Καλωσορίσατε στην σελίδα μας! | contact@deok.org.cy | 77772070

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ
 
Όλες οι εργατικές νομοθεσίες που σας ενδιαφέρουν εύκολα και γρήγορα.
 
 
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΤΑΞΗΣ & ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
 
Υπολογίστε μόνοι σας τη σύνταξη που θα πάρετε καθώς και το επίδομα ανεργίας και ασθενείας.
 
 
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ &
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
 
Εμπλουτίστε τις γνώσεις και τις δεξιότητες σας σε ένα από τα προγράμματα μας.
 
 
ΕΝΤΥΠΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΥ
 
Γρήγορη πρόσβαση στις αιτήσεις της δημόσιας υπηρεσίας που σας αφορούν.
 
 
ΣΥΧΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
 
Όλες οι συχνές ερωτήσεις στα εργασιακά θέματα απλά και κατανοητά.
 
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

08
Μαρ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024: Ισότητα στην εργασία χωρίς Κοινων...

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η ισότητα με...
01
Φεβ

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΕΚ - Π...

Την έντονη ανησυχία και αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ – Π...
26
Ιαν

Συνάντηση ηγεσίας της ΔΕΟΚ με τον Υπουργό Οικονομικών...

Μέτρα για θωράκιση της κοινωνικής συνοχής Υπόμνημα με προτάσεις που α...

Κοινωνική μάστιγα η ανεργία – Απαιτούνται άμεσα μέτρα και αναπτυξιακή στρατηγική για την αντιμετώπιση της

ff

anergiaΚοινωνική μάστιγα η ανεργία – Απαιτούνται άμεσα μέτρα και αναπτυξιακή στρατηγική για την αντιμετώπιση της

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας το 37,3% των ανέργων στην Κύπρο κινδυνεύει από φτώχεια ακόμα και μετά τις σχετικές κοινωνικές μεταβιβάσεις από το κράτος.

Ο κίνδυνος φτώχειας των ανέργων σύμφωνα με τα στοιχεία είναι πενταπλάσιος από ότι σε εκείνους που έχουν απασχόληση (8,4%).

Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά αυτά παρουσιάζονται χαμηλότερα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να προκαλούν ανησυχία λόγω της έκτασης του προβλήματος της ανεργίας ειδικότερα στην κατηγορία των νέων και των μακροχρόνια ανέργων.

Τα βασικά και κρίσιμα χαρακτηριστικά του προβλήματος της απασχόλησης τα τελευταία χρόνια παραμένουν ιδιαίτερα ανησυχητικά. Το ποσοστό της ανεργίας εξακολουθεί να παραμένει σε διψήφιο αριθμό πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και της Ευρωζώνης και είναι στην τέταρτη πιο ψηλή θέση στην ΕΕ μετά από Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία. Πάνω από τους μισούς ανέργους παραμένουν στην ανεργία πάνω από 6 μήνες ενώ ένα τρίτο των ανέργων είναι χωρίς απασχόληση πάνω από δύο έτη. 25% των νέων είναι άνεργοι ενώ 35% των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εργάζονται σε ανειδίκευτες χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας προϋποθέτει την άμεση ένταξη των ανέργων στην απασχόληση τόσο για την εξασφάλιση εισοδημάτων όσο και για την παραγωγική αξιοπιστία τους στην οικονομία. Για να επιταχθεί ο στόχος αυτός όμως επιβάλλεται η υλοποίηση πολιτικών και η λήψη μέτρων που θα οδηγούν την οικονομία σε προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης.

Δυστυχώς η κυβερνητική πολιτική δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας στην βάση μιας αξιόπιστης αναπτυξιακής στρατηγικής αλλά με προγράμματα απασχολησιμότητας κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Η ΔΕΟΚ πιστεύει ότι η υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης από μόνοι τους δεν θα δημιουργήσουν προοπτικές για νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

Οι προτάσεις που κατέθεσε η Ομοσπονδία στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης πιστεύουμε ότι μπορούν να αποτελέσουν την βάση για σφαιρικό και δημιουργικό διάλογο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και της απασχόλησης.

Η ΔΕΟΚ μεταξύ άλλων έχει προτείνει:

  • Τη δημιουργία επιτροπής εμπειρογνωμόνων με στόχο την σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και την διαμόρφωση στρατηγικής για την απασχόληση.
  • Τη δημιουργία κέντρων καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε κλαδικό επίπεδο και την στελέχωση τους με προσοντούχο ειδικευμένο προσωπικό.
  • Την ενίσχυση των προγραμμάτων επιδότησης νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας και την τεχνοοικονομική στήριξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.
  • Επέκταση του Επιδόματος Ανεργίας από 6 μήνες στους 12 μήνες. Η περίοδος ανεργίας μετά τους πρώτους 6 μήνες να συνδυαστεί με κατάρτιση ή ένταξη σε προγράμματα κοινωνικής προσφοράς και να καταβληθεί προσπάθεια η χρηματοδότηση να προέλθει από κοινοτικούς πόρους.
  • Να εφαρμοσθεί πλήρως η νομοθεσία του ΚΟΤ για τα επαγγελματικά προσόντα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Επιπρόσθετα τα πιστοποιημένα επαγγελματικά προσόντα από την ΑνΑΔ να καταστούν υποχρεωτικά δια νόμου.
  • Επιδότηση επιχειρήσεων για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έρευνας και καινοτομίας που θα απευθύνονται σε νέους ανέργους πτυχιούχους. Η επιδότηση να συνδυάζεται με προγράμματα κατάρτισης.

Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ

27 Φεβρουαρίου 2018