Καλωσορίσατε στην σελίδα μας! | contact@deok.org.cy | 77772070

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ
 
Όλες οι εργατικές νομοθεσίες που σας ενδιαφέρουν εύκολα και γρήγορα.
 
 
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΤΑΞΗΣ & ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
 
Υπολογίστε μόνοι σας τη σύνταξη που θα πάρετε καθώς και το επίδομα ανεργίας και ασθενείας.
 
 
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ &
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
 
Εμπλουτίστε τις γνώσεις και τις δεξιότητες σας σε ένα από τα προγράμματα μας.
 
 
ΕΝΤΥΠΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΥ
 
Γρήγορη πρόσβαση στις αιτήσεις της δημόσιας υπηρεσίας που σας αφορούν.
 
 
ΣΥΧΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
 
Όλες οι συχνές ερωτήσεις στα εργασιακά θέματα απλά και κατανοητά.
 
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

08
Μαρ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024: Ισότητα στην εργασία χωρίς Κοινων...

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η ισότητα με...
01
Φεβ

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΕΚ - Π...

Την έντονη ανησυχία και αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ – Π...
26
Ιαν

Συνάντηση ηγεσίας της ΔΕΟΚ με τον Υπουργό Οικονομικών...

Μέτρα για θωράκιση της κοινωνικής συνοχής Υπόμνημα με προτάσεις που α...

Απαιτείται ριζική μεταρρύθμιση των υπηρεσιών του τμήματος κοινωνικής ευημερίας

ff

koin evimeria2Το τραγικό περιστατικό που συνέβη σε χωρίο της επαρχίας Λευκωσίας με το θάνατο του δεκατετράχρονου παιδιού δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η ΔΕΟΚ εδώ και χρόνια προβάλλει την ανάγκη για πλήρη και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση των υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Η Ομοσπονδία έχει αναδείξει επανειλημμένα την ανάγκη δραστικών και ουσιαστικών αλλαγών στη πολιτική κοινωνικής πρόνοιας ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν την απαραίτητη κοινωνική φροντίδα και ουσιαστική πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες όπως η στέγη, η ψυχοκοινωνική στήριξη και η κοινωνική φροντίδα.

Το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας επιβάλλετε να είναι ευέλικτο και ευπροσάρμοστο ώστε να μπορεί να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα προβλήματα ενός κοινωνικού περιβάλλοντος που μεταβάλλεται ραγδαία.

Στα πλαίσια της προγραμματισμένης αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας η ΔΕΟΚ υπέβαλε στο Υπουργείο Εργασίας συγκεκριμένες προτάσεις.

Μεταξύ άλλων προτείνουμε τα ακόλουθα:

  1. Την διεξαγωγή μεγάλης Παγκύπριας έρευνας ώστε να υπάρξει πλήρης χαρτογράφηση της κοινωνικής κατάστασης της Κύπρου. Η έρευνα θα πρέπει να είναι πολυθεματική και πολυεπίπεδη ώστε να αποτυπωθούν όλα τα κοινωνικά προβλήματα και να καλυφθούν αποτελεσματικά όλες οι κοινωνικές ομάδες.
  2. Στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να αποσαφηνισθεί πλήρως ο ρόλος των Τοπικών Αρχών στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας. Οι δήμοι και οι κοινότητες θα πρέπει να αναλάβουν ουσιαστικότερο και ενεργότερο ρόλο σε θέματα όπως η φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, ο οικογενειακός προγραμματισμός, η στέγαση, η κοινωνική ένταξη αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων και μεταναστών, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών, ο εντοπισμός η καταγραφή και η διαχείριση ευαίσθητων κοινωνικών προβλημάτων.
  3. Η ΔΕΟΚ πιστεύει ότι ο θεσμός του κοινωνικού λειτουργού είναι εξαιρετικής σημασίας για την εφαρμογή αποτελεσματικής προληπτικής κοινωνικής πολιτικής. Ο θεσμός θα πρέπει να αναβαθμισθεί και στα σχολεία. Η κάθε σχολική μονάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει στις δομές της τουλάχιστον ένα κοινωνικό λειτουργό ώστε τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε στην οικογένεια είτε στο σχολικό περιβάλλον να τυγχάνουν αποτελεσματικής στήριξης και καθοδήγησης.
  4. Προτείνουμε τη δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων με στόχο την επικέντρωση σε ομάδες όπως χρήστες ουσιών, αποφυλακισθέντες, θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης κ.α. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία των τμημάτων είναι η πρόσληψη εξειδικευμένου προσοντούχου προσωπικού και η διασύνδεση των προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης με άλλους κοινωνικούς φορείς ή εταίρους.
  5. Προτείνουμε την δημιουργία υπηρεσίας για τους μετανάστες/στριες. Η υπηρεσία θα έχει την ευθύνη σχεδιασμού και εφαρμογής μέτρων για την επίλυση προβλημάτων και την ενσωμάτωση μεταναστών/ τριών στις δομές της Κυπριακής Κοινωνίας.
  6. Επιβάλλεται η προώθηση μέτρων στην βάση της στρατηγικής που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για την καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια. Για να εφαρμοσθεί η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης απαιτούνται σημαντικοί πόροι και υποδομές. Προτείνουμε τον καταρτισμό συγκεκριμένου πλαισίου πολιτικής και μέτρων από το ΥΕΚΑ.

Καλούμε την Υπουργό Εργασίας να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της Κοινωνικής Ευημερίας ώστε να ξεκινήσει σύντομα διάλογος για ριζική μεταρρύθμιση των υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας.

 

Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
11 Σεπτέμβρη 2019