θωράκιση της κοινωνικής συνοχής Υπόμνημα με προτάσεις που α...

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ ενέκρινε την Πολιτική Αιτημάτων και Διεκδικήσεων για το 2022

ff

logo deokΤο Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ ενέκρινε την Πολιτική Αιτημάτων και Διεκδικήσεων για το 2022

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ σε συνεδρία που πραγματοποίησε την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου ενέκρινε το πλαίσιο πολιτικής και τις εργατικές διεκδίκησης για το 2022.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στα εισοδήματα των εργαζόμενων και στην ποιότητα της απασχόλησης είναι μεγάλες. Σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία που οι πληθωριστικές πιέσεις αφαιμάσσουν τα εισοδήματα των εργαζόμενων υπονομεύοντας το βιοτικό επίπεδο και διευρύνοντας περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες επιβάλλεται η λήψη μέτρων για στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και η θωράκιση των συλλογικών συμβάσεων σαν αναντικατάστατου θεσμού βελτίωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Για τη ΔΕΟΚ η πρόκληση για το 2022 είναι να διασφαλίσει ότι θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την δημιουργία θέσεων εργασίας και ότι αυτές οι θέσεις εργασίας θα είναι ποιοτικές και βιώσιμες. Ο κατακερματισμός και η κρίση στην αγορά εργασίας δεν προέρχονται μόνο από τις αλλαγές του μοντέλου παραγωγής και της τεχνολογικές μεταβολές αλλά και από σκόπιμες πολιτικές που αποβλέπουν στην με κάθε κόστος ευελιξία και εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού.

Σε ότι αφορά τις εργατικές και κοινωνικές διεκδικήσεις οι προτεραιότητες της ΔΕΟΚ επικεντρώνονται στους ακόλουθους στόχους:

  • Στη θεσμοθέτηση Γενικού Κατώτατου Μισθού ο οποίος να συμπληρώνεται με βασικά εργασιακά δικαιώματα όπως το Ταμείο Προνοίας, η ΑΤΑ και η συμπλήρωση του επιδόματος μητρότητας από τον εργοδότη.
  • Στην νομική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων ώστε η ισχύς τους να καταστεί υποχρεωτική καλύπτοντας το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο και στην επιχείρηση που συνομολογούνται.
  • Στην βελτίωση των μισθών και των ωφελημάτων των εργαζομένων στην βάση της ανάπτυξης της οικονομίας και της συμμετοχής τους, στην αύξηση του ΑΕΠ και του εθνικού πλούτου του τόπου.
  • Στον εκσυγχρονισμό και την πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ.
  • Στην ενσωμάτωση κοινωνικής ρήτρας στις συλλογικές συμβάσεις η οποία θα προβλέπει την εφαρμογή μέτρων για την εξάλειψη του χάσματος αμοιβών μεταξύ των φυλών.
  • Στην ψήφιση της νομοθεσίας για πληρωμή της γονικής άδειας.
  • Στην θέσπιση νομοθεσίας που να υποχρεώνει όλους τους εργοδότες να εισφέρουν σε ταμεία προνοίας για τους εργοδοτούμενους.
  • Στην μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων ώστε να ενισχυθεί ο αναδιανεμητικός του ρόλος διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους. Επίσης η ΔΕΟΚ διεκδικεί τερματισμό του πέναλτι του 12% για εργαζόμενους σε βαριά χειρονακτικά επαγγέλματα και για γυναίκες με κενά στην ασφαλιστική τους κάλυψη που οφείλονται στην μητρότητα.
  • Στην ψήφιση νομοθεσίας για υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των νεοεισερχόμενων εργαζόμενων σε επαγγέλματα και σε κλάδους ψηλού κινδύνου.

Στο κεφάλαιο της απασχόλησης η ΔΕΟΚ θα απαιτήσει την ψήφιση νομοθεσίας για την καταπολέμηση των άτυπων μορφών απασχόλησης στην βάση της Ευρωπαϊκής οδηγίας που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπρόσθετα θα διεκδικήσει την επέκταση παραχώρησης ανεργιακού επιδόματος από τους έξι μήνες στους εννέα μήνες. Σε ότι αφορά την στρατηγική για την απασχόληση εργαζόμενων από τρίτες χώρες η ΔΕΟΚ θα αντιταχθεί στην εργοδότηση φθηνού εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό και θα επιμένει στην θεσμοθέτηση αυστηρών κριτηρίων για την παραχώρηση αδειών εργοδότησης σε επαγγέλματα και σε κλάδους της οικονομίας που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες.

Στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου για την νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας, η ομοσπονδία έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις ώστε να διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των τηλεργαζομένων.

Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ

13 Ιανουαρίου 2022