Καλωσορίσατε στην σελίδα μας! | contact@deok.org.cy | 77772070

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ
 
Όλες οι εργατικές νομοθεσίες που σας ενδιαφέρουν εύκολα και γρήγορα.
 
 
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΤΑΞΗΣ & ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
 
Υπολογίστε μόνοι σας τη σύνταξη που θα πάρετε καθώς και το επίδομα ανεργίας και ασθενείας.
 
 
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ &
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
 
Εμπλουτίστε τις γνώσεις και τις δεξιότητες σας σε ένα από τα προγράμματα μας.
 
 
ΕΝΤΥΠΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΥ
 
Γρήγορη πρόσβαση στις αιτήσεις της δημόσιας υπηρεσίας που σας αφορούν.
 
 
ΣΥΧΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
 
Όλες οι συχνές ερωτήσεις στα εργασιακά θέματα απλά και κατανοητά.
 
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

08
Μαρ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024: Ισότητα στην εργασία χωρίς Κοινων...

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η ισότητα με...
01
Φεβ

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΕΚ - Π...

Την έντονη ανησυχία και αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ – Π...
26
Ιαν

Συνάντηση ηγεσίας της ΔΕΟΚ με τον Υπουργό Οικονομικών...

Μέτρα για θωράκιση της κοινωνικής συνοχής Υπόμνημα με προτάσεις που α...

17 προτάσεις της ΔΕΟΚ στην Υπουργό Εργασίας για στήριξη των ανέργων και της απασχόλησης

ff

unnamed file 49Η ΔΕΟΚ ανταποκρινόμενη στην έκκληση της Υπουργού Εργασίας για συνεισφορά των Κοινωνικών εταίρων στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου ώστε να αντιμετωπισθούν όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά οι επιπτώσεις της πανδημίας στην απασχόληση κατέθεσε τις δικές της προτάσεις.

Στην επιστολή της προς την Υπουργό Εργασίας η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι τα μέτρα που λήφθηκαν για την κοινωνική προστασία και την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ήταν αποτελεσματικά ισορροπημένα και κοινωνικά δίκαια. Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το μέτρο επιδότησης της ανεργίας. Ένα μέτρο το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην διατήρηση της απασχόλησης και στην συγκράτηση της ανεργίας.

Επίσης τονίζει ότι ο κοινωνικός διάλογος σε όλα τα στάδια σχεδιασμού των μέτρων του ΥΕΚΑ ήταν εποικοδομητικός και ουσιαστικός. Η Ομοσπονδία εκφράζει την άποψη ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στην διάθεσή της για να στηρίξει την απασχόληση και τις επιχειρήσεις. Τόσο το πρόγραμμα sure όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν επαρκή χρηματοδοτική βάση για την ανάπτυξη προγραμμάτων για τους ανέργους και την παροχή κινήτρων προς της επιχειρήσεις.

Η ΔΕΟΚ εισηγείται όπως ο κοινωνικός διάλογος διεξαχθεί στα πλαίσια της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης η οποία είναι και η πλέον αρμόδια να συζητά και να καθορίζει πολιτικές για την απασχόληση. Για την ενίσχυση της απασχόλησης η ΔΕΟΚ καταθέτει τις ακόλουθες 17 προτάσεις:

  • Συνέχιση του προγράμματος επιδότησης ανέργων σε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες εξακολουθούν να επηρεάζονται από τα περιοριστικά μέτρα.
  • Αύξηση του κατώτατου ποσού του ανεργιακού επιδόματος για άνεργα άτομα που έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα σε ανεργιακό επίδομα εξακολουθούν να βρίσκονται στην ανεργία από €350,00 που είναι σήμερα στα €500,00.
  • Σχεδιασμό και εφαρμογή έκτακτου προγράμματος κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων από την ΑΝΑΔ με ιδιαίτερη έμφαση την τουριστική και την επισιτιστική βιομηχανία.
  • Συνομολόγηση και υπογραφή Εθνικού Κοινωνικού Πρωτοκόλλου διασφάλισης θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Στα πλαίσια του πρωτοκόλλου να συσταθεί τριμερείς επιτροπή η οποία θα έχει σκοπό την συζήτηση προβλημάτων και την λήψη αποφάσεων ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να διατηρήσουν το προσωπικό τους ή και να προβούν στην πρόσληψη νέου προσωπικού.
  • Σχεδιασμός και εφαρμογή εκτεταμένου προγράμματος ενίσχυσης οριζόντιων ψηφιακών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού του τόπου(ΑνΑΔ-ΚΕΠΑ)
  • Εισαγωγή αξιόπιστου συστήματος επαγγελματικού προσανατολισμού το οποίο θα έχει ως στόχο την σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος και των αναγκών στην αγορά εργασίας. Για τον σκοπό αυτό απαιτείται συντονισμός και κοινός σχεδιασμός των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας.
  • Ανάπτυξη νέων σχεδίων για ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας με προτεραιότητα σε καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και ενίσχυση των σχεδίων νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας.
  • Παραχώρηση φορολογικών κινήτρων (ελαφρύνσεων) σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν προβλήματα και μείωση άνω του 25% του όγκου εργασίας με δέσμευση ότι θα διατηρήσουν το προσωπικό τους.
  • Επέκταση του ανεργιακού επιδόματος από τους 6 μήνες στους 12 μήνες. Η δε περίοδος ανεργίας μετά τους 6 πρώτους μήνες να συνδυαστεί με κατάρτιση ή ένταξη σε προγράμματα κοινωνικής προσφοράς.
  • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις που αυξάνουν το προσωπικό τους. Απαραίτητη προϋπόθεση ο εργοδότης να μην έχει προβεί σε απολύσεις προσωπικού κατά τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης να παραχωρούν προτεραιότητα στην διαδικασία εξεύρεσης εργασίας στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως ο άνεργοι που ζουν σε νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι προστάτες ανήλικων τέκνων. Επιπρόσθετα θα πρέπει να εξασφαλισθεί η πρόσβαση όλων των ανέργων στην υγειονομική περίθαλψη και σε άλλες ουσιώδης υπηρεσίες όπως το ηλεκτρικό ρεύμα η εκπαίδευση και η υδατοπρομήθεια.
  • Να εφαρμοσθεί πλήρως η νομοθεσία του ΚΟΤ για τα επαγγελματικά προσόντα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Επιπρόσθετα τα πιστοποιημένα επαγγελματικά προσόντα από την ΑνΑΔ να καταστούν υποχρεωτικά δια νόμου.
  • Επιδότηση επιχειρήσεων για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έρευνας και καινοτομίας που θα απευθύνονται σε νέους άνεργους και πτυχιούχους. Η επιδότηση να συνδυάζεται με προγράμματα κατάρτισης.
  • Δημιουργία κέντρων καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κλαδικό επίπεδο και την στελέχωση με προσοντούχο ειδικευμένο προσωπικό. Το κέντρο θα συγκεντρώνει γνώσεις ως προς τις τεχνολογικές εξελίξεις κατά κλάδο και θα μεταφέρει τις γνώσεις σε αυτές τις επιχειρήσεις.
  • Ενίσχυση των υποδομών παιδικής φροντίδας και φροντίδας ηλικιωμένων ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης συγκρατώντας ταυτόχρονα ή και ενισχύοντας το επίπεδο απασχόλησης τους.
  • Έναρξη κοινωνικού διαλόγου με στόχο την νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας.
  • Εκσυγχρονισμός και ενίσχυση των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης και δημιουργία εξειδικευμένου τμήματος για την επαγγελματική εκπαίδευση και απασχόληση των νέων.

                                             

Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ

23 Μαρτίου 2021